Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Toename van patiënten met chronische aandoening bij fysiotherapeut

Een steeds groter deel van de patiënten bij de fysiotherapeut komt voor behandeling van een chronische aandoening. Daardoor wordt meer fysiotherapeutische zorg vergoed vanuit de basisverzekering. De geplande bezuiniging op fysiotherapie van dertig miljoen zal volgens het Nivel daarom tegenvallen.
Toename van patiënten met chronische aandoening bij fysiotherapeut

In 2006 kwamen nog 22,5 procent van de patiënten bij de fysio voor chronische klachten, in 2009 nam dit toe tot 27 procent, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) van het Nivel. Fysiotherapie wordt in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderen en patiënten met een aandoening die voorkomt op de lijst van ‘aandoeningen die langdurige of intermitterende therapie behoeven’, vormen daarop een uitzondering. “Nederlanders krijgen vaker en op steeds jongere leeftijd een chronische aandoening”, stelt NIVEL-onderzoeker Ilse Swinkels. “Dit is ook terug te zien in de LiPZ-gegevens: de gemiddelde leeftijd van patiënten met een chronische aandoening is gedaald van 61 naar 59 jaar.”

Basisverzekering

De afgelopen jaren werd bijna tweederde van deze zorg vergoed via de basisverzekering – het eerste deel van de behandeling valt onder de aanvullende verzekering of betalen patiënten zelf. “Fysiotherapie kan een zinvolle behandeling zijn bij bijvoorbeeld osteoporose, revalidatie na een hartinfarct of vervanging van een kniegewricht”, zegt Swinkels. “Doordat steeds meer patiënten met een chronische aandoening de fysiotherapeut bezoeken, blijven de uitgaven die binnen de basisverzekering worden besteed aan fysiotherapie toenemen.”

Bezuiniging

Kinderen krijgen minimaal negen behandelsessies vergoed. Volwassenen met een aandoening die voorkomt op de lijst, kregen tot 2011 de behandeling vanaf de tiende sessie vergoed. Sinds 1 januari 2011 krijgen ze vanaf de dertiende sessie de behandeling vergoed. Ilse Swinkels: “De overheid wil hiermee een besparing realiseren van 30 miljoen euro. Op basis van de LiPZ-gegevens van 2009 schatten wij deze besparing op 28 miljoen.”

Verdere toename

Hierbij is nog geen rekening gehouden met een verder toenemende vraag naar fysiotherapie. Dat patiënten nu vanaf de dertiende sessie de behandeling vergoed krijgen, betekent niet per definitie dat de patiënt zelf de eerste sessies moet betalen. Het merendeel van de patiënten is namelijk aanvullend verzekerd en fysiotherapie valt hier eigenlijk altijd wel binnen. Het is dus vooral een verandering in de financieringsstroom: wat eerst in de basisverzekering viel, valt nu in de aanvullende verzekering.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rebelse fysiotherapeut speelt voor ‘verzekeraar’

Zorggroep Solis biedt fysiotherapie op afstand

Huisartsen en fysiotherapeuten ontwikkelen ‘richtlijn informatie-uitwisseling’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Er zijn veel wegen, die de portemonee toch gevuld houden,tot het moment dat het te gortig wordt!
    Wat je creatief boekhouden noemt!
    Dus pleit voor transparantie zowel de taken aangaande zorgverzekeraars,controleurs die toezicht houdt dmv steekproeven!
    Vooral die multie-bedrijven met fenomenale,buitensporige omzetten!
    En dat van de beroepsvereniging alleen(en niet om het hele beleid op afstand nog eens uit te stippelen) verwacht wordt te bemiddelen in geschillen!?

  3. We moeten ze onderhand op hun blauwe ogen vertrouwen?
    Je zou haast denken, dat regels opgaan om ‘óverteden te worden’!
    Als de afrekening, dan ook werkelijk door de zorgverzekeraars(zonder dat de overheid oftewel burger bij moet springen)gedragen wordt(dus niet!).
    ‘Woeff Woeff’ blaft de zorg-mna!

  4. Vind ik overigens geheel niet vreemd, naarmate het aantal behandelingen ,dat onder aanvullende verzekeringen niet toereikend is en niet meer vergoed wordt, moet men wel zo inventief zijn de indicatie om te buigen naar een chronische indicatie.
    Of dit een vertekend beeld geeft laat ik over aan de interpretator?
    Zelf ben ik tegen dit onverantwoord systeem!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.