Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Toeslag extreme zorgzwaarte onder druk

Mark van Dorresteijn
PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wil een motie indienen tegen een mogelijke beperking van de toeslag voor mensen met een extreme zorgzwaarte. Het Kamerlid vreest dat de staatssecretaris vergevorderde plannen heeft om de toegang tot de toeslag te beperken.
Toeslag extreme zorgzwaarte onder druk

De toeslag extreme zorgzwaarte is bedoeld voor cliënten die meer dan twintig procent extra uren nodig hebben dan omschreven staan in hun zorgzwaartepakket. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra middelen om vrijheidsbeperkende maatregelen te voorkomen. Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de regeling stijgt al jaren. Volgens cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bedroegen de totale kosten van de regeling in 2006 37 miljoen euro, in 2010 is dit bedrag gestegen naar 148 miljoen. Vroegen instellingen in 2006 nog voor 25 cliënten de toeslag aan die toen nog 90.000 euro bedroeg, in 2010 vroegen instellingen voor 2368 mensen de regeling aan die op dat moment 64.000 euro bedraagt.

Bezuinigen

In de begroting van VWS van december vorig jaar staat over de regeling dat deze geëvalueerd dient te worden. “In de Haagse terminologie betekent evalueren over het algemeen bezuinigen”, zegt Wolbert. Volgens haar kan de groei verschillende redenen hebben. “Het kan bijvoorbeeld liggen aan het lage opleidingsniveau binnen de gehandicaptenzorg. Dat is een bekend probleem. Als cliënten niet worden geholpen door mensen met de juiste opleiding, kunnen zij een zwaardere zorgvraag krijgen.”

Motie

Wolbert vindt het niet terecht dat het ministerie de regeling op een of andere manier zou willen aanpassen om de kosten onder controle te houden. “Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is het onafhankelijke orgaan dat de toegang tot deze regeling goed bewaakt. Dit is mijns inziens een zeer kundig orgaan dat dit op deskundige en onafhankelijke wijze doet. Bovendien is bij het ontstaan van de toeslag extreme zorgzwaarte hardop afgesproken dat we hier niet aan zouden komen. Vandaar dat ik bezig ben met een motie.” Volgens Wolbert is het een goede gewoonte in de Kamer om de noodzaak van de toeslag niet ter discussie te stellen.

Politieke beslissing

Woordvoerder Natasja Wijnbeek van de NZa bevestigt dat haar organisatie bezig is met een evaluatie van de regeling. Of de toegang daadwerkelijk beperkt zal worden, is een politieke beslissing, aldus Wijnbeek. “We voeren uit wat VWS wil. Zo hebben we de regeling in 2010 nog uitgebreid.” Toen is er naast mensen met een verstandelijke handicap ook toegang gekomen voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke handicap. Ook cliënten die geïndiceerd zijn voor een ZZP VG-5 kunnen de regeling aanvragen. Daarnaast kunnen ook cliënten met een handicap die verblijven in een ggz- of V&V-instelling of die hun zorg ontvangen in de vorm van een Volledig Pakket Thuis (VPT) aanspraak maken op de regeling. Bij invoering van de regeling in 2005 betrof deze dus enkel nog mensen met een verstandelijke handicap. Uit de concept-evaluatie van de NZa blijkt dat instellingen in de loop van de tijd behendiger zijn geworden in het aanvragen van de toeslag. Zo werden in de eerste jaren relatief veel aanvragen op formele gronden afgewezen; nu zijn steeds meer aanvragen compleet en goed onderbouwd.

Cijfers verruiming

Een woordvoerder van het CCE heeft de actuele cijfers over de instroom van cliënten tot de regeling. In 2007 heeft het orgaan 511 toetsingen gedaan, in 2008 waren dat er 625, in 2009 572 en in 2010 1.336. “Oorzaak van de stijging hangt samen met de veranderde regelgeving met ingang van 2010”, zegt de woordvoerder. “De werkingssfeer van de NZa beleidsregel ‘Toeslag extreme zorgzwaarte’ is toen verruimd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

Zorgzwaartepakketten 2010 zijn bekend

Verbazing over ‘maatwerk­regeling’ zorgzwaarte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Gepensioeneerden zitten muur vast en AOW-ers idem dito.
    Heeft deze vorm van bezuiniging aan deze groepen zin?.
    Waardoor deze mensen nooit meer op vakantie kunnen etc.
    en hun toekomst(wat ze nog aan toekomst hadden) ontnomen wordt door al die bezuinigingen. Fijne regering.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het helemaal eens met Frans van der Pas.
    Ik lees net een artikel dat de zorg in Duitsland en goedkoper en vanuit de mensen is georganiseerd. Hoezo 70 soorten zorgzwaartepakketten? Daar kunnen ze het met 3 af en hebben mensen veel meer de eigen regie.
    Ons systeem dwingt organisaties tot creativiteit en we blijven de zorg organiseren op basis van georganiseerd wantrouwen.

  4. Tel er 3.000 mensen bij op bij de 1.336 van CCE. De toeslag extreme zorgzwaarte is alleen toeganklijk voor mensen die zorg in natura krijgen. Budgethouders met pgb kunnen geen toeslag krijgen via CCE.In het eindrapport van Research voor Beleid “een pgb op basis van zzp, de gevolgen van de afschaffing van de budgetgarantie”, augustus 2010 staat dat 91% van de 1900 mensen met een budgetgarantie er meer dan 20% op achter uit zal gaan. Er zijn ook nog eens minstens 1100 jongeren die als ze 18 jaar worden, extra zorg nodig hebben.
    We moeten weer de individuele indicatie invoeren, in plaats van het persen van mensen in “best passende”” profielen.

  5. Waarom stijgen de kosten in de gezondheidszorg? Eenvoudig door de steeds verregaande bureaucratie. De opzet van de zorgzwaarte pakketten is daar een goed voorbeeld van. Theoretisch prachtig, maar in de praktijk kost het alleen maar en komen instellingen in de problemen, doordat bepaalde vrrichtingen niet hieruit bekostigd worden, zoals algemeen toezicht en activiteiten begeleiding. Wanneer de instelling te maken heeft met verandering van patiënten samenstelling heeft dit ook financiële consequenties. Zo heb je iemand met zorgzwaarte “3” en daarna met “7”. Maar je hebt wel de zelfde personeels samenstelling. Je bent in deze bijna verplicht met uitzend krachten te werken. Wat veelal niet de beste kwaliteit waarborgt. Dit zie je binnen vele verpleeghuizen met dementerenden, die zouden vaste krachten moeten hebben, dus herkenbaar voor de patiënten. Door de flex werkers wordt dit niet waar gemaakt. Wat je nodig hebt is goed financiëel beleid met voldoende controle. Maar wel zonder die bureaucratische zorgzwaarte pakketten!

  6. Door bezuinigingen hebben veel instellingen ingezet op een lager
    opleidingsniveau want dat is goedkoper.
    Problemen worden niet altijd vroegtijdig gesignaleerd en het zorgleefplan niet tijdig aangepast.De zorgproblemen kunnen zich opstapelen en
    als het echt uit de hand loopt moeten er dure externe hogeropgeleide(dure)mensen worden ingehuurd.Uiteindlijk is daar een potje voor, de extra toeslag.
    Ook hier geldt; goedkoop is uiteindelijk duurkoop.
    Naar mijn mening is het noodzakelijk een mix te hebben van verschillende werkniveaus.
    1/3 LBO, 1/3 MBO en 1/3 HBO

  7. Waarom stijgen deze kosten? Simpel, op het moment dat de standaardtarieven naar beneden worden aangepast, of niet meer meelopen met de inflatie en loonkostenstijging, kan je minder zorg verlenen. Met de invoering van de zzp zijn daarnaast de interne compensatie mogelijkheden afgenomen. Werd er voorheen door een instelling niet moeilijk gedaan met het leveren van meer zorguren voor een cliënt, nu kan dat niet meer, of in ieder geval minder. Compensatie is dan nodig. Dit wordt dan gezocht in de toeslag extreme zorgzwaarte. De instellingen kennen inmiddels de weg en weten hoe zij de aanvragen moeten motiveren. Terecht dat deze regeling er is en goed dat men er gebruik van weet te maken. Zo wordt de zorg op een goed en aanvaardbaar niveau gehouden voor mensen die dit ook echt nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.