Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgen Kamer over tempo Schippers

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het tempo waarin minister Edith Schippers van VWS het risico voor zorgverzekeraars wil vergroten. Ook verzekeraars willen meer tijd voor de afbouw van de compensatie achteraf.
Zorgen Kamer over tempo Schippers

Dat bleek gisteren 6 april in twee Kamerdebatten over de ziekenhuisbekostiging en de rol van de zorgverzekeraars. Schippers wil de macronacalculatie in 2012 afschaffen. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf verantwoordelijk worden voor het verschil tussen de door het ministerie van VWS geraamde kosten en de achteraf gerealiseerde kosten. Ook de ex-post verevening voor voorspelbaar hoge kosten verdwijnt in 2012. Die wordt ondergebracht in het systeem van de ex-ante verevening. Zorgverzekeraars krijgen dan vooraf compensatie voor hoge kosten die ze maken, omdat ze toevallig verzekerden hebben die hoge kosten maken. Voor de andere onderdelen van de ex-post verevening – de nacalculatie van ziekenhuiskosten en de zogeheten bandbreedteregeling – gaat ze in 2013 en 2014 ‘betekenisvolle stappen’ zetten.

Schippers: verzekeraar moet rol oppakken

Schippers wil met deze maatregelen zorgverzekeraars dwingen de rol te spelen die ze in haar ogen moeten spelen: zinnige en kwalitatief goede zorg inkopen tegen een goede prijs. “De zorgverzekeraar voelt de gevolgen van zijn inkoopbeleid. Niet alleen qua prijs en kwaliteit, maar ook qua zorgvolume. Het is niet eerlijk om alleen ziekenhuizen meer risico’s te geven en zorgverzekeraars eindeloos na te calculeren.”

Verzekeraars willen langzamer

Zorgverzekeraars laten in een brief weten dat ze best wel meer risico’s willen gaan lopen, maar ze maken bezwaar tegen het tempo van Schippers. Ze wijzen erop dat er met de invoering van de prestatiebekostiging in 2012, de vervanging van dbc’s door DOT-producten en de vergroting van het b-segment van vrije ziekenhuisprijzen naar zeventig procent wel heel veel veranderingen tegelijk worden ingevoerd, waarvan de effecten niet te voorzien zijn. Ze pleiten voor een meer geleidelijke vergroting van de risico’s.

‘Vergroten risico’s is voorwaarde’

Maar Schippers wil daar niets van weten. Ze ziet het vergroten van de risico’s van zorgverzekeraars als een voorwaarde om de veranderingen in de ziekenhuisbekostiging te laten slagen. “Het pakket moet als geheel worden ingevoerd. Zo heb ik het ook in het kabinet ingebracht.”

PVV wil betere ex-ante verevening

Alle partijen, uitgezonderd de VVD, delen de zorgen van de verzekeraars. “U stapelt risico’s”, stelde Esmé Wiegman van de ChristenUnie. Eelke van der Veen (PvdA) verweet de minister een gebrekkige onderbouwing. “U toont een flinkheid die niet is onderbouwd door onderzoek, alleen door ideologie.” SP-Kamerlid Renske Leijten sprak over een “geloofsbelijdenis van marktwerking”. Ook gedoogpartij PVV stelt dat van afschaffing van de ex-post verevening pas sprake kan zijn als de ex-ante verevening optimaal werkt. Daarover bestaat twijfel. Diverse Kamerleden wezen op de waarschuwing van hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven in Zorgvisie op het risico dat zorgverzekeraars dure patiënten gaan weren.

Steun voor Schippers

Maar ook Schippers zegt zeer te hechten aan een goed werkend systeem van ex-ante verevening. “Het is de ruggengraat van het systeem.” Ze wijst erop dat voor 95 procent van de kosten het systeem al goed werkt. Met ‘flankerend beleid’ wil Schippers voorkomen dat er een ongelijk speelveld ontstaat tussen zorgverzekeraars. In september maakt ze duidelijk wat dat inhoudt. Dan zal ze ook de resultaten van nieuwe onderzoeken naar de effecten van de afschaffing van de ex-post verevening bekendmaken. De Kamer zal daar dan over debatteren en moet voor 1 oktober instemmen om een en ander op tijd in beleidsregels te gieten. Hiermee lijkt Schippers de zorgen van de PVV te hebben weggenomen en kan ze haar koers vervolgen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Afschaffen compensatie achteraf leidt tot risicoselectie’

‘Groei zorgvolume met 2,5 procent is te ambitieus’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. @ gehandicapte mevrouw. Dat klinkt als een nare situatie om in te zitten, en ik wens u sterkte. Echter, door de ex-post verevening niet nu af te schaffen heeft de minister een beslissing gemaakt om groepen chronisch zieken te sparen. Ondanks dat eerdere beleidskeuzen voor de gehandicapten vervelend zijn geweest, zou u deze beslissing moeten steunen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.