Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer heeft genoeg van onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen die nu nog cliënten laten betalen voor bijvoorbeeld brood, melk, wc-papier of andere zaken die gewoon tot de verzekerde AWBZ-zorg horen, kunnen direct sancties verwachten. Dat blijkt uit een debat dat gisteren plaatsvond in de Tweede Kamer over de onterechte betalingen.
Kamer heeft genoeg van onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

Na eerdere ophef over deze onterechte bijbetalingen vinden Kamer en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) dat er lang genoeg is gepraat. De bewindsvrouw kondigde aan dat de tijd van voorlichten en waarschuwen voorbij is. Veldhuijzen van Zanten: “Eerlijk gezegd heeft het ook mij verbaasd dat dit na alle ophef en zachte maatregelen toch nog gebeurt: bijbetalen voor dingen waarvoor het niet mag. Het is nu inderdaad tijd te gaan handhaven met de zware middelen die we hebben. Die heeft de NZa, maar ik wil geen sancties die cliënten treffen.”

NZa is handhaver

Volgens de PVV houdt de staatssecretaris er niet genoeg vaart in. “De dementerende meneer moet langs vier loketten om een klacht in te dienen. Dit gebeurt al jaren en het moet stoppen.” Hierbij verwijst de staatssecretaris naar de NZa die een handhavende functie heeft. “Ik kan moeilijk zelf een telefoonnummer openen zodat cliënten mij kunnen bellen en ik zelf achter het wc-papier aan ga”, aldus Veldhuijzen van Zanten. Verder geeft de bewindsvrouw aan dat mensen die ten onrechte voor zaken hebben betaald, dit terug kunnen vragen.

‘Bestuurders moeten terug betalen’

Ook Renske Leijten van de SP, die het debat had aangevraagd, meent dat de bewoners het te veel betaalde geld terug moeten krijgen. “Dat geld moeten de zorgbestuurders natuurlijk wel uit eigen zak betalen, want het mag niet ten koste gaan van de krappe budgetten voor de zorg. Ik wil de bestuurders dus ook civielrechtelijk aansprakelijk stellen.” Daarnaast wil het SP-Kamerlid dat de bestuurders vervolgd worden voor fraude. “Het extra in rekening brengen aan bewoners van schoonmaakkosten, wc-papier, een glas melk of een douchebeurt is gewoon fraude. Deze kosten worden namelijk al vergoed vanuit de AWBZ en dat weten zorgbestuurders donders goed. Wie zich schuldig maakt aan het financieel uitmelken van ouderen en gehandicapten moet strafrechtelijk worden vervolgd.” Verder heeft Leijten ook voor de NZa geen goed woord over. “De NZa heeft een meldpunt ingesteld en heeft de bevoegdheid om in te grijpen. Maar mensen die zich tot de zorgautoriteit wenden, krijgen een mailtje dat de NZa niet optreedt in individuele gevallen. De NZa moet echt aan het werk, anders heffen we deze club maar op. Als één bewoner van een instelling extra moet betalen, dan geldt dat natuurlijk voor alle bewoners van die instelling.”

‘Tijd van waarschuwen is voorbij’

Natasja Wijnbeek, woordvoerder van de NZa, laat in een reactie weten dat de tijd van waarschuwen voorbij is en dat de zorgautoriteit overgaat tot het nemen van harde maatreglen. “Want het is een overtreding van de wet. De maatregelen die we kunnen nemen, zijn bijvoorbeeld ‘naming and shaming’, waarbij we publiekelijk maken welke organisatie zich niet aan de regels houdt, maar het opleggen van een geldboete behoort ook tot de mogelijkheden.” Naast de NZa hebben de zorgkantoren volgens Wijnbeek ook een rol. “Zij kunnen uitleg geven aan de instellingen of cliëntenraden ondersteunen.” Het aantal meldingen van onterechte betalingen is overigens wel afgenomen sinds instellingen meer duidelijkheid hebben gekregen over hoe de regels precies in elkaar steken. “De instellingen hebben zich ten goede aangepast en we krijgen nu bijna geen meldingen meer binnen over onterechte betalingen. Wanneer we nu echter ontdekken dat zorginstellingen nog steeds onterechte betalingen innen, dan zullen wij direct overgaan tot het nemen van maatregelen. Zoals gezegd, de tijd van waarschuwen is voorbij.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

ZN treedt op tegen onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

‘Zorg mag extra rekenen voor service’

Verpleeghuizen bieden steeds meer extraatjes

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.