Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Korting op reumamedicijnen is onhaalbaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De bezuiniging van 50 miljoen euro op de overheveling van alfaremmers naar de ziekenhuizen is onhaalbaar. De brancheorganisaties voor algemene ziekenhuizen NVZ en academische ziekenhuizen NFU betogen dat hierdoor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in gevaar komt.
‘Korting op reumamedicijnen is onhaalbaar’

Minister Edith Schippers van VWS wil ziekenhuizen in 2012 verantwoordelijk maken voor financiering en distributie van reumamedicijnen voor patiënten die thuis wonen. Daarmee is 500 miljoen gemoeid, maar het ministerie gaat ervan uit dat ziekenhuizen dat 50 miljoen euro goedkoper kunnen doen.

‘Korting is volstrekt onhaalbaar’

De NVZ en de NFU schrijven in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, die hierover debatteert op woensdag 25 mei, dat het kortingspercentage van 10 procent “volstrekt onhaalbaar en onrealistisch is”. Ze wijzen erop dat het alleen voor nieuwe patiënten bewezen veilig is om, afhankelijk van de indicatie, de voorkeursmedicijnen van het ziekenhuis voor te schrijven. Dat betekent dat slechts een klein deel van de patiënten een goedkoper middel kan krijgen. Als het om 20 procent van de patiënten gaat, zou op die medicijnen een korting van 50 procent moeten worden gerealiseerd om de 50 miljoen te halen.

Doelmatigheidsprikkels

Als alternatief pleiten NVZ en NFU om prikkels in te bouwen voor een doelmatige inkoop, meer doelmatig voorschrijven en doelmatige distributie en toediening. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Reumamedicijnen voor rekening ziekenhuis

‘Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen’

2 REACTIES

  1. men kan zomaar niet de medicijnen afhalen of laten betalen,deze hebben zij hard nodig waar zijn jullie mee bezig dat vraag ik telkens af
    ben met de bovenste helemaal mee eens.alleen hebben ze je niet meer in tel je vraagt er toch niet om,(of wel soms)????

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn al bepaalde restricties in het voorschrijven. Nu ook restricties in de levering. De vraag is of deze restricties bijdragen aan grotere zorgvuldigheid in de toepassing van deze effectieve dure middelen. Ik denk het wel en begrijp de kritiek niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.