Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Marktwerking apothekers leidt tot duurdere medicijnen

Invoering van vrije prijzen voor geneesmiddelen per 2012 zonder daaraan voorwaarden te verbinden, zal leiden tot prijsstijgingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland.
Marktwerking apothekers leidt tot duurdere medicijnen

Het ministerie van VWS wil vanaf 1 januari 2012 vrije prijzen invoeren voor geneesmiddelen en farmaceutische zorg. ZN is daar voorstander van maar pleit voor een geleidelijke invoering. Uit het onderzoek van BCG blijkt dat het onvoorwaardelijk invoeren van vrije prijzen na vijf jaar kan leiden tot een kostenstijging van 170 miljoen à 200 miljoen euro.

Onvoldoende concurrentie

Oorzaak van de te verwachten prijsstijgingen is dat in grote delen van het land de concurrentie tussen apothekers onvoldoende is. Volgens BCG is er slechts in veertig procent van de Nederlandse markt voldoende concurrentie om met vrije prijzen te werken. Vooral in plattelandsgebieden is er vaak maar één apotheek of zorgt een apotheekhoudende huisarts voor de geneesmiddelenvoorziening.

Geleidelijke liberalisering

ZN pleit voor een geleidelijke liberalisering van de prijzen. Zo zou er in ieder geval nog een maximumtarief moeten blijven gelden voor de geneesmiddelenkosten. Dat voorkomt dat er gestage prijsstijgingen ontstaan. De Tweede Kamer debatteert hier woensdag over met minister Edith Schippers van VWS. (Zorgvisie - Bart Kiers)

Lees ook:

Apotheek umc Maastricht voorkomt medicatiefouten
Geneesmiddeleninkoop: samenspel tussen arts, apotheker en inkoper
IGZ wil banden artse en farmaceuten openbaar

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Al die privatisering heeft ons alleen maar ellende gebracht. Rollators uit de basisverzekering nu weer gerotzooi met de hoortoestellen, mensen die nu nog een gratis (volledig vergoed) hoortoestel konden krijgen moeten nu 25 procent zelf gaan betalen. Het verschil tussen rijk en arm wordt op deze manier alleen maar groter. Bedankt hè, minister Schippers gauw nog even beslissingen er door heen jassen.

 • no-profile-image

  Victor

  Een theoretische beschouwing waarbij het toverwoord concurrentie tussen apothekers een overheersende rol krijgt.Dat is niet helemaal terecht.Er zijn ook andere factoren die bepalen hoe deze specifieke markt van medicijnontwikkeling, de beschikbaarheid v.s. de vraag van gebruikers en de verhouding van kosten en baten voor de ontwikkelaars en producenten zich kan gaan ontwikkelen.Apothekers zijn daarin een belangrijke schakel maar ze zijn geen marktmeesters.De dynamiek van de prijsontwikkeling van medicijnen in de toekomst vraagt wellicht nieuwe kaders en een nieuwe benaderingswijze om voorspelbare en ongewenste scenario's te voorkomen.

 • no-profile-image

  Wim van der Pol

  De eigenschap van marktwerking is nou juist dat het goedkoper maar ook duurder kan worden. Daar hebben we de Boston Consulting Group niet voor nodig. Wat moeten we eigenlijk met zo'n onderzoek.

 • no-profile-image

  LoLo

  Volgens mij is de macht al lang geleden neergelegd bij de verzekeringsmaatschappijen. Zij bepalen wat je slikt en wil je iets anders, dan moet je het zelf maar betalen. Dat is de praktijk.

  De premies vijn sterk verhoogd omdat de verzekeringsmaatschappijen hun reserves hebben aangesproken om zieltjes te winnen toen het nieuwe zorgstelsel werd geïntroduceerd. De zieltjes zijn binnen, nu moeten de reerves weer worden aangevuld. Zo was het voorspeld en nu wordt het werkelijkheid.

  Pillen via de post is nu al mogelijk, maar wie houdt de interacties tussen geneesmiddelen bij?

  U denkt natuurlijk dat ik een apotheker ben. Nee, absoluut niet. Ik ben een zeer bezorgde patient.

 • no-profile-image

  pillendraaier

  Uit VS ervaring is gebleken dat marktwerking alleen maar tot het duurder maken van de zorg leidt.
  En overgeven aan een andere branche lijdt alleen maar tot verplaatsing van dit geldprobleem!

 • no-profile-image

  nog een premieverlaging

  Hebz elf nog meer ideeen voor premieverlaging,namelijk hulpmiddelen shoppen op internet,dat scheelt miljoenen euros op jaarbasis .Zoals loopmiddelen en allellei andre hulpmiddellen.Dat maakt de zorg zo duur.

 • no-profile-image

  Premieverlaging

  De afgelopen jaren heeft een groot deel van de apothekers hun apotheek voor miljoenen euros aan opkopers en cooperaties of groothandel verkocht. Die miljoenen moeten wel door de burgers betaald worden. Het is een van de oorzaken van de flinke premiegroei in de afgelopen jaren. En nu zou er onvoldoende concurrentie zijn....
  Beste Minister en verzekeraars, jullie zitten te slapen. Kunnen die pillen niet gewoon via de post worden bezorgd en dan nog een paar apotheken voor noodgevallen of levering via de ziekenhuisapotheken. Dat zou enorme PREMIEVERLAGING teweeg brengen!

 • no-profile-image

  Klaas

  Weer typisch, vrijgeven van de prijzen met een plafond van 5 jaar. Omdat er na 5 jaar wel concurrentie is? Lijkt me niet. En net of dat nodig is. JE hebt volgens mij 2 keuzes. Gewoon vrijgeven die handel of reguleren en dan ook zorgen voor een kostendekkend tarief.

 • no-profile-image

  Frans

  In mijn dorp is er een apotheek bijgekomen, maar wel een vestiging van de reeds aanwezige Service apotheek. Geen concurrentie dus! Daarbij vind ik het opvallend dat het deponeren van een klacht alleen kan, wanneer je eerst al je persoonsgegevens invult.
  Hoe graag wil je weten hoe en wat het publiek over jou denkt. Maak dan de drempel lager om te reageren.

Of registreer u om te kunnen reageren.