Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Weer uitstel voor marktwerking ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De invoering van vrije prijzen in de curatieve ggz per 2012 gaat niet door. Het ministerie van VWS is van plan de ggz ook volgend jaar te budgetteren.
Weer uitstel voor marktwerking ggz

De overheveling van de curatieve ggz naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) is een langlopend dossier. De kortdurende op genezing gerichte ggz (korter dan één jaar) zou oorspronkelijk in 2007 overgaan van de AWBZ naar de ZVW. Ggz-instellingen zouden dan te maken krijgen met prestatiebekostiging via dbc’s. Om omzetschommelingen op te vangen, werd 2008 een overgangsjaar, waarin de AWBZ-budgetten nog werden gegarandeerd.

Angst voor overschrijding

De overgang naar meer marktwerking lijkt echter te haperen, want ook 2009, 2010 en 2011 waren overgangsjaren, waarin niet veel gebeurde. Eind 2010 leek er schot in te komen. Het ministerie van VWS was akkoord met veldpartijen om de budgetgarantie geleidelijk af te schaffen. In 2015 zou de sector volledig overgaan op prestatiebekosting. Maar door de overschrijding van ruim 250 miljoen euro in de ggz in 2010 is VWS volgens ingewijden bevreesd dat het loslaten van de budgettering tot een nog grotere kostenexplosie leidt. De introductie van de dbc-bekostiging bij medisch specialisten leidde de afgelopen jaren tot honderden miljoenen aan extra uitgaven.

Einddatum blijft 2015

Paul van Rooij, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland, vindt het jammer dat de ggz zijn vijfde overgangsjaar ingaat. “Maar 2015 blijft wel staan als jaar waarin de ggz volledig overgaat op prestatiebekostiging. We zijn er klaar voor.”

Dubbele registratie

De zogeheten ‘dubbele registratie’ verdwijnt mogelijk wel in 2012. Tot grote onvrede van de meeste ggz-aanbieders moeten zij sinds 2008 hun zorg zowel in dbc’s als in AWBZ-parameters bijhouden. Dat zorgt voor veel bureaucratische rompslomp en extra kosten. De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt of het technisch mogelijk is om de verplichte registratie in AWBZ-parameters af te schaffen. Ggz-aanbieders zouden dan nog alleen in dbc’s hoeven te registeren. Volgens De Rooij is dat betrekkelijk eenvoudig: “We willen er graag een zinvol overgangsjaar van maken.” Het ministerie van VWS zal op basis van het advies van de NZa een besluit nemen. Dat zal VWS na de Voorjaarsnota op 10 juni openbaar maken, laat een woordvoerder weten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

GGZ NL: ‘NZa blokkeert marktwerking ggz’

Dubbele resgitratie ggz in 2012 van de baan

3 REACTIES

  1. De markt werking lijkt wel een koehandel waar zijn zij in vredesnaam mee bezig. je vraagt daar toch niet ziek te zijn zoals Geeste ziek mensen denk toch eens na na een jaar betaal je al flink bij als men opgenomen bent.het is al triest zat al je daar mee te maken krijgt.het is gewoonweg schande met waar men mee bezig is. laat het svp zo.

  2. Lees alle reacties
  3. Zorg Geen Markt waarschuwt al jaren voor kostenstijging door volumegroei en voor sluipend kwaliteitsverlies o.a. door prijsconcurrentie ten gevolge van het zorgstelsel. Deze zorgen worden ook gedeeld door de analyse in de rapportage van Zorgbalans (2010, meest recente versie). De zorgen voor de GGZ houden daar niet mee op: subsidiekortingen op patiëntenorganisaties (die je voor een goed markt juist zou moeten verstevigen), bezuinigingen op dagbesteding, de voorgenomen eigen bijdragen, de pgb-kortingen, cherry-picking door zorginstellingen, de juridische problemen rond DBC’s en privacy, de niet aflatende bureaucratie en toenemende zorgrationalisering, om er een paar te noemen. Een markt kan goed functioneren als aan de juiste marktvoorwaarden voldaan wordt. Het terrein van de GGZ leent zich daar principieel niet voor. Hoog tijd voor dat parlementair onderzoek naar de effecten van markwerking in de zorg, hopelijk dringt dan door dat de nadelen van marktwerking de beloofde voordelen teniet doen, ook bij de beroepsverenigingen en instellingen die maar ‘aan tafel’ willen blijven bij de overheid. Het is een karige maaltijd dat wordt opgediend, mensen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.