Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Brussel wil ingrepen in Nederlands zorgstelsel

De Europese Commissie (EC) wil dat Nederland meer maatregelen neemt om de zorgkosten van vergrijzing op te vangen. Dat schrijft de EC in de beoordeling van de Nederlandse ontwerpbegroting voor 2012.
Brussel wil ingrepen in Nederlands zorgstelsel

De raad van regeringsleiders vergadert deze week over de financiële toestand van de eurozone. In het kader hiervan heeft de EC alle begrotingen van de lidstaten kritisch tegen het licht gehouden. In de Nederlandse begroting springt het zorgstelsel uit deze analyse. De EC waarschuwt nadrukkelijk voor het risico van een onvoorziene stijging van de zorgkosten en uitgaven van lagere overheden. De Commissie wijst erop dat Nederland meer dan andere Europese landen de zorg heeft geïnstitutionaliseerd en minder dan andere EU-landen leunt op bijstand vanuit de omgeving en familie. Dat leidt tot hogere en relatief onoverzienbare kostenstijgingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Umc’s en stakeholders pakken samen vergrijzing aan

Lidstaten tegen Europees toezicht verzekeraars

Brussel en Wmo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorg wordt alleen nog meer onbetaalbaar, bij de burger op de rekening,als er teveel bemoeienis door interimmanagers, verenigingen(patienten,zorg-beroeps, ambtenaren)
    door enorme grote bedrijven, als multinationals ed, krijg dit gelazer!
    Terug naar het kleine ondernemerschap,waarbij nog een eerlijke broodham verdiend wordt!
    Doe meer een beroep op verantwoordelijkheidsgevoel voor hetgeen ze opgeleid worden!Anders krijg je geen homogene, sluitende en tevreden samenleving
    Of breng het zorggebeuren weer terug onder de overheid!

  3. Hoe piepen ze straks als al deze mensen met een PGB naar een instelling moeten? Dan zijn er lange wachtlijsten, te weinig gekwalificeerd personeel, teweinig overheidsgeld in de pot en wordt het nog een grotere zaak om je voor te schamen tegenover de rest van europa. Men geeft het belastinggeld liever uit aan het buitenland om het beste jongentje van de klas te blijven. Maar de burger die hiervoor betaald via zijn belasting blijft in de kou staan. Zullen deze ambtenaren ook voor hun ouders zorgen of voor een gehandicapt kind wanneer zo ook nog een full-time job hebben? Of nemen zij personeel in dienst met hun salaris?

  4. Wil ook graag laten weten het helemaal eens te zijn met Rob. De internationale analyses van gezondheidszorg worden geheel vanuit financieel-economisch perspectief gedaan, sociale factoren en opbrengsten worden totaal genegeerd.

  5. Dit land gaat de komende jaren erg die naar de afgrond. Criminaliteit,straatjeugd, werklozen,volle en overbelaste ziekenhuizn en zorginstellingen, etc. Daar heeft dit kabinet geen boodschap aan. En vanuit brussel is het gemakkelijk het beste jongetje van de klas te waarschuwen. En dat zal dan ook weer, net als altijd, gehoorzamen. Wat een belachelijke situatie. Kijk eens hoe de zuidelijke landen hun “welzijn” voor hun inwoners hebben geregeld. Het is triest om dit te constateren. Europa wordt één grote bureaucratische ramp de komende jaren. “Read my words”….

  6. Aan dit soort berichten wordt natuurlijk meteen het PGB gekoppeld. juist het PGB is een maatregel die bevorderd dat buren en partners voor elkaar zorgen. Zonder PGB zouden veel mensen naar een instelling moeten. Bezuinigen kan, maar het afschaffen van het PGB KOST geld. 650 Miljoen om precies te zijn

  7. Zie maar eens dat familie of buren mensen met een psygische beperking ondersteunen. Ik sta er namelijk al jaren alleen voor met mijn man en kinderen, PDD-nos en Asperger.
    Het is zo zwaar dat wij geen familie meer hebben………
    Niemand komt er over de vloer, enkel onze zorgeverleners. Waar erg blij en dankbaar voor zijn………maar voor hoelang nog als begeleiding naar de gemeente gaat, PGB verdwijnt?
    Hoe moeten wij ons dan redden?

  8. Ja, veel van de zorg is geïnstitutionaliseerd. De afglopen jaren is het aantal vrouwen dat aan het arbeidsproces deelneemt ook sterker gestegen dan in andere landen. De Nederlandse arbeidsmarkt doet het (mede hierdoor) beter dan die van de andere landen. Nederland is economisch beter voorbereid op de vergrijzing met haar pensioenstelsel dan de andere landen. Nederlanders zijn relatief gelukkig ten opzichte van de andere bevolkingen. Wat een onzin advies van de commissie. Dit lijkt mij eerder een kwestie van Nederlandse politicus vraagt internationale organisatie om ‘Nederland’ te waarschuwen zodat bezuinigingen positiever zullen worden ontvangen door de bevolking. Dat kan ook haast niet anders, want er is in Europa geen kenniscentrum dat met gedegen analyses over de gezondheidszorg van de deelstaten kan komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.