Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verzekeraars bijna akkoord met convenant

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars staan op het punt een convenant te tekenen met minister Edith Schippers van VWS en de ziekenhuizen. Het doel is om de groei van het zorgvolume te beperken tot 2,5 procent.
Verzekeraars bijna akkoord met convenant

Dat bleek afgelopen donderdag 23 juni bij een congres van het ministerie van VWS in het Universitair Medisch Centrum Utrecht over ziekenhuisbekostiging. Minister Schippers toonde zich in haar toespraak ingenomen met de steun van de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen. Tweederde van de NVZ-leden heeft afgelopen woensdag tijdens een algemene ledenvergadering ingestemd met de concepttekst van het convenant. Alleen zorgverzekeraars en zbc’s moeten nu nog hun zegen geven. Het afgelopen weekend hebben verzekeraars geprobeerd om het eens te worden over de interpretatie van formuleringen, maar ze zijn er nog niet uit. Schippers geeft ze nog maximaal twee weken. De onderhandelingen duren al maanden.

Hoofdrol zorgverzekeraars

“Het zou me een lief ding waard zijn als het convenant er komt”, verklaarde Schippers. Ze zei niet te geloven in het vanuit Den Haag opleggen van haar beleid met enkel wetten en regels. “In de sector moet er een intrinsieke overtuiging zijn dat dit de kant is die we op gaan.” Hoofddoel van het akkoord is het beperken van de groei van het zorgvolume tot 2,5 procent. Verzekeraars krijgen daarbij een hoofdrol. Schippers wil dat ze niet meer inkopen dan nodig is en dat ze letten op gepast gebruik. “Ze moeten zuinig en zinnig inkopen.”

Afdwingen kwaliteit en doelmatigheid

Martin Bontje, vice-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, verwacht een aardverschuiving bij de zorginkoop. Tot nu toe steken zorgverzekeraars daar niet veel energie in, omdat behaalde voordelen door de risicoverevening achteraf gedeeld moeten worden met andere verzekeraars. Omdat Schippers de verevening de komende drie jaar geleidelijk afschaft, wordt de inkoop van ziekenhuiszorg “zeer interessant”, voorspelt Bontje. Hij verwacht dat verzekeraars forse verbeteringen in kwaliteit en doelmatigheid zullen afdwingen.

Volumeplafond op b-segment

Zorgverzekeraars zullen veel scherper dan voorheen afspraken maken over hoeveel zorg zij inkopen. Ook het zorgvolume van het b-segment van vrije prijzen, dat in 2012 wordt uitgebreid naar zeventig procent, zal voortaan door verzekeraars worden gelimiteerd. Daarnaast verwacht Bontje dat verzekeraars serieus werk gaan maken van de concentratie en specialisatie van ziekenhuiszorg.

Sluiten SEH’s

Als voorbeeld noemde hij het terugdringen van het aantal ziekenhuizen met spoedeisende hulpafdelingen (SEH’s). Bontje realiseert zich dat het sluiten van SEH’s vergaande consequenties kan hebben voor ziekenhuizen “Maar je treft nu niet overal de kwaliteit die je zou wensen op SEH’s. Door concentratie wordt de acute zorg beter en goedkoper.” Verzekeraars gaan een herstructureringsfonds instellen om de gevolgen op te vangen.

Overschrijdingen

Verzekeraars leggen zich naar verwachting niet keihard vast op de groei van 2,5 procent. Het gaat om een inspanningsverplichting, niet om een resultaatsverplichting. Als er de komende jaren toch nog overschrijdingen komen, dan zullen die niet automatisch worden teruggevorderd bij de zorgaanbieders, zoals tot nu toe gebruikelijk is. “Dan gaan we onderzoeken wat de oorzaak is en geldt het principe dat de vervuiler betaalt”, licht vice-voorzitter NVZ Chiel Huffmeijer toe. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

Verzekeraars vertragen onderhandelingen

9 REACTIES

  1. Wanneer ik lees over 2,5% dan denk ik onwillekeurig dat 2,5% geen forse stijging is. Maar wanneer ik het betrek op 60 miljard (een 6 met 10 nullen !), dan betekent 2,5% ineens een stuk meer, namelijk 1,2 miljard. Met een beetje goede wil moet dat bedrag toch haalbaar zijn?

  2. Lees alle reacties
  3. ik hoop dat iedereen de telegraaf belt als het zover komt dat een zorgverzekering bepaalt dat er een behandeling niet kan worden ingezet omdat het budget overschreden wordt het personeel krijgt zowel de tijd om de opgebouwde extra uren op te nemen
    het is van de dolle dat verzekeringsmaatschappijen dit moeten uitvoeren ook omdat zij belanghebbende zijn en een aantal met een winstopdracht zitten

  4. Dat wel natuurlijk Gonny, maar feit is dat het met 2,5 procent volumegroei per jaar toch eigenlijk wel zou moeten kunnen. Het gaat dus alleen over de volmegroei hè. Samen met de prijsontwikkeling in de zorg (lonen, inflatie) komen we al gauw op 5 tot 6 procent meer uitgaven per jaar. De zorg wordt bepaald niet onderbedeeld.

  5. De premie verhoging blijft volgend jaar dus beperkt tot maximaal 2.5%?
    Of gaat dit Super Convenant gepaard met een enorme toename in de administratieve lasten bij de verzekeraars en ziekenhuizen en ZBC’s zodat de beheerskosten verder mogen oplopen?
    De NVZ vice voorzitter lijkt toch de kern van dit Super Convenant te ontgaan of heeft de NVZ nog een troef in handen?
    ZN snapt het wel: een privaat contract is nog altijd een contract met wederzijdse verplichtingen. Verplicht verzekerden kunnen dit recht via de Rechter afdwingen als de zorgverzekeraar geen resultaat biedt. Met een inspanning komt de verzekeraar er niet. Grensoverschrijdende zorg biedt de ontsnappingsweg voor de verplicht verzekerden.
    Verzekerden dienen nu wel op hun quivive te zijn: is de medisch specialist wel eerlijk in zijn diagnose en behandeling? Wordt er nu geen zorg uitgesteld of onthouden uit budgettaire overwegingen wegens het MBI?
    De 2.5% is de netto stijging. Prijsindex e.d. komen daar nog bovenop. Bruto is de toegestane stijging 5.25% per jaar.
    De vervuiler gaat betalen, zegt Chiel Huffmeijer.
    Is dat dan de patiënt?
    Het Antonius Ziekenhuis te Utrecht/Nieuwegein gaat alvast adverteren om meer klanten te krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.