Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuiskosten nemen toe ondanks kortere opnames

De ligduur van patienten in ziekenhuizen blijft afnemen, maar de zorgkosten nemen toe. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young.
Ziekenhuiskosten nemen toe ondanks kortere opnames

De gemiddelde opnameduur was in 2010 5,5 dagen en in 2009 was dat nog 5,8 dagen. In algemene ziekenhuizen nam de opnameduur het meest af, in universitaire ziekenhuis het minst. De ziekenhuizen hebben de vrijgekomen capaciteit ingezet voor productiegroei.

Kostenstijging

Ondanks het hogere aantal opnames en de kortere ligduur namen zowel de personele kosten als de totale kosten per verpleegdag toe. De totale lasten per verpleegdag zijn gemiddeld 11 procent gestegen tot 1.864 euro, variërend van 1.282 euro per verpleegdag in de topklinische ziekenhuizen tot 3.743 euro per verpleegdag in de umc’s. De inzet van personeel steeg minder: per verpleegdag namen de personele lasten gemiddeld 8,6 procent toe. Het gemiddeld aantal opnames per bed lag in 2009 nog rond de 82 en groeide in 2010 naar bijna 88. De personele en totale kosten per opname zijn minder gestegen dan de kosten per verpleegdag.

Bijsturen

Volgens Ernst & Young zijn maatregelen nodig die leiden tot een structurele rendementsverbetering. Monique van Dijen, partner Health Care Advisory: “Een van de mogelijkheden is het verder optimaliseren van de patiëntenlogistiek en capaciteitsmanagement. Nu ligt nog te vaak de focus op efficiencyverbetering van een individuele afdeling of capaciteit, bijvoorbeeld op de OK of ligduurreductie in het beddenhuis. Stroomlijnen van de OK-benutting met de bedbezetting in de kliniek, is een manier om over de afdelingen heen te kijken.” Om dit te kunnen doen, zouden ziekenhuizen verder vooruit moeten kijken en continu moeten bijsturen om de optimale bezetting dagelijks zo dicht mogelijk te benaderen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 reacties

 • no-profile-image

  paul

  Het lijkt wel of we in ons land doof en blind zijn betreffende de veel te grote inkomens van de medici, bestuurders etc. in de zorg. Dát maakt de zorg zo duur maar daar praat niemand over. Zij blijven hun zakken vullen.

 • no-profile-image

  Ruurd

  De krenten uit de pap zijn naar de priveklinieken gegaan.
  De intensieve en complexe zorg blijft. De gemiddelde prijs stijgt daardoor per bed in een ziekenhuis. Priveklinieken, kunnen hun prijzen verhogen en zullen altijd goedkoeper zijn. Een oneerlijke prijsconcurrentie

 • no-profile-image

  Wim van der Pol

  Er is dus geen relatie tussen ziekenhuiskosten en ligduur.

 • no-profile-image

  Rutger Martens

  van 5,8 ligdag naar 5,5 ligdag is een vermindering van 11%
  Geeft een kostenverhoging per ligdag van 11%. Wat is nou het nieuws in dit artikel? 1 + 1 = 2!

 • no-profile-image

  Jan

  Dit soort cijfers zegt me niet zoveel. Ik wil liever effecten van operatie en behandeling zien. Hoe snel kan iemand weer aan de slag etc.

 • no-profile-image

  Moolenaar

  Bij een korte verblijfsduur (grotere turnover) stijgen de Patiëntgebondenkosten maar is er ook steeds een hogere piek in de zorg waardoor er meer personeel nodig is. Watts New!

 • no-profile-image

  William D. ( Bill) Hermsen. Dordrecht.NL

  Het is en blijft een kwestie van organiseren. Ten eerste de burocratie aanpakken. Dat zal enorme kosten schelen. Ten tweede de overhead. Ten derde efficienter werken en met doelen gaan werken. De Politiek roept te veel maar doet te weinig. Resultaat-management is een oplossing.

Of registreer u om te kunnen reageren.