Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Geen groeiruimte ziekenhuizen in 2012’

Mark van Dorresteijn
De effectieve groeiruimte voor ziekenhuizen in 2012 zal op landelijk niveau nihil of mogelijk zelfs negatief uitpakken. Daarvoor waarschuwt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de brancheverenigingen NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zelfstandige Klinieken Nederland.
‘Geen groeiruimte ziekenhuizen in 2012’

In het hoofdlijnenakkoord, dat op 4 juli door VWS en bovenstaande organisaties werd ondertekend, is afgesproken dat er in 2012 circa 2,5 procent meer budget vrijkomt voor de behandeling van patiënten door ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Dat cijfer geeft echter geen goed beeld, stelt Hans Wiegel, voorzitter van ZN, in de brief. “Na aftrek van onder andere overschrijdingen uit het verleden en de verwachte overschrijdingen van het budgettaire kader in 2011 is het gevolg dat de effectieve groeiruimte voor 2012 op landelijk niveau nihil of mogelijk zelfs negatief is.”

Belangen

Zorgverzekeraars staan aan het begin van de onderhandelingen over de zorginkoop voor 2012. ZN stelt dat de zorgverzekeraars bij het inkoopbeleid geen rekening zullen houden met groei, maar er alles aan zullen doen om de belangen van alle partijen in het oog te houden. Ook willen zij volgens de voorzitter in de brief alle afgesproken doelstellingen op het gebied van kwaliteit, doelmatigheid en kostenbeheersing proberen te halen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief van ZN aan de besturen van NVZ, NFU en ZKN (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Over “groeiruimte” gesproken: die is er -aantoonbaar- bij een flink aantal ziekenhuizen zelf: om te beginnen bij beter inzicht van de Raad van Bestuur en – Toezicht in meerjarige en onderling vergelijkbare zorgbedrijfs-matige prestaties.Dat komt ook de kwaliteit van zorg ten goede. JP, 0654-921530

  3. Pas geleden stond er een interessant artikel in het New England Journal of Medicine (soort amerikaanse Lancet, zeer goed blad) waarin werd vastgesteld dat als er een open budget is, het budget de pan zal uitrijzen. Een vast budget (eventueel met een beetje erbij vanwege dit of dat) is beter qua kostenbeheersing zonder een duidelijk verlies van kwaliteit. Vergelijking tussen het systeem van de VS en Canada werd erbij gehaald, in Canada gaat de helft van het BNP op aan kosten van de zorg tov dat van de VS. Verder ook dat consumenten geen beperkingen willen in wat mogelijk is en artsen eraan toegeven als dat budgettair kan en voor hen profijtelijk is. Wat een lulligheid zoals Rob dat beschrijft maar zo zal het ook wel gaan.

  4. En aan loonkosten zullen we zeker niet gaan besparen in de zorg. Nu al wordt er in de operatiekamers een massa medewerkers ingehuurd (gedetacheerd of ZZP) die 2,3 keer zoveel kosten als een “gewone” medewerker/CAO slaaf. En die weten ze vervolgens niet meer te binden en dus zal het alleen maar erger worden.

  5. Het is een kwestie van keuzes maken. Wat wil de CLIENT. Maarten roept op om een Rondje te doen bij alle strategisch/economische adviesbureaus en vragen wat zou de NVZ moeten doen. NIET DOEN ! Laat de Client/Klant advies geven. Kost weinig Euro s en heb je de juiste Doelgroep waar je HET van moet hebben als ZorgInstelling. Binnenkort krijgen we de AD Uitslag van de 91 Ziekenhuizen . Het zal wel weer niet verassend zijn.Wat doen de RvB met deze onderzoeken ? Kijkend naar de historie . De Politiek kijkt toe , roept wat , en er gebeurt weinig in de Tweede Kamer.Het is te triest voor woorden , want we hebben het over Miljarden die we uitgeven aan de Zorg !

  6. ZN lost het eerste schot met een even logisch als eenvoudig verhaal. Ik ben benieuwd naar de reactie van NVZ. De speelruimte van het NVZ is beperkt vanwege het recente kostenbeheersingsakkoord met VWS. Toch vermoed ik dat ’s lands rijkste lobbyclub nog wel een creatieve reden bedenkt om meer geld los te weken. Zelf zou ik het NVZ adviseren de onderhandelingen over te laten aan de ziekenhuizen en een argument te bedenken waarom afspraken op centraal niveau niet wenselijk zijn. Vervolgens zou ik als NVZ een (sterk sturend) advies geven aan de ziekenhuizen zelf, maar dat buiten de pers houden. Omdat de meeste ziekenhuizen ongenaakbaar zijn, zal die strategie leiden tot hogere budgetten. Vervolgens kan de NVZ naar VWS toe suggereren dat zij wel wilde meewerken aan het akkoord maar dat de zorgverzekeraars en ziekenhuizen in gezamenlijkheid hebben besloten af te zien van de afgesproken zelfregulering. Tja, zou NVZ kunnen stellen, mensen die behoefte aan zorg hebben moeten die kunnen krijgen… Maar waarschijnlijk zijn er nog vele andere leuke strategieën. Iemand nog een andere strategie voor het NVZ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.