Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nog steeds groot verschil in berekeningen pgb

Tussen de berekeningen over de verwachte groei van het persoonsgebonden budget (pgb) van het ministerie van VWS en belangenorganisatie Per Saldo blijft een groot verschil zitten. Zelfs na een bijeenkomst van experts en antwoorden op Kamervragen is het verschil tussen de uitkomsten van beide partijen 26.000 mensen groot.
Nog steeds groot verschil in berekeningen pgb

Sinds de start van het debat over de wijziging van het pgb zijn het departement van
VWS en belangenorganisatie voor budgethouders Per Saldo verwikkeld in een welles-nietesspelletje over de cijfers. Ook de recente antwoorden op Kamervragen van Linda Voortman brengen volgens Per Saldo directeur Aline Saers geen duidelijkheid.

Cijfers

Het ministerie becijfert dat eind 2011 naar verwachting 156.000 mensen een pgb hebben, terwijl Per Saldo op 130.000 mensen uitkomt. “Het is niet duidelijk waar Per Saldo het aantal van 130.000 personen met een pgb eind 2011 op baseert”, schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. “Voor zover we hun berekening hebben kunnen beoordelen, houdt Per Saldo geen rekening met de resterende maanden van 2011.”

Toestroom pgb

Saers reageert: “Per Saldo gaat uit van 130.000 budgethouders per eind april 2011. Dit is ook het getal dat door CVZ naar buiten is gebracht en via de zorgkantoren is berekend.” Saers zegt op haar beurt niet te begrijpen hoe de staatssecretaris aan 156.000 komt. De verschillen zijn belangrijk omdat op basis hiervan de verwachte groei van het pgb wordt berekend. In de sommen van VWS is de verwachte toestroom veel groter dan in die van Per Saldo.

CPB

Saers wacht het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) af. “De doorrekening van het CPB moet voor Prinsjesdag uitkomen. Dan zullen we eindelijk verder kunnen praten op basis van gegevens waar we het allemaal over eens zijn.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Pgb-debat gedomineerd door onzekerheid cijfers
Staatssecretaris maakt wending op pgb-maatregel
Per Saldo: rekenwerk VWS klopt niet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 reacties

 • no-profile-image

  a.jacques

  Er wordt een PGB verstrekt op basis van een indicatie. Waar zit dan de bron van het misbruik van de regeling.
  Wij hebben een indicatie PGB verpleging en begeleiding in het kade van een dwarsleasie. De uren zorg die gegeven worden worden ingediend bij de sociale verzekeringbank
  wij verantwoorden dei uren bij het zorgkantoor.
  De verpleegkundige zorg die gegeven wordt kan niet in natura ingekocht worden want die zorg is nodig om 6.15 tot 7.00 uur en dan werkt de thuuiszorg niet.
  De kosten die wij extra maken kon voorheen gewoon ingediend worden bij de bealsting dienst door aanlevering van bonnen. Inzichterlijker kan niet. Waarom dat systeem niet weer terug brengen? Wij verdienen goed, maar kunnen echt niet 800 euro per maand gaan betalen voor maximake zorg, daarnaast het huis aanpassen voor 45.000 euro en nu ook nog een auto moeten kopen voor 45.000 euro omdat connexxion verdomd om mij te vervoeren omdat mijn rolstoel geen ISO nummer heeft omdat deze op maat gemaakt is

 • no-profile-image

  Rianne

  Tuurlijk wordt dit te duur...als er mensen zijn die er misbruik van maken. Gooi de PGB over de kop, en zorg ervoor dat er GEEN misbruik meer van gemaakt kan worden.

 • no-profile-image

  Frank

  De CIZ-monitor geeft toch al helderheid: zo'n 25% van het totale aantal extramurale indicaties is in de vorm van een (combinatie van) PGB verstrekt!

 • no-profile-image

  vosje62

  Ik vind deze discussie (en reacties) heel treffend voor de problemen in de zorg.
  Zorg kost (misschien te) veel, maar op een efficiente manier er samen uit komen, dat moet voorkomen worden. DIT maakt zorg duur.

 • no-profile-image

  Broeder

  Ik sluit me aan bij de bovenstaande reacties, de zorgkantoren hebben de actuele cijfers toch voor hande. Een tip voor het ministerie en per Saldo haal je informatie voor de verandering eens bij de bron.

 • no-profile-image

  Rita Dorst

  Uiteraard heeft het Zorgkantoor de cijfers van aantallen budgethouders. Graag deel ik informatie van Achmea. Opgevraagd juni 2011 over het jaar 2010.
  Het aantal budgethouders bij Achmea is in 2010 22.000. Uiteraard zijn er meer interessante cijfers, zie website van Emeritus.

 • no-profile-image

  Liesje

  Wat basaal deze discussie.
  Wie betaald het PGB uit, dat weten we allemaal.
  Dus als al die zorgkantoren nu even aangeven aan hoeveel personen PGB wordt uitgekeerd is dat weer opgelost.
  Fijne vergadering als je niet beschikt over de dezelfde getallen. Was efficienter geweest voor de vergadering o.b.v. de stukken opheldering te krijgen en dan pas te vergaderen.

Of registreer u om te kunnen reageren.