Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Aanvullende miljoenen voor maatregel pgb

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) reserveert vijftig miljoen euro extra voor de uitwerking van de maatregel op het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit een Kamerbrief van de staatssecretaris over de contracteerruimte in de AWBZ. Het bedrag wordt apart gehouden voor de nieuwe uitzonderingsregel die zij deze maand in het leven heeft geroepen.
Aanvullende miljoenen voor maatregel pgb

Vanaf 2012 hebben cliënten zonder verblijfindicatie geen toegang meer tot het pgb. Zij moeten gebruikmaken van zorg in natura en voor deze extra instroom staat vijftig miljoen euro aanvullende contracteerruimte ingeboekt. Hierbovenop blijkt nu nog eens vijftig miljoen euro voorhanden te zijn om de nieuwe vergoedingsregeling te bekostigen. Deze nieuwe regeling presenteerde Veldhuijzen van Zanten 15 september. Mensen die getroffen worden door de maatregel kunnen onder deze regeling, mits zij aan strenge voorwaarden voldoen, toch hun eigen zorg regelen. Zij krijgen hiervoor dan het trekkingsrecht op een budget dat bij het zorgkantoor op een rekening komt te staan.

Zelfstandigen zonder personeel

De staatssecretaris kondigt in de brief ook aan dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regels moet maken voor het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Met het einde van het pgb zijn veel flexibele zorgverleners nodig, maar zorgkantoren kunnen op dit moment enkel instellingen een contract aanbieden. Volgend jaar moet het voor het zorgkantoor echter ook mogelijk zijn om individuele zzp’ers te contracteren. Veldhuijzen van Zanten schrijft hierover: “De NZa dient de werkingssfeer van prestatiebeschrijvingen in de AWBZ uit te breiden met zzp’ers. Voor de zzp’ers geldt dezelfde tariefsoort als voor de overige AWBZ-aanbieders, namelijk een maximumtarief. Het is niet redelijk aan zzp’ers dezelfde administratieve eisen te stellen als aan instellingen. De NZa dient daarom haar regels zo nodig aan te passen zodat de zzp’ers geen onnodige administratieve verplichtingen zullen hebben.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nieuwe regeling pgb heeft haken en ogen

Minder uren zorg voor pgb-houders

‘Verzekeraars werken wel degelijk aan contracteren zzp’ers’

Zzp’ers genegeerd door zorgkantoren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. @hibou voor alle duidelijkheid ik bedoelde niet dat ik geen voorstander ben van verantwoording! Sterker moesten grote instellingen maar op dezelfde manier verantwoording afleggen. Ik zou er een groot voorstander voor zijn. Zeker als ik de advertentie tekst lees op de nieuwspagina van zorgvisie :” lukt het jou om de zzp indicatie niet alleen als financieringsmiddel te gebruiken maar ook echt als input voor de inhoudelijk zorg op jouw afdeling” Een duidelijk voorbeeld, het geeft naar mijn idee aan hoever de zorg van “zorg” is verwijderd!! Bij de pgb-houder en de mensen die voor hen werken staat echte zorg weer voorop!
    Als de regie bij de pgb-houder ligt zou de verantwoording “ik krijg de zorg die ik zocht en ben tevreden” meer gewicht moeten krijgen. wat betreft je laatste zin: precies wat ik bedoel te zeggen!

  2. Lees alle reacties
  3. Nee Lian, het is niet terug naar af. Was het maar zo dat het ‘oude’ trekkingsrecht ingevoerd werd. Daarmee had je als cliënt de vrijheid wie-dan-ook in te huren en dus zorg op maat te krijgen terwijl (Irma:) de verantwoording niet meer hoeft. Dat tot nu toe PGB-houders die rompslomp voor lief namen, laat goed zien hoe waardevol het PGB is.

  4. Heerlijk de positieve insteek van Lian. Natuurlijk zijn er beren op de weg te vinden, maar zeker ook kansen! Het is de zorg niet gelukt om in de afgelopen jaren de eigen regie en het maatwerk te leveren waar de klant wel om vroeg en nodig heeft. Jaren kregen ze de kans en het verzoek uit den haag hier wat aan te doen. Helaas zijn er talloze voorbeelden waaruit blijkt dat het vele tot op de dag van vandaag niet lukt. De grote groei van het pgb geeft aan dat de klant niet langer wil wachten maar de regie in eigen hand neemt. Maar ik ken geen pgb houder die blij is met alle administratie met verantwoordingen en aanvragen velen elk jaar op nieuw. Zij zullen blij zijn dat zij straks weer gewoon zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben om hun leven te kunnen leven op de manier waar zij voor kiezen. Door organisaties die maatwerk leveren. En die kans moet er liggen voor elke organisatie. De grote ervaren, de kleine ervaren ( pgb bestaat al 15 jaar)en ook de nieuwe aanbieder. En laat allen maar innovatief en vernieuwend en kosten besparend zijn. Daar profiteren we dan allemaal van.

  5. En toch ga ik ook deze geboden kans weer pakken en zoals gebruikelijk “toetsen” in de praktijk. Vanuit dat gebruikersperspectief ga ik dan pas een mening hierover geven. Dat het allemaal onrust veroorzaakt betreur ik als geen ander. Op Prinsjesdag is mijn moeder van de “zorg om de zorg” en om de gevolgen voor mij met hartritme stoornissen opgenomen maar gelukkig is het gebleven bij een signaal. Deze maatregel betekent terug naar af (zoals het vroeger was met een trekkingsrecht bij de SVB)
    Het is misschien niet ideaal, maar het is wat het is. Hopelijk levert het innovatie op.

  6. Ik hoop het wel Piet, en dan meteen ook maar een gedegen fixatiebeleid, multidisciplinair afgestemd met een team en na consultatie van een arts, zoals de Wet zorg en dwang straks gaat voorschrijven, en de toepassing van de normen verantwoorde zorg, de richtlijn medicatieverstrekking in de keten (veel registreren en bellen met apotheek en artsen dus), en uiteraard 24-uurs x 365 dagen per jaar bereikbaarheid voor acute en niet planbare zorg. Nee, het wordt een feest.
    Of zijn achteraf gezien al die regeltjes niet nodig?
    Of misschien alleen niet voor de cliënt die de pech heeft met een ZZP-er te maken te hebben?
    Als het aan ZN ligt hoeft het allemaal niet. Citaat ZN woordvoerder: “Het contracteren van zzp’ers onder dezelfde voorwaarden als instellingen is niet wenselijk. Ook niet voor de zzp’ers zelf. Dat zou namelijk betekenen dat zzp’ers veel extra tijd kwijt zijn aan administratie en verantwoording en daarmee wordt juist de flexibiliteit van deze zorgverleners onderuit gehaald.”.

  7. Beste mensen,
    Ik ben zzp’er geworden om bepaalde redenen. Ellen Boonen heeft gelijk wat betreft de administratieve regeldruk. Kees jouw reactie is wat kort door de bocht, natuurlijk zal elke zzp ‘er moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, waarvan vakkennis wat mij betreft voorop moet staan.
    Het is al zo vaak aangegeven: deze operatie van de stas zal niet het beoogde doel bereiken doch zal uiteindelijk alleen maar stress en meerwerk / kosten opleveren.

  8. Waarom doen we dit eigenlijk? PGB is een fantastisch middel om de maatschappelijke doelstelling om de zorgvraag te verminderen te realiseren. De burger verantwoordelijk voor zijn eigen budget, dat willen we toch? Duidelijke grenzen stellen wat wel en wat niet in dat budget hoort hoort daarbij. Oneerlijke concurrentie creeren door nu ZZP’ers te contracteren zonder dezelfde administratieve regeldruk lijkt mij zeer ongewenst. Zorg ervoor dat deze administratieve regeldruk ook weggehaald wordt bij zorginstellingen!

  9. AWBZ instellingen moeten aan alle regeltjes en eisen voldoen om gecontracteerd te worden en al die certificeringen en papiertjes kosten duizenden euro’s (voor grote organisaties tienduizenden euro’s) , het zou van de zotte zijn als zzp-ers nu een vrijstelling voor al die regeltjes krijgen, dat zou pas echt laten zien hoe krom het systeem is. Tevens staat een zorgkantoor dat nu al zwaar overbelast niet te wachten op nog meer beginnende instellingen of zzp-ers die alleen maar nog weer werk vragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.