Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

‘Chronisch zieken in de knel’

Mark van Dorresteijn
Als de zorgverzekeraars in 2012 meer risico gaan lopen, brengt dat de zorg voor chronisch zieken in gevaar. Daarvoor waarschuwt Roelof Konterman, bestuursvoorzitter van Achmea Zorg en Gezondheid per brief aan de Tweede Kamer.
‘Chronisch zieken in de knel’

Minister Schippers wil vanaf volgend jaar de risicoverevening afbouwen. Dat is het systeem waarbij zorgverzekeraars achteraf compensatie krijgen van de overheid voor onverwacht dure patiënten. Dit moet voorkomen dat zorgverzekeraars kwetsbare patiënten met voorspelbaar hoge zorgkosten gaan weren en zich richten op gezondere groepen. Als de risicoverevening nu wordt afgeschaft, is er volgens Achmea een reële kans dat chronisch zieken straks worden geweerd uit aanvullende verzekeringen. De zorgverzekeraar baseert zich onder meer op eigen onderzoek. Bij dezelfde zorginkoop is het merk met een oververtegenwoordiging aan chronisch zieken verlieslijdend.

Ex-ante systeem

Dit kan volgens Achmea alleen maar komen doordat het ex-ante systeem niet goed werkt. Achmea krijgt bijval van de Tweede Kamerleden. Zij uitten kritiek op het ex-ante model, dat volgens hen een goede cijfermatige onderbouwing ontbeert. De leden noemden de plannen van de minister tijdens een Algemeen Overleg “gebaseerd op drijfzand”. Het ex-ante model schat de kosten voor zorgverzekeraars vooraf in en is gebaseerd op gegevens uit het verleden.

‘Het beste wat er is’

Schippers erkent dat het model nog niet perfect is, maar wel ‘het beste wat er is’ en goed genoeg om in 2012 al in te voeren. Ze wil zorgverzekeraars door meer financiële prikkels stimuleren om in beweging te komen want ze gelooft niet dat zorgverzekeraars anders zelf hun rol oppakken. De minister wil wel actie ondernemen als zorgverzekeraars zich gaan indekken voor risico’s die nu al voorspelbaar zijn. Tweede Kamerlid Eeke van der Veen wil dat de minister haar plannen aanpast en heeft daartoe een motie ingediend.

Verhogen solvabiliteit

Een andere motie gaat over het verhogen van de solvabiliteit. De Nederlandsche Bank eist dat zorgverzekeraars hun solvabiliteit verhogen naar 11 procent. De Tweede Kamer vraagt de solvabiliteit te handhaven op 9 procent omdat de zorgpremies anders te veel stijgen. Ook Schippers voelt hiervoor, maar zegt dat ze bij minister De Jager van Financiën geen gehoor kreeg voor haar verzoek. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Chronische patiënt wil zorgaanbieders vergelijken’

Algemene Rekenkamer hekelt ketenaanpak chronische zorg

Chronisch zieke vaker bij praktijkondersteuner

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

14 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is logisch dat een verzekeraar zal proberen het risico dat hij loopt te minimaliseren. Chronisch zieken zijn daar de dupe van. Het is de vraag of de vinger moet wijzen naar de zorgverzekeraars of naar de politiek die het experiment van ‘marktwerking’ koste wat het kost wil blijven doorzetten. Het systeem is goed genoeg zegt de minister… de vraag is wanneer genoeg genoeg is!

  3. Als de 300.000 mensen eerst hun achterstalig premie gaan betalen dan word het voor de rest ook betaalbaar. Als een gezin met 2 kinderen ook een premie voor kinderen zal moeten betalen (nu E 480) hoe zie Barbara en Jeroen hun ouder dag dan? Niemand zal kinderen willen nemen( krijgen) omdat het anders te duur is. Wie moet dan voor de volgende generatie gaan zorgen?? Buitenlanders ????

  4. Hulde voor Roelof Konterman. Hij zegt wat anderen denken en dat is dat zorgverzekeraars alles zullen doen om chronisch zieken te weren en als ze binnen zijn weer naar buiten te werken. Dat is natuurlijk tegen elke vorm van ethiek in en het schetst een beeld van Achmea als harteloze zorgverzekeraar, maar het is wel heel sterk dat Roelof het hard op zegt. Als ik in de RvT van Achmea zou zitten zou ik zeggen: eens maar nooit meer. Maar als burger ben Roelof dankbaar.

  5. Als maar betalen, niks anders dan betalen. Eigen risico zorgpremie in maart in 1x betalen en dat voor 2 personen. Eén chronisch ziek en de andere CVA. Eigen bijdrage per 4 weken aan het CAK betalen. En altijd is dat het maximum bedrag van bijna 300 euro. Altijd nog wel dezelfde zorgverzekering met daarbij (nu nog)een ruime aanvullende verzekering. (Wij durven dus ook niet over te stappen) Die trouwens ook telkens weer duurder worden. Niets meer terug van de belasting. Met daarbij ook telkens minder inkomen. Hoelang zullen ze nog van ons kunnen plukken??????????

  6. Jeroen en Barbara even voor jullie duidelijkheid: Kinderen zijn de toekomst! Mensen met kinderen zijn al zeer veel geld kwijt. Extra zorgpremie voor kinderen is absurd!
    Kosten dienen beheerst te worden daar waar ze gemaakt worden. Dit is bij de zorgaanbieders. Al die nieuwe techniekjes en tools kosten bakken vol met geld. Daarnaast zijn deze zeker niet altijd nodig.

  7. Een nieuw en zeer duur fenomeen steekt de kop op. In dit zorgvisie bulletin wordt melding gemaakt dat Ziekenhuis Zuwe Hofpoort in Woerden EEN TOEZICHTHOUDER KRIJGT.
    Bij alle duurbetaalde directeuren en managers in de zorg (die vaak het verschil niet weten tussen een rol verband en een thermometer)komt nu de tendens dat elke zorginstelling — naast een zeer dure Raad van Toezicht — nog een aparte Toezichthouder krijgt.
    Beste lezers daar gaat het geld van de PGB, van eenmaal douchen per week, van de onderbezetting en noem er nog maar honderd op NAAR TOE.
    SLAAP MAAR DOOR.

  8. Het blijkt wel weer dat de lange termijn visie geheel mist. Als chronisch zieke heb ik nooit gedurfd over te stappen naar aan andere zorgverzekeraar nu heb ik nog een aanvullende verzekering… hoelang nog??? In Januari “mag”ik al de eigen bijdrage betalen. Minder zorgbijdrage, verhoging van de zorg premie, belasting zijn in 2009 al aangepast wegens misbruik door gezonde mensen. Ik vrees de gevolgen van dit voorstel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.