Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Solvabiliteitseis verzekeraars lokt hogere premie uit

Redacteur KinderopvangTotaal
Zorgverzekeraars moeten vanaf volgend jaar meer eigen vermogen gaan aanhouden. Minister Jan Kees de Jager van Financiën neemt een advies hierover van de Nederlandsche Bank (DNB) over.
Solvabiliteitseis verzekeraars lokt hogere premie uit

De solvabiliteitseis gaat omhoog van 9 procent naar 11 procent. Dat schrijft het Financieel Dagblad. De risico’s voor zorgverzekeraars nemen volgens De Nederlandsche Bank toe door veranderingen in het zorgstelsel. Volgens de bank moeten zorgverzekeraars daarom verplicht een hoger eigen vermogen aanhouden. Ze moeten genoeg geld op de plank hebben om de veranderingen op te kunnen opvangen.

Hogere premie

De hogere vermogenseis betekent dat het verplicht eigen vermogen van zorgverzekeraars met 500 miljoen euro toeneemt. Als de zorgverzekeraars dat bedrag helemaal doorberekenen naar de premiebetalers, betekent dat een verhoging van de basispremie met 40 euro per jaar.

DNB verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen, omdat de eigen vermogens van de meeste zorgverzekeraars nu hoger zijn dan de op dit moment geldende norm van 9 procent. Zorgverzekeraars Nederland denkt echter dat het voor sommige verzekeraars wel degelijk noodzakelijk zal zijn de premie te verhogen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook

Marktwerking zorgverzekeraars nog ver te zoeken

Europa verdubbelt kapitaaleis zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging

4 REACTIES

  1. Die Pim slaat helemaal niet zover de plank mis. Ik betaal al jaren trouw aan het VGZ voor mij en mijn vrouw. Ik reageerde op het verzoek van de VGZ om automatisch over te maken. Daar ging iets fout bij het aanzetten van een bitje bij het internetbankieren. Ik verkeerde in de veronderstelling dat zulks goed was gegaan en reageerde niet op de eerste aanmaning. Al snel kreeg ik een brief: “Als u niet betaald moeten wij u uitsluiten voor de VGZ verzekering”. Dat lef hebben ze omdat ik een nette vent ben. Maar directeur van Boxtel van menzis hoorde ik zeggen: de gezamenlijke zorgverzekeraars hebben meer dan 200.000 wanbetalers; voor een deel zijn daar zelfs aparte regelingen voor getroffen, die de premie voor ons alleen maar verhogen. En dan is er nog de grote groep die onder impulsen van de theedrinker Cohen en zijn geldverkwistende PvdA-lieden helemaal niet betalen; dat doet de overheid of niemand. De premie zal nog wel hoger worden. Ik gebruik al 10 jaar stomamateriaal en heb nog nooit een rekening gezien; weet dus ook niet wat men declareert bij de zorgverzekeraar. EN HET GEKKE IS DAT DIE ZORGVERZEKERAAR ZICH DAAR OOK HELEMAAL NIET DRUK OVER MAAKT, WANT ALS ZE HET FINANCIEEL NIET HALEN GAAT TOCH GEWOON DIE PREMIE OMHOOG, want die vakantie in hun tweede villa in Toscane moet door de verzekeraar bonzen gewoon met de mercedes bezocht kunnen worden

  2. Lees alle reacties
  3. Jongens en meisjes, ga je boekjes nog eens lezen! Indien je in een normaal bedrijf -met vreemd vermogen van een bank of financier- wil investeren, dan wordt er minstens van uitgegaan dat daar 20% van het vermogen tegenover staat. Solvabiliteit betekent gewoon dat je je schulden kan terugbetalen, niets bijzonders. Het is Griekenland in de EU niet. Daar is – nota bene redactie van Reeds Business! – niet direct een stijging van tarieven mee verbonden, maar een uitgebalanceerde exploitatie, die op den duur kan terugbetalen wat wordt geleend! De lage percentages solvabiliteit komen uit de tijd voort dat de staat voor alles borg stond, maar dat is – al sinds 1 januari 2008 voor ziekenhuizen – veranderd. Ja, ja, men is het in de zorg niet écht gewend, je eigen broek ophouden. U mag zich hier uitkleden klink veel vertrouwder!

  4. Dit heeft als gevolg dat er nog meer concentratie zal komen van zorgverzekeraars. Wat marktwerking.
    Wordt het niet tijd om weer terug te gaan naar het ziekenfondsstelsel. Dan geen ingrijpen van de DNB en geen werklooskapitaal wat eigenlijk kan worden ingezet voor de zorg of een premniedaling tot gevolg heeft.

  5. Geweldig hoor zo’n extern gegeven argument voor verdere premiestijging. Mijn branchevereniging mag zo iets van de NMa niet aan haar leden communiceren. We lopen allemaal hogere risico’s door de veranderingen in het zorgstelsel; mogen wij nu ook onze tarieven verhogen om wat meer eigen vermogen op te bouwen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.