Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers komt niet tussen NMa en huisarts

Als er sprake is van een patstelling tussen huisartsen en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), dan is minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bereid die te verhelpen. Maar Schippers voelt er niets voor om toezichthouder NMa te vragen pas op de plaats te maken met het toezicht op de huisartsen.
Schippers komt niet tussen NMa en huisarts

De NMa legde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onlangs bijna 8 miljoen euro boete op. Volgens een deel van de Kamer werkt dat verlammend op initiatieven voor goede zorg. De oppositiepartijen vinden dat de NMa niets heeft te zoeken in de zorg, aangezien het werk van huisartsen niet is te vergelijken met dat van bijvoorbeeld bakkers.

Onafhankelijk

Donderdag vroegen SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie de minister of zij bereid is in het conflict tussen de mededingingsautoriteit en de huisartsen tussenbeide te komen. Schippers stelt echter: "Ik kan een onafhankelijke autoriteit als de NMa niet aansturen, dat is allemaal wettelijk geregeld. Zolang de NMa toetst of besluiten van huisartsen in het belang van de patiënt zijn, zie ik geen gevaar."
Volgens de minister is het belangrijk dat duidelijk is wat er volgens de mededingingswet wel en niet mag. Dit voorjaar komt ze met een notitie daarover. (ANP foto: Phil Nijhuis)

Lees ook:

NMa: LHV krijgt boete van 7,7 miljoen wegens marktbeperking
Kamer tegen verplichte aansluiting huisartsen op LSP
Kamer steunt korting huisartsen

Carolien Stam

6 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Bij huisartsen moet toch marktwerking plaatsvinden.Simpel .
  Verhoog de contributie omgeslagen met een extra € 8,0 miljoen die dan via vrije-markt-conforme tariefsverhogingen wegens deze extra onkosten weer op de patient en verhaald wordt, die het dan weer kan verhalen op de zorgverzekeraar, die het dan weer verhaalt op de verzekerde.
  Leuker kan ik het niet voorstellen, wel lachwekkender.

 • no-profile-image

  adje

  Mevrouw Schippers had het de afgelopen week te druk met waterpolosport.
  Hopelijk heeft de komende week een eventuele""wintersportretraite "" een opwarmfunctie voor wel belangrijke zaken??

 • no-profile-image

  adje rem

  Is de huidige voorzitter van de nma trouwens wel betrouwbaar??

 • no-profile-image

  adje rem

  Minister betekent in het Latijn :dienaar. Dat is deze minister ook : dienaar van de MAMMON.

 • no-profile-image

  T.

  Bakkers en huisartsen. Ja, bakkers wisselen ook hun klantenbestand uit en natuurlijk hun recepten. Als jij pas om 9 uur open gaat als bakker dan stuur je je klanten om 8 uur naar de concurrent en zorgt dat hij daar precies het brood krijgt van jouw receptuur.

 • no-profile-image

  Bill

  Tuurlijk niet. Wat de NMa nu doet is alleen maar dat wat de minister graag ziet: het aanpakken van de dokters op alle mogelijke fornten en manieren. Waarom zou ze daarop een voor haar werkende instantie gaan corrigeren???

Of registreer u om te kunnen reageren.