Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Veranderingen in de zorg in 2012

Redacteur KinderopvangTotaal
Op 1 januari 2012 is een aantal regelingen in de zorg veranderd, zoals de vergoedingen voor zorg, de hoogte van het eigen risico en eigen bijdragen. De belangrijkste wijzigingen op een rij.
Veranderingen in de zorg in 2012

Persoongebonden budget

Per 1 januari 2012 krijgen uitsluitend cliënten een persoonsgebonden budget (pgb) als zij een indicatie hebben voor verblijf in een zorginstelling. Wie op dit moment een pgb zonder een verblijfsindicatie heeft, houdt het pgb tot 1 januari 2014.

AWBZ

De langdurige zorg in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt anders georganiseerd. De belangrijkste maatregelen omvatten veranderingen in begeleiding van mensen met een beperking. De gemeente neemt de begeleiding op zich. Mensen die in een zorginstelling verblijven, gaan huur betalen. Daarnaast wil het kabinet de kwaliteit van de langdurige zorg verbeteren.

Verplicht eigen risico basisverzekering

De eigen bijdrage, die mensen betalen over het eerste deel van de ontvangen zorg, gaat omhoog van 170 euro in 2011 naar 220 in 2012. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Het eigen risico geldt niet voor huisartsenzorg, verloskunde en kraamhulp. Mensen die in aanmerking komen voor compensatie van het eigen risico krijgen in 2012 iets meer terug: 85 euro.

Fysiotherapie bij chronische aandoening: deel zelf betalen

Per 1 januari 2012 moeten verzekerden van 18 jaar en ouder voor fysiotherapie bij een chronische aandoening de eerste twintig behandelingen zelf betalen. In 2011 gold dat nog voor twaalf behandelingen. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is het mogelijk met een aanvullende verzekering de eerste twintig behandelingen gedeeltelijk of helemaal vergoed te krijgen. Per 1 januari 2012 geldt bovendien dat de lijst is beperkt met chronische aandoeningen waarvoor fysiotherapie na twintig behandelingen wordt vergoed.

Valys

Voor mensen die gebruikmaken van Valys wordt het standaard persoonlijk kilometerbudget verlaagd van 750 naar 450 kilometer per jaar.

Mantelzorgcompliment

De financiële tegemoetkoming voor mantelzorgers wordt verlaagd van 250 naar 200 euro.

Eigen bijdrage geestelijke gezondheidszorg

Het aantal consulten dat wordt vergoed in de eerstelijnszorg gaat terug van acht naar vijf sessies. De eigen bijdrage per sessie gaat van 10 naar 20 euro.

Voor complexe psychische behandelingen in de tweedelijnszorg wordt de eigen bijdrage 100 euro per kalenderjaar voor behandelingen tot honderd minuten. Zijn behandelingen langer dan honderd minuten, dan wordt de eigen bijdrage 200 euro.

Geen eigen bijdrage betalen ggz-cliënten die jonger zijn dan 18 jaar of in crisisbehandeling terechtkomen, of opgenomen wordt op basis van de BOPZ dan wel mensen die in ‘bemoeizorg’ zitten.

De behandeling van aanpassingsstoornissen (psychische stress bij belangrijke gebeurtenissen) wordt in 2012 niet meer vergoed. Bij opname in een instelling betalen verzekerden van 18 jaar en ouder een eigen bijdrage van 145 euro per maand.

Dieetadvies uit basispakket Er gelden uitzonderingen voor mensen die lijden aan COPD, diabetes of een risico hebben op hart- en vaatziekten en hiervoor multidisciplinaire gecoördineerde zorg ontvangen.

Vrije prijzen mondzorg

Tandartsen mogen sinds 1 januari zelf hun prijzen bepalen. De tarieven worden dan niet meer centraal door de overheid vastgesteld. De prijs hangt af van de duur van de behandeling, het gebruikte materiaal en de verleende service.

Vrije prijzen farmacie Vanaf 1 januari 2012 stelt de overheid niet meer de tarieven van apothekers vast. De apothekers en de zorgverzekeraars maken met elkaar afspraken over de prijs van een geneesmiddel.

Meer informatie over de veranderingen in de zorg in 2012 vindt u op www.veranderingenindezorg.nl (Zorgvisie – Carolien Stam)

3 REACTIES

  1. Nou dit zijn vreselijke bezuinigingen , als chronisch zieke zal ik helemaal moeten stoppen met fysiotherapie omdat ik dat niet meer kan betalen.
    Ik moet al heel veel zelf bij betalen aan mijn scootmobiel, mijn aanpassingen in mijn woning ed dus heb ik het gevoel dat je beter dood kan zijn dan nog te leven, dit is niet meer menselijk al die bezuinigingen ook voor de chronisch zieken en gehandicapten, ik heb nooit gevraagd om mijn handicap zomaar gekregen omdat een arts geen zin had om mij tehelpen en te voorzien van zorg.
    Mijn wereld is kapot gemaakt ik had eigen huis, werk, hobbie’s, sport alles is weg nu zit je in een rolstoel niet wetende hoe je de maand moet doorkomen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.