Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Ab Klink: ‘Innovaties drijven kosten op’

Kostenbesparende innovaties maken de zorg vaak duurder omdat meer efficiency leidt tot minder tijd voor de patiënt. Een ander effect is dat de kwaliteit van de geleverde zorg lager is. Dat heeft Ab Klink donderdag gezegd in zijn oratie bij zijn benoeming tot hoogleraar Zorg, arbeid en politieke sturing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Ab Klink: 'Innovaties drijven kosten op'

‘De enige manier om echt kosten te besparen zonder dat de kwaliteit en toegankelijkheid in het geding komen, is investeren in kwaliteitsverbetering en daarmee volumebeheersing,’ aldus Klink.

Betere zorguitkomsten

Hij is van mening dat zorgverzekeraars zich moeten gaan richten op betere zorguitkomsten en op kwaliteit van de integrale zorg. Alleen op die manier kan de capaciteit van het zorgaanbod worden teruggebracht. Hij baseert zijn conclusies op onderzoek naar praktijkvariatie in vooral de Verenigde Staten en op zijn eigen ervaringen als minister van Volksgezondheid. Overdiagnostiek en overbehandeling drijven de zorguitgaven op. Als voorbeeld noemt hij dotterbehandelingen. Uit onderzoek van het College voor zorgverzekeringen blijkt dat circa 40 procent van de dotterbehandelingen eigenlijk niet nodig is.

Grillige patronen

Hij signaleert “grillige patronen” in de volume-ontwikkeling bij ziekenhuizen. In de eerste helft van het decennium na het jaar 2000 bedroeg de volumegroei soms 6%. Dat verklaart hij uit het wegwerken van wachtlijsten. Maar in bijvoorbeeld 2008 en 2009 was de volumegroei respectievelijk 5,4 procent en 6,4 procent. De hoge piek in 2008 verklaart hij uit de invoering van een andere manier van betalen van medisch specialisten en de budgettering bij de introductie van nieuwe DBC’s.

Omzetverlies

Meer algemeen komt zijn analyse erop neer dat de eerste lijn wel meer taken van de tweede lijn overneemt maar dat de tweede lijn het omzetverlies gelijk weer wegwerkt met meer diagnostiek en andere behandelingen. Klink concludeert dat ‘we eigenlijk met een aanbod te maken hebben dat zichzelf vrij snel in stand houdt en tamelijk resistent is tegen maatregelen die aan de vraagzijde tot minder behoefte aan zorg leiden.’

Goedkope zorg

Klink ziet diverse mogelijkheden om zowel de kwaliteit van de zorg te verbeteren als de kosten van zorg te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die beter zijn voorgelicht en meer betrokken bij hun behandeling en herstel vaak kiezen voor een goedkope vorm van zorg. Een andere optie is het ontvlechten van diagnose en behandeling zodat degene die de diagnose laat uitvoeren niet naar zichzelf kan verwijzen.

Anton Hemerijck

Klink gaat de komende jaren onderzoek doen met Anton Hemerijck, die gisteren benoemd is tot hoogleraar Institutionele Beleidsanalyse. Het onderzoek richt zich op een aantal politieke agenda’s. (Zorgvisie- Eric Bassant)

Lees meer:

Klink: ‘Zorg verandert niet bij kabinet VVD-PvdA’

Het ei van Klink

KNMG hekelt het rapport van Klink

Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

Zorg kan miljarden goedkoper volgens oud-minister Klink

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wie benoemt of benoemen eigenlijk dit soort hoogleraren en op grond van welke criteria ?? Ik zie het antwoord graag tegemoet, liefst van de heer Klink zelve , maar dat zal wel erg brutaal overkomen en niet tot het takenpakket des hoogleraars behoren ??!!

  3. Je kunt op 2 manieren hoogleraar zijn. Via een lange studie of JE DENKT ETS MEER TE WETEN OVER POSTZEGELERZAMELINGEN of zoals met Klink over de zorg. Hoop dat hij geen colleges geeft DAN GAAT DE ZORG NOG DUURDER WORDEN EN DE KWALTEIT NOG LAGER. Zou ht fijn vinden als Klink het tegendeel kon bewijzen. Oud minister Kok was Hoogleraar Vakbondsblaadjes rondbrengen

  4. In het Kennemer gasthuis worden 250 banen (Niet mensen ???) geschrapt ( net als aardappels ??) wegens te weinig patientenaanbod .Ja ja tisme wat : Gezondheid is dus goed slecht voor de economie, blijkt !!?? . Klinks diagnose is dus ,wederom , voorbarig , niet op regeltjesland toegesneden en dus klinkklare onzin, overigens net als zijn schadeloosstelling. Anton Hemerijck is hoogleraar beleidsanalyse (???) Samen met Klink gaat hij dus het “”meanderende “” , vaak tegenstroomsbeleid van veel wanbestuurders analytisch kanaliseren ?? En dan ….Vestiaalse Staal, met maagdelijk geweten, cum suis overhoren , sorry enqueteren op Bonaire ?? Dan door naar Curacao waar een onuitputtelijke beerput van wanbeleid wacht en noopt tot een nagenoeg eeuwigdurend analyseverblijf aldaar. Duidelijk een vak met stralend zondige vooruitzichten. Kan ik mij nog voor het hoogleraarschap “”Zorgexplementering van megalomaantjes”” kandideren ?? Als dat er nog niet is , mag ik het dan uitvinden of is dit niet ZORGWEKKEND genoeg??

  5. Ik kan Klink niet meer volgen. Ik zal de oratie lezen, misschien is hij verkeerd geciteerd. Het begrip innovatie is zeker verkeerd gebruikt. In de zorg zijn we juist door echte innovaties vooruit gegaan. Klink is een gelovig man, echt een VU man. In geloof vinden geen innovaties plaats, dat klopt wel.

  6. Leuk .. Als de chirurg op basis van de onafhankelijke diagnose het verkeerde been amputeert , wie is er dan schuldig ?? De patient, de chirurg, de diagnosticus, of Klink of de i.c.t. of igz enz. ??? Gelukkig genoeg kastjes en bijbehorende muurtjes. Lekker goedkoop!!

  7. “Hij baseert zijn conclusies op onderzoek naar praktijkvariatie in vooral de Verenigde Staten en op zijn eigen ervaringen als minister van Volksgezondheid.”
    Als Minister van VWS wees hij ook al naar de USA. Kaiser Permanente was en is zijn rolmodel.
    Als iedere Minister zijn beleid zou afstemmen op wat de USA laat zien is het hek van de dam. Schulz verhagen als Minister van Verkeer/Waterstaat zal dan uit haar dak gaan; asfalteren maar. In de USA zijn de wegen bijzonder slecht en het aantal bruggen dat op instorten staat is niet te tellen. Daar moet Nederland wat aan gaan doen; in Nederland.
    A Klink zal toch eens moeten gaan beseffen dat onderzoek in de USA niets zegt over de toestand in Nederland.
    Tekent wel aan dat het aan transparantie in Nederland zeer schort.
    Vacature voor een antropoloog? Expeditie naar Nederland?

  8. Ik snap dat de arts hierboven niet blij is met Klink. Want Klink legt de vinger op een gevoelige plek: artsen vinden het belangrijk om hun hoge inkomen erg hoog te houden, willen daarom de hoge omzet in stand houden. Hoog tijd dat iemand deze arts die zich blijkbaar vooral bekommert om aanzien en reputatie een spiegel voor houdt. Weer de patient centraal, en niet omzet en aanzien. Hulde aan Klink!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.