Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Eigen bijdrage voor alleen ggz is heel vreemd’

Het plan van VVD en PvdA om opnieuw een eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz in 2014 in te voeren stuit op groot onbegrip bij GGZ Nederland. De brancheorganisatie wil graag met de nieuwe minister van VWS alternatieven bespreken.
‘Eigen bijdrage voor alleen ggz is heel vreemd’

De nieuwe coalitie wil in 2014 opnieuw de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz invoeren. Het vorige kabinet had deze in 2012 geïntroduceerd, maar VVD en PvdA schaften onlangs de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz voor 2013 af. In het nieuwe regeerakkoord willen VVD en PvdA echter de tweedelijns ggz opnieuw invoeren en de eigen bijdrage voor de eerstelijns ggz verlagen.

Eigen bijdrage ggz afschaffen

‘Heel vreemd om alleen een eigen bijdrage voor de ggz in te voeren en niet voor de somatische zorg’, zegt Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland. ‘Er zijn andere oplossingen. Veel beter is om de eigen bijdrage helemaal af te schaffen en het eigen risico, dat voor iedereen geldt, te verhogen. Als we hier niet uitkomen, hebben we wel een probleem.’

Blij met terugkeer Edith Schippers

‘We zijn blij dat Edith Schippers terugkomt als minister’, vervolgt Van Rooij. ‘In de onderhandelingen over het convenant heeft ze echt geluisterd naar de ggz en hebben we goede afspraken kunnen maken. Ik heb er vertrouwen in dat we dat weer kunnen doen.’

Verlaging groeiruimte ggz

GGZ Nederland wil graag met de nieuwe minister in gesprek over de aankondiging dat de groeiruimte na 2014 wordt verlaagd van 2,5 naar 2 procent. ‘Dat kan niet zo maar.’ Een andere zorg is de overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld GGZ NL)

Lees ook:

VVD en PvdA schrappen eigen bijdrage ggz en liggeld
'Meer crisisopnames ggz door eigen bijdrage'

Regeerakkoord VVD-PvdA

Download hier het regeerakkoord

13 reacties

 • midden

  sporters moeten hun blessurebehandeling zelf ook maar verzekeren
  Net zo goed als ggz, die bewezen hebben een gat in de begroting te slaan?

 • no-profile-image

  M-L

  Misschien een idee om álle ministers en bestuurlijke personen verplicht 8 sessies bij een psycholoog, therapeut of psychiater te laten volgen.( Dan weten ze ook waar ze over praten)
  Niet door de baas maar uit eigen zak eigen bijdrage laten betalen. eens zien hoe er dan in de regering gepiept wordt.

 • no-profile-image

  Wim (psychiater)

  Het is net als bij de dbc-invoering in de GGZ: de inkt was nog niet droog en de uurtariefmaatregel nog niet ingevoerd of de psychiaters werden uit dat onderdeel van de dbc's gehaald (2007). Nog maar net een convenant gesloten enkele maanden geleden en nu wordt de e.b. ggz 2e lijn weer ingevoerd. Het is allemaal verloren moeite, dat overleg, die convenanten, dat lobbyen. NVvP, stop maar met het betalen van die dure lobyisten totdat de economie weer bloeit.

 • no-profile-image

  ikke

  eigen bijdrage in de GGZ is amoreel

 • no-profile-image

  ans

  Waar is prof Swinkels nu in de media? hij heeft iedereen die tegen DBC-en was uitgemaakt voor paranoide.Dat de GGZgelijk geschakeld zou worden met de somatiek net door DBC-en! Nou mooi niet dus. De discriminatie blijft. Onze medeburger die (tijdelijk) vastloopt moet dokken. DBC-en is een te duur en pervers systeem, zowel in de somatiek als in de GGZ.
  De privacy is verkocht. Menzis vraagt naast Rommen nu ook per sessie een directe reactie aan Menzis, dan betalen ze 4% meer!!!CZ: heeft in 2008 gepoogd directe inzage in dossiers te krijgen; bij europsyche is hen dat gelukt. En nu maken ze reclame dat de zorgverzekering, ook voor uw personeel,ook voor bedrijf bij hen in goede handen is. Lef hebben hoor om zo reclame te durven maken

 • no-profile-image

  dorien

  kom kom erwin, de hardwerkende rijken betalen tot soms meer dan €400,- per maand premie terwijl de minder rijke vanaf 20,- per maand hoeven te betalen. Het levert de schatkist niets op maar is een nivellering.

 • no-profile-image

  Erwin

  Het lijkt erop dat er alleen nog maar geheerst wordt door de VVD en PvdA. Maar een wetsvoorstel is toch nog geen wet? Ik vermoed namelijk ook dat de eerlijkere verdeling naar draagkracht van de zorg lasten, heel snel weer van tafel gaat. zorg is er namelijk in de eerste instantie alleen voor de rijken, en verder wordt deze voor anderen ontoegankelijk gemaakt door eigen risico, eigen bijdragen en extra kosten in de vorm van reis- & en Verzuimkosten om naar de gecontracteerde zorgverlener te moeten gaan. En dan heb ik het nog niet eens over het machtsmisbruik van de verzekeraars, die zich boven de wet stellen, maar waar je recht krijgen, financieel bijna onmogelijk is. zo langzamerhand is alle zorg dus ontoegankelijk aan het worden.

 • no-profile-image

  Pim

  @Hopmans,
  Het mag toch ondertussen wel duidelijk zijn dat de overheid als partner de meest onbetrouwbare is die er in Nederland bestaat. Spelregels worden voortdurend tijdens het spel gewijzigd, wat vandaag is afgesproken is morgen gewijzigd, zonder overleg. Het komt helaas overal voor. Daarbij legt de overheid regels op aan anderen waar ze er zelf zich niet aan houdt (denk bijvoorbeeld aan cookiewetgeving en privacy wetgeving).

  U zult nog een tijd flink door moeten lobbyen om uw punt daadwerkelijk te kunnen verzilveren, hopend dat dit kabinet de rit wel uitzit.

 • no-profile-image

  hopmans, psychiater

  hadden we net een bestuurlijk akkoord GGZ en dan binnen enkele maanden alweer een belanrijk element daaruit gehaald;, gelijkschakeling ggz en somatiek alsmede destigmatisering.
  waarom nog afspraken maken???

 • no-profile-image

  AOW-er

  We weten allemaal dat zorg geld kost echter moet men het geld niet van onderaf maar van bovenaf weghalen. Dus mminder managers , directeuren en andere hoogwaardigheidbekleders uit de top van allerlei, geldverslindende instellingen.

 • no-profile-image

  Roos

  Fijn voor een gezin met autisme.
  Wij komen zo langzamer hand echt om in de eigen bijdrage's. Bijdrage's zijn er namelijk vanaf 18 jaar!!!
  Maar ja, het is een makkelijk prooi, dus plukken maar...

 • no-profile-image

  Jacques Danzig

  De terugkeer van de eigen bijdrage als "heel vreemd" te betitelen, lijkt me een understatement. Denkt GGZ Nederland zaken te kunnen doen met een kabinet, dat in zo korte tijd zijn cliënten hoop gegeven en achteloos weer afgenomen heeft?

 • no-profile-image

  jolanda

  Dat vind ik geheel niet, gezien de kosten deze afdeling over de gehele zorg wegpakken, en naar vaak overbezorgde, nodeloze acties, die toch veel overbodig geld kosten-pgb etc
  Terwijl de indicatiestelling ook geheel nog overwegend twijfelachtig is.

Of registreer u om te kunnen reageren.