Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen doorslaggevende verklaring voor patiëntentekort

Voor de daling van het aantal patiënten dat zich in ziekenhuizen laat behandelen, is nog geen goede oorzaak gevonden. De toename van behandelingen in privéklinieken is te klein om de afname bij ziekenhuizen te verklaren en huisartsen zeggen hun patiënten juist sneller te verwijzen.
Geen doorslaggevende verklaring voor patiëntentekort

Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Zelfstandige Behandelklinieken Nederland

Directeur ZKN Theo Roos zegt in het FD te vermoeden dat de patiëntengroei bij de zelfstandige klinieken de 2,5 procent dit jaar overstijgt. Precieze cijfers heeft hij echter niet. Bestuurder Aysel Erbudak van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam denkt dat de oorzaak is te vinden bij het omzetplafond waar medisch specialisten zich aan moeten houden. Meer behandelingen dan afgesproken, worden door de zorgverzekeraar niet betaald. De voorlichter van de Orde van Medisch Specialisten veegt dit argument van tafel. Hij zegt dat specialisten geen invloed hebben op de afname van het aantal polikliniekbezoeken. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lex van Lieshout

Lees ook:

Ziekenhuizen kampen met patiëntentekort

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  verbaasd?!

  Dit is toch wat we wouden bereiken?! dus wat is nu het probleem?
  Als de zorgverzekeringen nu hun als gevolg hiervan exorbitante winst in een premie verlaging zouden omzetten... dan is er toch nog sprake van echte marktwerking.

 • no-profile-image

  verbaasd?!

  het ligt zeker aan mij, maar wat is hier nu het probleem dit is toch wat we al de hele tijd proberen te bereiken: goede efficiente zorg zonder de almaar uitdeiende zorgkosten?
  Als de markt werking in de zorg echt bestond zouden wij (de klanten) dit ook terug zien in een premie daling! Maar onze verzekeraars houden dat geldt liever zelf... hoe zorgzaam van ze.

 • no-profile-image

  HJ

  Misschien gaan patienten nu ook op de kleintjes letten en leidt het verhoogde eigen risico tot minder zorgconsumptie en uitstelgedrag. In het verleden was het ER niet verplicht en niet zo zichtbaar.

 • no-profile-image

  Jan C

  Het zit hem misschien in het feit dat profvoetballers zondagssmiddags al meteen aan de MRI gaan en geholpen worden; maar mijn dochter wacht met hevige pijnen al 2 maanden. Het gekke is dat beide verhalen waar zijn. Dat zal de verwarring zijn.

 • no-profile-image

  M.G.F. van Wijk

  In tegenstelling tot hetgeen in het artikel wordt gemeld, zien we in ons ziekenhuis (het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch) het afgelopen jaar een groei van meer dan 7%. Dit leidt inderdaad tot een daling bij de ons omliggende ziekenhuizen. Toch blijft het lastig verzekeringsmaatschappijen te motiveren hiervoor kostendekkende afspraken te maken, terwijl de zorg wel wordt geleverd aan hun patiënten.

Of registreer u om te kunnen reageren.