Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers: ‘Waarborgfonds beperkt derivatenrisico’s’

Deelname aan het Waarborgfonds voor de zorg beperkt de risico’s die zorginstellingen kunnen lopen op hun derivatenportefeuille.
Schippers: ‘Waarborgfonds beperkt derivatenrisico’s’

Dat antwoordt minister Schippers op vragen van de PvdA naar aanleiding van een artikel op Zorgvisie.nl

Geen margin calls

Deelnemende zorginstellingen moeten aan het Waarborgfonds toestemming vragen als zij derivaten willen toepassen in financieringsarrangementen. Dit geldt zowel voor situaties waarin de instellingen borgstellingen van het WFZ vragen, als in situaties van ongeborgde financiering. Het WFZ accepteert geen financiële bijstortverplichtingen, de zogeheten margin calls. Aan het WFZ nemen inmiddels 330 zorginstellingen deel.

Renteswaps

Mariska van de Luur, partner bij KPMG Gezondheidszorg, signaleerde naar aanleiding van eigen onderzoek al een toename van het gebruik van de eenvoudigste renteswaps, dus producten met een laag risico. De helft van de honderd grootste zorginstellingen in Nederland maakt gebruik van financiële derivaten. Het WFZ doet ook onderzoek onder de aangesloten zorginstellingen. Naar aanleiding van de resultaten, zal Schippers bepalen of nadere regelgeving voor het gebruik van derivaten en de omvang van de contracten nodig is. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorginstellingen kopen steeds meer derivaten
Ziekenhuizen ontzenuwen berichtgeving over derivaten

Eén reactie

  • no-profile-image

    harrie

    Keurt ze dan alsnog het hebben van derivaten goed?
    Dat is hetzelfde als beleggen in mijnenvelden!
    Levert goed op voor de wapenlobby!

Of registreer u om te kunnen reageren.