Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bezuinigingen AWBZ funest voor de koopkracht

De 1,7 miljard euro bezuiniging op de thuiszorg en de 1,1 miljard euro bezuiniging op de huishoudelijke hulp, hebben grote effecten op de koopkracht van zorggebruikers. Dat heeft adviesbureau Gupta Strategists uitgerekend.
Bezuinigingen AWBZ funest voor de koopkracht

Het koopkrachtverlies kan volgens Gupta oplopen van 18 procent tot maar liefst 63 procent. Het adviesbureau heeft in zijn onderzoek het koopkrachtverlies in twee verschillende scenario’s uitgerekend. De meeste kosten zitten bij mensen met een laag inkomen die veel zorg gebruiken. Als het ministerie in zijn bezuiniging deze groep ontziet, dan moeten de middeninkomens en hogere inkomens dat compenseren. Het gaat in dat scenario om een heel groot bedrag voor een kleine groep mensen. Zij zouden in dit scenario 63 procent van hun koopkracht verliezen.

Lage inkomens

In het tweede scenario komen de bezuinigingen op de AWBZ bij de lage inkomens terecht. Die zouden hierdoor onder de armoedegrens terecht komen. In beide scenario’s verliezen de middeninkomens zo’n 16 procent van hun inkomen. De bezuiniging op de AWBZ wordt kortom een zeer moeilijke exercitie voor kersverse staatssecretaris Martin van Rijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Koen Suyk)

Lees meer:

CPB rekent op miljarden besparing in AWBZ en Wmo
Een op de vijf nieuwe AWBZ-aanbieders krijgt contract
Gemeenten niet klaar voor overheveling AWBZ

7 reacties

 • no-profile-image

  ate

  De gevolgen, een stil feestje bij schuldhulpverleners, incassobureaus en dergelijke. Met name ook bij het CAK en haar partner Bazuin. De eerste door vaak onnodig paniek veroorzaken door te traag haar werk doen en de wow-er de schuld vv geeft en vv aangepakt wordt door partner Bazuin die door gaat tot aan totaal beslag op de wow waardoor vv de ziektekosten niet meer betaald worden en er een rekening van het CJIB komt vanwege niet betalen van verplichtte premie.
  Veel werk dus, veel paniek en veel ellende.

 • no-profile-image

  Peter de WIt

  Helaas gaat Griekenland niet failiet, dwz op papier beloven ze bezuinigingen door te voeren ipv de belastingontduikers aan te pakken. Dat scheelt 19 miljard voor Nederland.
  Praat maar eens met belastingambtenaren die bedrijven niet mogen controleren (95% krijgt zonder meer een stempel van goedkeuring).
  We hebben noiet alleen Nederlands nivelleren maar ook Europees, is dat ook doorgerekend?

 • no-profile-image

  Hans

  Goede zet van Gupta. Het regeerakkoord bevat veel meer dan de inkomensafhankelijke premie en de gevolgen daarvan komen altijd het hardst bij de onderste helft van de inkomens terecht. Maar we maken ons liever druk over de gevolgen voor twee keer modaal.

 • no-profile-image

  C de wit

  Wat te denken van alle hoofdzakelijk dames die op straat komen te staan,men spreekt van 58000 ontslagen, dus nog eens 58000 gezinnen die ier in koopkracht flink op achteruit gaan.

 • no-profile-image

  adje rem.

  Als bepaalde groepen verlies lijden ,zijn er ook partijen die winst maken volgens de wet van rem = wet van communicerende geldzakken. Onderzoek naar die geldzakken zal ook geen verrassende uitkomst opleveren.

 • no-profile-image

  Mark

  Let wel, er staat dat het een scenario van Gupta is. Zo is er vast een scenario te bedenken dat het meevalt.

 • no-profile-image

  dorien

  wanneer we in europa de zorg vergelijken dan zijn niet alleen beter maar ook goedkoper.wat jammer dat er aan dit aanbod wordt geknabbelt.

Of registreer u om te kunnen reageren.