Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Miljoenenbesparing door toelating nieuwe trombosemiddelen

Minister Schippers heeft besloten twee nieuwe anti-stollingsmiddelen per 1 december toe te laten tot het verzekerde pakket. De toelating kan zorgen voor een besparing van tientallen miljoenen euro’s.
Miljoenenbesparing door toelating nieuwe trombosemiddelen

Het betreft de middelen Pradaxa en Xarelto. Deze middelen betekenen een aanzienlijke verlichting voor het dagelijks leven van een grote groep trombosepatiënten. De middelen kunnen oraal ingenomen worden en regelmatige controle door de trombosediensten is in veel gevallen niet meer noodzakelijk.

Onderhandeling

Eerder dit jaar heeft minister Schippers de mogelijkheid gecreëerd om in bijzondere gevallen met fabrikanten van medicijnen te onderhandelen over de prijs. Het CVZ waarschuwde de minister in haar advies voor de mogelijk hoge kosten die gemoeid zijn met het gebruik van de nieuwe anti-stollingsmiddelen. Vergoeding van de nieuwe middelen zou volgens het CVZ kunnen leiden tot een hogere uitgave van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Na onderhandeling met de fabrikanten zijn goede afspraken gemaakt. Afhankelijk van het aantal patiënten dat het middel gaat gebruiken kan de besparing hierdoor oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar. Minister Schippers: ‘Het geeft aan dat door in gesprek te gaan met fabrikanten van nieuwe medicijnen, de kosten voor de samenleving in sommige gevallen omlaag kunnen. Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

3 reacties

 • no-profile-image

  Henk P.

  Ik zie toch een goede rol voor onze overheid of zelfs de EU: Onderhandelen namens de ziekenhuizen en verzekeraars over de prijs van medicijnen. Ondersteunt door onderzoeksinsituten uiteraard, om de kwaliteit te waarborgen.

 • no-profile-image

  Johan J. Janssen

  a. het is een stuk kllantvriendelijker b. de thrombosepoli's gaan grotendeel verdwijnen, niet meer (z) nodig c. doorschieten in antistolling met alle risico's en kosten (hersenbloeding....) wordt kleiner

 • no-profile-image

  Anoniem

  Begrijp ik het goed? Eerst wordt het meer dan 100 miljoen euro duurder. Dan kan door goed onderhandelen door de overheid hierop een besparing worden gerealiseerd van 'tientallen miljoenen' per jaar.
  Netto wordt het toch altijd duurder?

Of registreer u om te kunnen reageren.