Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ouderenzorg start actie tegen regeerakkoord

Werkgevers, werknemers en cliëntenkoepels in de ouderenzorg zijn vandaag een actie gestart tegen de effecten van het regeerakkoord voor ouderenzorg en zorg thuis. Onder andere branchevereniging ActiZ wil duidelijk maken wat de bezuinigingen precies te weeg kunnen brengen en wil alternatieven voorstellen.
Ouderenzorg start actie tegen regeerakkoord

De actie wordt ondersteund door cliëntenorganisaties en vakbonden: BTN, NPCF, LOC, V&VN, Per Saldo, NU ’91, CNV Publieke Zaak, FBZ, ANBO en CSO koepel van Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM.

Verschraling

Volgens de partijen worden cliënten de dupe van verschraling van de zorg door het afschaffen van huishoudelijke hulp en de bezuiniging op begeleiding en persoonlijke verzorging. Bovendien dreigen tienduizenden medewerkers hun baan te verliezen als gevolg van de bezuinigingen. Daarnaast worden zorgondernemers geconfronteerd met kortingen op de tarieven en de dreiging dat zij honderden medewerkers per organisatie moeten ontslaan. Ten slotte wordt de organisatie van zorg en de administratie ingewikkelder door het gebrek aan een integraal overheidsbeleid.

Individueel zorgbudget

ActiZ heeft een plan opgesteld hoe het anders kan in de zorg. De belangrijkste punten uit dat plan zijn het opheffen van het financieringsschot tussen verpleging en verzorging en het instellen van een individueel zorgbudget voor zorgvragers. Zo willen de koepels mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen zonder overbodige zorgkosten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Van Rijn: 'effecten bezuiniging ouderenzorg niet te voorspellen'
Bezuinigingen AWBZ funest voor de koopkracht

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Rita Dorst

  @Actiz wanneer melden jullie dat er loonmatiging komt in de zorg?

  Dat sluit aan bij: "....Daarnaast worden zorgondernemers geconfronteerd met kortingen op de tarieven en de dreiging dat zij honderden medewerkers per organisatie moeten ontslaan...."

  Beter salaris (tijdelijk) bevriezen dan ontslagen worden. Ontslagen treft trouwens met name de PGB organisaties waar Actiz zich (tot op heden) bepaald niet hard voor maakt.

 • no-profile-image

  Peter

  Vraag: waarom is huishoudelijke hulp een onderdeel van de zorg? Mijn eigen werkster die dezelfde dienst uitvoert valt ook niet onder de awbz, waarom valt dezelfde dienst voor zorgvragers dan ineens wel onder de awbz. Inhoudelijk verandert er namelijk niets? Kortom ik begrijp dat hier op gekort wordt. Dit moet namelijk buiten de awbz anders georganiseerd worden

 • no-profile-image

  irene

  Als ambassadeur pgb vind ik het schaamteloos.
  Rutte en samson hebben hun kiezers flink in de maling genomen.
  Maar dit kon je verwachten.
  Kiezers bedrog ten voeten uit.
  Maar persaldo vecht voor ons RECHT.
  Hoe meer leden hoe sterker we zijn

 • no-profile-image

  Otto

  Ik snap niet hoe je mensen langer thuis wil laten wonen als je de voorzieningen die dit mogelijk maken de nek om draait. Jongeren moeten vooral geen baan in de zorg kiezen, daar ligt geen toekomst !

 • no-profile-image

  C de wit

  FNV laat me niet lachen, die verkopen hun ziel aan alles wat op een buivel lijkt.

 • no-profile-image

  tanja

  Waarom staat dit artikel niet op de voorpagina van de telegraaf, ad, trouw en volkskrant.

 • no-profile-image

  Kramer

  Waarom doet de FNV niet mee?

 • no-profile-image

  M. van den Breul

  Onbegrijpelijke zin. Lees eens na wat u geschreven hebt, voordat het gedrukt wordt. "De belangrijkste punten uit dat plan zijn het opheffen van het financieringsschot tussen verpleging en verzorging moet en het instellen van een individueel zorgbudget voor zorgvragers."

Of registreer u om te kunnen reageren.