Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Specialisten Delft investeren in SEH

Medisch specialisten van het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) in Delft investeren jaarlijks een paar duizend euro in de Spoedeisende Hulp (SEH). ‘Medisch specialisten moeten leren om als ze iets willen, dat ze dat zelf doen.’
Specialisten Delft investeren in SEH

In een interview in het decembernummer van Zorgvisie Magazine dat vrijdag 23 november verschijnt, gaat Carina Hilders, voorzitter stafbestuur van het RdGG, in op
de verhouding tussen ziekenhuisbestuur en medisch specialisten, de rol van medisch specialisten en zorgverzekeraars bij kwaliteitsverbetering, het kostenbewuster maken van medisch specialisten en vrouwelijk leiderschap.

Visiedocument

Hilders, die voorzitter was van de commissie die onlangs het visiedocument De Medisch Specialist 2015 heeft opgesteld voor de Orde van Medisch Specialisten, vindt de extra financiële bijdrage van medisch specialisten een geslaagd voorbeeld van het samen optrekken van medisch specialisten en ziekenhuisbestuur. ‘We waren het als medisch specialisten over eens dat om de SEH zeven dagen per week optimaal te laten draaien er extra SEH-artsen nodig waren. Simpelweg het handje ophouden bij de raad van bestuur was geen optie. Zo werkt dat tegenwoordig niet meer. Medisch specialisten moeten leren om als ze iets willen, dat ze dat zelf doen. Dat is gedeelde verantwoordelijkheid van medische staf om de zorg inhoudelijk te verbeteren. De raad van bestuur betaalt de helft en wij de andere helft.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

6 reacties

 • no-profile-image

  fred van de laar

  Een interessante ontwikkeling.
  Wat doen we als de HAP en de SEH binnenkort worden geintegreerd.
  Een huisarts kent toch andere en lagere tarieven.
  Welk BTW-tarief zullen de maatschappen dan betalen?

 • no-profile-image

  triple

  Absoluut
  Scheelt heel veel overbodige managers

 • no-profile-image

  Johan

  Vroeger betaalden de specialisten een bedrag voor het gebruik van het ziekenhuis en de ziekenhuisapparatuur en zorgden ze dat de bedden vol waren. Win-win. Leuke gedachte dat de specialisten hun eigen toko hebben en dan huren van het ziekenhuis wat ze nodig hebben. Lijkt mij een zuiniger geheel.

 • no-profile-image

  triple

  Nee kattekop
  Het is de specialisten niet meer toegestaan alles zelf te regelen.
  Konden wij onze eigen verpleegkundigen, apparatuur etc. maar in eigen beheer houden en de volledige DOT prijs declareren.
  Dat is het gewenste vrije ondernemerschap.
  Door de overheid geblokkeerd.

 • no-profile-image

  Kattekop

  Iedere zelfstandige, of je dat nu een maatschap noemt of een ZZP-er, allen moeten zelf hun toko draaiend houden. Heel raar toch dat specialistenmaatschappen altijd door de gemeenschap werd toe- en uitgerust om hun werk te kunnen doen.

 • no-profile-image

  Martin van Doeveren, maatschap manager interne spe

  Het is maar net hoe je het naar buiten brengt. In het Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam doet de maatschap Interne Specialismen dat al jaren.

Of registreer u om te kunnen reageren.