Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tweeverdieners verliezen maximaal 6500 euro door zorgpremie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een huishouden met tweeverdieners die allebei twee keer modaal verdienen, verliest in 2017 maximaal 6500 euro per jaar door de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat blijkt uit een nadere toelichting van het Centraal Planbureau.
Tweeverdieners verliezen maximaal 6500 euro door zorgpremie

In die berekening zijn compenserende maatregelen als een belastingverlaging en een arbeidskorting niet meegenomen.

Tweeverdieners

Huishoudens met een hoog inkomen dat ongelijk verdeeld is tussen de partners, hebben minder last van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dan is de achteruitgang 1000 tot 1500 euro per persoon. Tweeverdieners van wie de ene partner modaal (33.000 euro) verdient en de ander minder dan modaal, gaan er per huishouden tot 1000 euro per jaar op vooruit.

Koopkrachtverandering

Uit het CPB-stuk blijkt ook dat 95 procent van zowel de werkende tweeverdieners als van de alleenverdieners in de komende 5 jaar te maken krijgt met een koopkrachtverandering die zich beweegt tussen een maximaal verlies van 2 procent en een maximale toename van 2 procent. Zo’n dergelijke spreiding is niet ongebruikelijk groot vergeleken met recente doorrekeningen van beleidspakketten voor een periode van 5 jaar vooruit’, stelt het CPB. (anp) Foto: Koen Suyk

Lees ook:

Bezuinigingen AWBZ funest voor koopkracht

CPB rekent op miljarden besparing in AWBZ en Wmo

Bezuinigingen zorg sluiten een vakantievilla niet uit

2 REACTIES

  1. Hoe moeilijk kan het toch zijn om een 20-tal voorbeeldsituaties door te rekenen door een onafhankelijk rekeninstituut? Wees hierover maximaal transparant, zodat we geen discussie meer hebben. Bijzonder om te zien hoe onze rekenmeesters en politici zoveel verwarring kunnen creeren. Dat geeft weinig vertrouwen bij de andere grote thema’s die nu spelen en aangepakt moeten worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ook al compenseert de verlaging van de inkomstenbelasting dit een beetje, de gevolgen voor deze groep worden juist sterker door de duurder wordende kinderopvang, verlaging hypotheekrenteafrek en de steeds toenemende reiskosten. Kostenposten die juist voor deze groep van belang zijn. De totale effecten van de kabinetsmaatregelen kunnen dus behoorlijk slecht uitvallen voor deze groep. Door de snelheid van de inkomensachteruitgang en het feit dat een groot deel van de uitgaven vast staan, komen zo de hoge inkomens toch echt in de problemen. Dat was niet de bedoeling van de PvdA en dus zal dit niet gebeuren. Wel kan ik mij voorstellen dat de PvdA zal proberen wat terug te krijgen voor de afname van de nivellering, maar ook dat zal niet veel zijn, juist omdat deze sterke effecten onbedoeld waren.
    Er zal dus een oplossing worden gevonden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.