Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vier directeuren zorg in top tien grootverdieners

Wander Blauw van Zorggroep Noorderbreedte overschrijdt de nieuwe beloningsnorm voor topbestuurders in de (semi-)publieke overheid als bestuurder in de zorg het meest. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar publieke topinkomens. Er staan nog drie zorgbestuurders in de top tien.
Vier directeuren zorg in top tien grootverdieners
Foto: ANP Lex van Lieshout

Topbestuurders mogen vanaf 1 januari maximaal de balkenendenorm van 187 duizend euro verdienen. Inclusief extra's en pensioen komt het bedrag uit op ruim 228 duizend euro. Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat vier zorgbestuurders in de top tien van de hoogste inkomens in de publieke sector staan. De zorgsector heeft al actie aangekondigd tegen de ingreep van de overheid in de topinkomens.

Flink erboven

Behalve Wander Blauw van Zorggroep Noorderbreedte – met een salaris van 372 duizend euro - verdienen ook de bestuursvoorzitters van het Diakonessenziekenhuis, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het LUMC in Leiden flink boven de balkenendenorm. Zij staan in de toptien van grootverdieners in de (semi-)publieke sector, aldus de Volkskrant. Blauw staat op plaats drie en verdient als bestuursvoorzitter van vijftien zorgcentra in Noord-Friesland het meest.

Helft inleveren

Die lijst wordt overigens aangevoerd door president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij verdienen respectievelijk 443 duizend euro en 510 duizend euro. Zij zullen dus meer dan de helft van hun salaris in moeten leveren. Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar houden en moeten het daarna in drie jaar afbouwen naar de balkenendenorm.

Dubbele voor premier

Grote vraag is of de beperking van de beloning de kwaliteit in de sector parten gaat spelen omdat de beste mensen voor het bedrijfsleven kiezen. Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer zegt in de Volkrant dat bestuurskwaliteit zeker wordt aangetast. Van der Veer vindt het prima dat de salarissen van publieke topbestuurders lager zijn dan het salaris van de premier, maar hij vindt de beloning van de premier op dit moment te laag. 'Voor een kwalitatief goed systeem vind ik dat de premier ongeveer het dubbele van nu zou moeten verdienen. Dit geeft dan ruimte om anderen minder te laten verdienen', zegt Van der Veer. Premier Rutte verdient nu 144 duizend euro, exclusief 8.000 euro onkostenvergoeding.

Carolien Stam

Of registreer u om te kunnen reageren.