Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bestuurder Langeland krijgt loon ook later

Interim-bestuursvoorzitter Jan-Willem Brinkman van het Langeland Ziekenhuis krijgt in december geen loon. Ook de medisch specialisten brengen een financieel offer.
Bestuurder Langeland krijgt loon ook later
Foto: Langeland Ziekenhuis

Het bestuur van het Langeland Ziekenhuis besloot 18 december om het personeel de helft van het salaris over december pas in januari te betalen. Medewerkers ontvangen wel hun eindejaarsuitkering. Maar een volledig maandsalaris en een eindejaarsuitkering gaat de financiële draagkracht van het Zoetermeerse ziekenhuis te boven, aldus een woordvoerder.

Brinkman krijgt loon later

Brinkman laat via een woordvoerder Zorgvisie weten zelf in december helemaal af te zien van loon. Hij laat zich een maand later uitbetalen. De crisismanager wil niet kwijt hoeveel hij verdient. Wel is bekend hoeveel Brinkman in het verleden heeft ontvangen. De IJsselmeerziekenhuis (Lelystad), waar Brinkman bijna twee jaar (2002-2004) heeft gewerkt als interimmer, betaalde hem 43.000 euro per maand. De Gelderse Vallei (Ede) was in 2007 30.000 euro per maand kwijt. Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) moest 47.000 euro per maand op tafel leggen, blijkt uit een inventarisatie van Medisch Contact in juli 2012. Zijn huidige inkomen ligt in dezelfde orde van grootte, verklaart een woordvoerder van het Langeland.

Medisch specialisten springen bij

Ook de artsen brengen een financieel offer. De medisch specialisten in loondienst doen mee met de rest van het personeel dat op de loonlijst staat. De vrijgevestigde medisch hebben in oktober al afgezien van twintig procent van hun inkomen. Ze lenen dit geld aan het ziekenhuis en zijn naast banken en verzekeraars een van de schuldeisende partijen.

Loek Winter

Loek Winter wil het Langeland Ziekenhuis overnemen. Hij onderzoekt sinds eind oktober of dit een haalbare kaart is. Daarvoor maakte het Langeland onderdeel uit van de zogeheten A12-coöperatie, een samenwerkingsverband met het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda), het Bronovo Ziekenhuis (Den Haag) en het MC Haaglanden (Den Haag). Met het aantreden van een nieuwe raad van toezicht in de zomer van 2012 ging het Langeland een nieuwe koers varen. In de nieuwe raad zitten onder meer Marianne Luyer (voorzitter) en Luigi van Leeuwen, oud-burgemeester van Zoetermeer. De raad wil dat het Langeland een volwaardig basisziekenhuis blijft, met intensive care (IC) en spoedeisende hulp (SEH). In coöperatie-verband is de intensive care begin 2012 in het ziekenhuis in Zoetermeer juist gesloten. Ook Winter verklaarde eerder tegenover Zorgvisie een ziekenhuis met IC en SEH na te streven.

Groene Hart meldt zich

Ook het Groene Hart Ziekenhuis wil het Langeland overnemen. Het ziekenhuis heeft op verzoek van zorgverzekeraars een plan gemaakt.

6 reacties

 • adje rem

  Beste Peter de Wit. Adequate omschrijvingen van vele raden van toezicht zouden zijn : raad van nalaten , raad van toestaan , raad van onvermogen , raad van medewerking , raad van laat maar waaien , raad van meeheulen, raad van meeknikken , enz.

 • Peter de Wit

  Merkwaardig dat een klein lullig ziekenhuisje (sorry) net zoveel betaalt aan Brinkman als de grote jongens het Catharinaziekenhuis en het Edese ziekenhuis. Eens te meer het bewijs dat de raad van toezicht geen beleid kan voeren en dat het salaris meer wordt bepaald door slim onderhandelen dan door de werklast.
  Het vervelende is dat van deze graaiers een slechte boodschap uitgaat. Alleen, als je als arme sloeber de wet overtreedt en gepakt wordt is zo iemand nog niet jarig. Knoeien op het interimniveau levert alleen een nieuwe baan op.
  En nu maar hopen dat van Luyen en van Leeuwen dit lezen en gaan nadenken.
  Een vriend van mij in het consultancywerk vraagt een tarief wat hij redelijk vind, en niet wat hij eruit kan trekken. Onderhandelingen zijn dan ook in 15 minuten geregeld.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Jan C

  Er is toch nog een niet onbelangrijk verschilletje. Brinkman kan met 12 x 40.000 per jaar + Jaarbonus + auto e.d. best een maand overbruggen (hoop ik voor hem), maar een alleenstaande moeder met twee opgroeiende kinderen, die nog steeds met het aflossen van het boekengeld van september zit -- moet met deze FEESTDAGEN een droge boterham op tafel leggen; 1x per dag, meer zit er niet aan. En die moeder heeft part nog deel aan de situatie en Brinkman is verantwoordelijk, die heeft het zover laten komen.
  Daarom handhaaf ik wat ik gisteren schreef:
  Er is geen solidariteit meer. Als iemand van het personeel voorstelt om met zijn ALLEN niet meer te komen, wordt hij of zij gewoon uit gelachen.
  WEDDEN DAT DE DIRECTIE EN HET ONDERLIGGENDE MANAGEMENT GEWOON HUN DECEMBERLOON EN EINDEJAARSUITKERING HEEFT GEREGELD.
  Kijk wie zich als loosers wil laten behandelen, worden ook als loosers behandeld; heb ik geen enkel medelijden mee.
  Er is geen een directie die het aan durft dat het hele personeel niet komt. Dat geeft landelijk teveel publiciteit. Als een haas schakelt men een bank in. MAAR JA JULLIE KOMEN GEWOON, dat weet de directie.

 • adje rem

  Was deze man niet ook succesvol in het leger ?, in Rotterdam ?? Bij de Flevoziekenhuizen ?? Voor Langeland gloort een .......................toekomst .Volgens veel bestuurders zijn de hoge salarissen NIET de oorzaak van de DURE ZORG ? ! Is dit dan een vorm van MEDE- LIJDEN ??? , met later EXTRA compensatie ??

 • Henk

  Gisterochtend was er ook een bericht over deze kwestie, maar dat was gistermiddag alweer verdwenen. Waarom? Ik hoop niet dat dat normaal wordt op de nieuwe website. Er stond niets in dat in strijd was met het huidige bericht, maar we missen nu wel opvattingen van belanghebbenden. We lezen als aanvulling dat Brinkman bij nader inzien een maand salaris doorschuift naar 2013. Dat is bij een inkomen van pakweg €400.000 per jaar ook wel gemakkelijk natuurlijk.

Of registreer u om te kunnen reageren.