Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eigen bijdrage ggz toch van tafel

PvdA en VVD dienen deze week nog een motie in om de eigen bijdrage in de ggz te schrappen. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester in een interview met nu.nl.
Eigen bijdrage ggz toch van tafel
Foto: ANP Lex van Lieshout

Beide partijen willen samen met de zorgaanbieders naar een alternatief zoeken, zegt Bouwmeester. 'Daar zitten immers de overschrijdingen.'

Doorschuiven
De uitvoeringskosten van de regeling zijn te hoog en bovendien zou de maatregel 'psychische stoornissen stigmatiseren', zegt Bouwmeester. Tegen de eigen bijdrage was veel verzet gerezen. De maatregel was bedoeld om doorschuiven van patiënten van de eerste lijn, waar al wel een eigen bijdrage geldt, naar de tweedelijns ggz te voorkomen.

Regeerakkoord
De eigen bijdrage voor langdurige ggz leek door de achterdeur te zijn afgevoerd, toen partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom in oktober een deelakkoord bekend maakten waarin de eigen bijdrage in de ggz niet meer voorkwam. Het VVD-PvdA kabinet zette vervolgens de eigen bijdrage toch weer in het regeerakkoord, weliswaar in afgeslankte vorm. Het kabinet wil een procentuele bijdrage voor zowel de eerstelijns als de tweedelijns ggz. Hierdoor zal de eigen bijdrage in de eerste lijn lager uitvallen, stelt het kabinet.

Bezuiniging
Met de maatregel was een bezuiniging gemoeid van dertig miljoen euro in 2014. In 2015 zal volgens een eerder genomen besluit een nieuw akkoord worden gesloten.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.