Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Oudere bereid meer te betalen voor extra zorg

Ouderen hebben geld over voor extra zorg. Gemiddeld willen ze meer dan een kwart van hun besteedbaar inkomen hieraan besteden, blijkt uit onderzoek van Berenschot. En dat is nodig, want door de stijging van het aantal ouderen en het slinken van de collectieve middelen, is gedeeltelijke private financiering van ouderenzorg onontkoombaar.
Oudere bereid meer te betalen voor extra zorg
Foto: ANP Lex van Lieshout

Uit de enquête van Berenschot onder ruim 650 Nederlanders blijkt dat mensen bereid zijn te betalen voor extra voorzieningen op het terrein van zorg, welzijn, wonen en leefstijl. Gemiddeld willen de ondervraagden ruim 28 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan extra voorzieningen om een stuk eigen regie over de invulling van hun leven te waarborgen. Voor respondenten tussen de 70 en 80 jaar ligt dit nog iets hoger: zij geven aan ruim 29 procent hieraan te willen besteden. Deze en andere resultaten van het onderzoek worden begin 2013 gepubliceerd in een boek over de toekomst van de Ouderenzorg in Nederland met de titel 'De vergrijzing voorbij'.

Verlanglijst
Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd waarbij zelf gekozen kan worden wat er op het menu staat, hebben ouderen veel geld over. Gemiddeld 57 procent van de ondervraagden gaf aan hiervoor een extra eigen bijdrage te willen betalen. Ook eigen sanitaire voorzieningen worden erg gewaardeerd: bijna de helft van de ondervraagden zou hier een eigen bijdrage aan willen leveren. Andere zaken staan minder hoog op de verlanglijst. Zo hebben minder mensen geld over voor aanvullende huishoudelijke verzorging (38 procent), een eigen terras of tuin (36 procent), vervoer op maat (36 procent), aanvullende persoonlijke verzorging (32 procent) of een eigen keuken (31 procent). Reizen en vakanties onder begeleiding of dagactiviteiten onder begeleiding hebben ook minder prioriteit voor ouderen. Gemiddeld wil 29 procent van de ondervraagden bijbetalen voor reizen en vakanties; voor dagactiviteiten is dit gemiddeld 17 procent van alle ondervraagden.

Private ouderenzorg
Hoewel de private ouderenzorg in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld is, is de verwachting dat de komende jaren nieuwe private initiatieven zullen ontstaan. 'Ouderen gaan daarbij in de toekomst steeds meer zelf financieel bijdragen aan producten en diensten om in een goede oude dag te voorzien', stelt onderzoeker Eveline Castelijns. 'Uit ons onderzoek blijkt dat de behoefte per oudere verschilt, iedereen besteedt zijn geld op een andere manier en wil daar ook zeggenschap over hebben. Het maatwerk dat hiervoor nodig is, zal leiden tot een grotere differentiatie in het zorg- en welzijnsaanbod.' (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Gerelateerde tags

2 reacties

 • Arjan M

  Er zal dan toch echt eerst een complete cultuuromslag moeten plaatsvinden. Op dit moment vinden de meeste mensen het heel normaal dat de overheid voor je zorgt. En dat is logisch, jaar in jaar uit, vraagt Den Haag grotere offers om het collectieve stelsel overeind te houden.
  Dan zal daar ook direct iets aan gedaan moeten worden, maar juist daar hebben veel mensen weinig vertrouwen in kan ik me voorstellen.

 • Jan C

  Net zo goed als een zorginstelling een Quality Award 'kan kopen', net zo goed kun je een onderzoek naar extra bijdrage 'beinvloeden'. De onderzoeksbureaux zijn zelf ook gebaat bij een 'goede' uitslag. En bij dit onderzoek zet ik vraagtekens. 650 Nederlanders. Zijn dat jonge mensen van de straat (die zal het een zorg zijn, dat geldt voorlopig toch niet voor hun); zijn het ouderen van de straat (die zijn bijna allemaal niet bekend met een zorginstelling); zijn het ouderen uit een zorginstelling: dan kun je het wel vergeten. Die honderden die ik ken vinden dat ze nu al teveel betalen VOOR WAT ZE KRIJGEN.
  Daar gaat dit land aan kapot aan allerlei instanties die een dikke rekening neerleggen, **zonder dat ze kennis van het onderwerp hebben, **zonder dat ze enige bijdrage leveren en **zich voornamelijk -- in verband met vervolgopdrachten -- richten op de uitkomst die de opdrachtgever wil.
  Je moet in een zorginstelling eens EEN KWARTJE meer vragen voor het eten. Staat de hele instelling op zijn kop en naar mijn ervaringen: ZEER TERECHT

Of registreer u om te kunnen reageren.