Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CZ stuurt patiënten met wachtlijsten

Zorgverzekeraar CZ gaat zelf wachtlijsten maken om patiënten te sturen naar kwalitatief betere en doelmatigere ziekenhuizen. Dat zegt Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg, in een interview met NRC Handelsblad.
CZ stuurt patiënten met wachtlijsten

Minister Edith Schippers van VWS laat zorgverzekeraars steeds meer financieel risico lopen bij de inkoop van zorg. Als verzekeraars te veel dure zorg inkopen, zal de overheid niet langer voor de extra kosten opdraaien, zoals tot nu toe gebruikelijk was. Schippers wil de verzekeraars zo dwingen om alleen nog zorg in te kopen bij de beste en doelmatigste ziekenhuizen.

CZ gaat beperkt inkopen

Volgens Pijnenburg is het laten ontstaan van wachtlijsten een van de weinige middelen om patiëntenstromen te sturen. CZ gaat wachtlijsten creëren voor de negen meest voorkomende medische ingrepen, onder meer heup-, knie- en staaroperaties. De zorgverzekeraar gaat deze zorg bij sommige ziekenhuizen beperkt inkopen als de prijs of de kwaliteit daar aanleiding toe geeft. Als patiënten zich beklagen bij CZ, zal de zorgverzekeraar hen doorverwijzen naar het dichstbijzijnde ziekenhuis waar ze direct en beter kunnen worden geholpen, verklaart Pijnenburg in NRC Handelsblad.

Zorginkoop verloopt stroef

De inkoop van ziekenhuiszorg verloopt stroef. De contracten moeten uiterlijk 1 april klaar zijn, maar CZ heeft nog maar met een kwart van de ziekenhuizen een contract gesloten. De verzekeraar lijkt de ziekenhuizen onder druk te willen zetten. Onlangs trok de grootste zorgverzekeraar van Nederland - Achmea - aan de bel dat sommige ziekenhuizen de prijzen met wel 10 procent willen verhogen. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: Nationale Beeldbank/Peter Verzendaal

Lees meer:

Schippers: 'Verzekeraars moeten selectiever gaan inkopen'
NPCF: zorginkoop verzekeraar volstrekt ondoorzichtig
'Verzekeraars chanteren ziekenhuizen'

8 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Mogen zorgverleners op hun beurt een lijst maken van de ""kwalitatief"""minst slechte zorgverzekeraarsgieren, al dan niet op basis van hun woekerpolisuitkeringen.???

 • no-profile-image

  adje rem

  Wat is nou eigenlijk ""KWALITEIT""???
  Wie definieert dat nou eens!!!Over '"TRANSPARANTIE"" in de ZORG gesproken.??!!

 • no-profile-image

  ANH Jansen

  Merkwaardige actie van CZ. Vorig jaar nog vol over volume en kwaliteit: geen contract voor ziekenhuizen die minder doen dan x ingrepen. En nu een ziekenhuis dat 150 ingrepen doet voor minder ingrepen conctracteren omdat zij te slechte kwaliteit leveren? Hoe kan dat ziekenhuis zich dan verbeteren als het volume zo belangrijk is? En speelt hier de kwaliteit geen ondergeschikte rol en de prijs de boventoon.
  De vergelijking met de Bakker gaat natuurlijk geheel mank: de Beste Bakker heeft de langste rij. Natuurlijk, want wie wil nu betalen voor een slechte bakker? Dan wil je wel uit vrije wil even wat langer wachten op de beste bakker. Tot die wisselt van recept.

  Laat CZ eerst maar eens de kwaliteit transparant maken voor de patiënten. Gooi alles op het internet zoals de Amerikaanse ziekenhuizen dit vrijwillig doen: beste reclame is de aantoonbare kwaliteit.

  Deze actie van CZ is de omgekeerde wereld. Welk advies zullen de gepasseerde ziekenhuizen hun lang wachtende patiënten geven? Opzeggen, want die andere verzekeraar laat u de vrije keuze; die verzekering hebben wij zelf ook.

 • no-profile-image

  menno

  Ik heb er geen bezwaar tegen als een zorgverzekeraar selectief contracteert o.b.v. kwalitatieve argumenten. Ik verwacht wel dat zij mij duidelijk maken hoe de kwaliteit wordt bepaald en hoe die zich verhoudt tot andere zorgaanbieders. Financiële afwegingen kunnen slechts secundair zijn omdat het in principe aan mij is om te bepalen wat zorg door de beste zorgaanbieders mij waard is.
  Zonder inzicht geen selectie ddor de zorgverzekeraar omdat het anders mogelijk slechts gericht is op maximalisering van de winst voor aandeelhouders en dat is niet mijn belang.

 • no-profile-image

  iemand

  Qoute van onliner directeur van CZ (vd Meeren): "bij de beste Bakker staan de langste rijen". Of zei hij dat nou toen hij rijen creeerde als ziekenhuisdirecteur? Als consument zou ik in ieder geval geneigd kunnen zijn juist in de rij aan te sluiten.

 • no-profile-image

  iemand

  Qoute van onliner directeur van CZ: "bij de beste Bakker staan de langste rijen". Of zij hij dat nou toen hij rijen creeerde als ziekenhuisdirecteur? Als consument zou ik in ieder geval geneigd kunnen zijn juist in de rij aan te sluiten.

 • no-profile-image

  Geert

  Zorgvisie lees uw artikel!
  In NRC.next staat dat CZ slechts van een kwart van de ziekenhuizen offertes heeft ontvangen, niet al contracten heeft!

 • no-profile-image

  zorgvelener

  de wachtlijsten die ik eerst hyad zijn als sneeuw voor de zon verdwenen

Of registreer u om te kunnen reageren.