Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Nog bijna geen ziekenhuis heeft een inkoopcontract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Slechts een paar ziekenhuizen en zes zelfstandige behandelcentra hebben een contract getekend met de zorgverzekeraar voor 2012. De zbc´s sloten het contract maar af voor één behandeling. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NZa.
Nog bijna geen ziekenhuis heeft een inkoopcontract

Marcel Vrijhoeven, unitmanager tweedelijns somatische zorg bij de NZa, vertelde dit tijdens het Zorgvisiecongres ‘Invoering DOT’ op 14 maart. Onderhandelingen zijn gaande en sommige ziekenhuizen zijn daar ver in, maar de handtekeningen zijn nog bijna nergens daadwerkelijk gezet. Zorgverzekeraars zijn verplicht aan de NZa te melden wanneer zij een inkoopcontract hebben vastgelegd.

Lumpsumcontracten

Minister Schippers heeft bepaald dat alle ziekenhuizen per 1 april een contract moeten hebben met de zorgverzekeraar. De enkele contracten die nu zijn afgesloten, zijn lumpsum contracten. Dat wil zeggen dat de ziekenhuizen een totaalbedrag zijn overeengekomen met de dominante zorgverzekeraar over alle zorg die ze dit jaar denken te leveren. Contracten op basis van de nieuwe DOT zorgproducten waarmee vanaf 2012 wordt gerekend, zijn er nog niet. Dat komt omdat er nog teveel onduidelijkheden zijn rondom de invoering van DOT. Nog geen enkel ziekenhuis kan op dit moment in DOT´s afrekenen. Contracten met tweede en overige zorgverzekeraars laten op zich wachten. Het is belangrijk dat de ziekenhuizen snel contracten afsluiten want anders krijgen zij de behandelingen uit 2012 niet vergoed waardoor ze in financiële problemen kunnen komen.

De helft van de ziekenhuizen

Bestuursvoorzitter Wout Adema van ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk verwacht dat ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen voor 1 april wel een afspraak heeft gemaakt over het totaalbedrag, de aanneemsom, dat het ziekenhuis ontvangt van de zorgverzekeraar voor de geleverde zorg. Ziekenhuis Sint Jansdal heeft al een afspraak gemaakt met Achmea, de dominante zorgverzekeraar. De totale aanneemsom is bepaald. Werkt het ziekenhuis goedkoper, dan mag het de rest houden. Komt het ziekenhuis niet uit met het bedrag dan gaat het opnieuw met Achmea om tafel. Sint Jansdal is vanaf even voor kerst 2011 bezig met de onderhandelingen en moet de definitieve details nog uitwerken. Ook hier staat nog geen handtekening onder het contract. Het gaat over zestig procent van het zorgaanbod van het ziekenhuis. De onderhandelingen met de tweede zorgverzekeraar zijn nog in de beginfase. Over de resterende twintig procent onderhandelt het ziekenhuis nog niet.

Groot financieel risico

Het is niet nieuw dat de inkoopcontracten in maart van het volgende jaar nog niet rond zijn. Wel nieuw is dat ziekenhuizen die niet op tijd hun contract hebben afgerond, dit jaar grotere risico´s lopen. Sinds 2012 is er geen vangnet meer en zorgverzekeraars zijn alleen bereid ziekenhuizen die al een afspraak hebben gemaakt een voorschot te geven. Ziekenhuizen zeggen dat zorgverzekeraars hen hiermee onder druk zetten om onvoordelige contracten te sluiten. Adema, per 1 april zelf werkzaam als senior manager zorginkoop tweede lijn bij Achmea, verwacht dat het zo´n vaart niet zal lopen: `Op korte termijn zal de zorgverzekeraar de behandelingen van dit jaar nog wel vergoeden, maar het moet niet te lang duren. Er komt een moment dat de zorgverzekeraar daarmee stopt.`Gevolg is dat ziekenhuizen in liquiditeitsproblemen kunnen komen. Verschillende sprekers op het congres denken dat dit vanaf mei duidelijk gaat worden. Een andere mogelijkheid is dat de rekening terecht komt bij de patient. Die moet dan maar afwachten of zijn zorgverzekeraar dat vergoedt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zwartepieten met het hoofdlijnenakkoord

CZ stuurt patiënten met wachtlijsten

Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En het wordt nog mooier met die Achmea en Adema: Achmea gaat zijn financiele reserves beleggen in zorgvastgoed; de ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen en ZBC’s.
    Raad dan eens wie er allemaal worden gecontracteerd en tegen welke prijzen. Winnaar is altijd Achmea en de verliezer is de verplicht verzekerde met een In Natura polis van Achmea/Agis e.a. merken.
    Toelichting is niet nodig. Zo werkt dat in Nederland. Kartel paradijs was het en is het altijd gebleven.

  3. Ga lekker door in dit land met de totale uitverkoop aan de (ZORG)verzekeraars! Dat hebben werkgevers(de grote brancheorganisaties) toch zo gewild? In de afgelopen jaren was er maar een enkele organisatie (huisartsen) die bezwaar maakten tegen deze uitverkoop. Dus nu we met elkaar op de blaren zitten zijn clienten en werknemers de dupe. (Natuurlijk niet de leden van de Raden van Bestuur want die verdienen meestal meer dan de Balkenendenorm(= graaicultuur).

  4. De verzekeraars hebben de zorgplicht en dienen voldoende zorg voor hun verplicht verzekerden te hebben ingekocht voor het lopend jaar. Bijbetalingen voor de verplicht basisverzekering zijn niet toegestaan. De verzekeraars hebben dat de verzekerden dan ook gegarandeerd. Zij kopen namens de verzekerden voldoende zorg in van een goede kwaliteit tegen de beste prijs. Marktconform. Die zorginkoop gaat gepaard met onderhandelingen over volume en prijs. De Overheid fietst daar doorheen met de begroting van VWS. De ziekenhuizen moeten gewoon voet bij stuk houden en marktconforme prijzen en volumes aanbieden. De verzekeraars zullen die marktconforme moeten accepteren en de zorgpremie aan de markt moeten aanpassen of hun zeer forse spaarpotten moeten aanbreken. Zorgstelsel 2006 is ingevoerd als een privaat model waarbij de verzekeraars vrij zijn, volgens ambtenaren en politici, om hun zorgpremies geheel zelfstandig te bepalen aan de hand van de kosten en de winst.
    Laat die verzekeraars dat dan maar doen.
    Dit soort krantenberichten horen bij het spel. De kranten laten zich wel erg makkelijk misbruiken door Overheid en verzekeraars. Zorgstelsel is een privaat verzekeringsmodel met publieke randvoorwaarden.
    Bijbetalingen voor de basisverzekering zijn dan ook niet toegestaan. De verzekeraars maken hier geen melding van in hun polissen. Zij garanderen hun verzekerden juist het tegendeel en de Marktmeester moet op naleving van die contracten toezien.
    Het Akkoord op Hoofdlijnen is alleen mogelijk in Nederland en zal met bloed worden ingekleurd. Bloed van de verplicht verzekerden in dit land.

  5. Wie kan mij het volgende uitleggen:
    Verrichtingen registreren en factureren binnen een budgetsysthemathiek; verrichtingen registreren, A segment factureren en budgetsysthemathiek;
    Verrichtingen registreren, A en B segment factureren, a segment budget en B segment vrij.
    B segment groeit.
    Nu verrichtingen registreren en in DOT’s factureren en een omzet plafond krijgen.
    Nu ik kan het zeggen we hadden de systhemathiek niet hoeven wijzigen. Automatiseerders en consultants hebben er flink garen bij gesponnen.Regelmakers en bedenkers van alle plannen hebben fors bijgedragen aan de kosten stijging in de zorg

  6. Mafia is teveel gezegd;ze moeten niet de lengte krijgen, want ze maken er meteen (mis)-gebruik van
    Daarom zet er zorgtoezichthouder op en de wantoestanden op deze en andere sites gemeld, in de gaten houden.
    EEN VOORBEELD: geen contract wil de zorgverzekeraar de mensen dwingen naar een andere contractant door te sturen onder de mom “we betalen minder uit”Dat overigens vorige jaren nooit gebeurd is??
    Met die smoes, dat “waren we vergeten melding van te doen, Maar we zullen dit U niet in rekening brengen????”
    Nou als dit voorkomt zat ik er bij de VGZ boven op als toezichthouder!!!

  7. Wat mij nu in hoge mate intrigeert. Diverse ziekenhuizen melden een contract te hebben, Maar laat de eerste nu een s melden dat hij gefactureerd heeft. Klinky stoer om in de krant te staan met ik heb een contract. Maar het gaat om factureren. Ik vrees dat nog geen zorgverzekeraar een DOT nota kan verwerken laat staan betalen.
    Weer loopt de financiele werkvloer in de zorg achter de feiten aan.
    Gelukkig is het vandaag mooi weer en hoef ik er even niet aan te denken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.