Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Inkomen bepalend bij stoppen ggz-hulp

Redacteur KinderopvangTotaal
Veertig procent van de mensen met een laag inkomen zegt te stoppen met specialistische ggz-hulp vanwege de eigen bijdrage van 200 euro. Ook opleiding speelt een rol in die beslissing. Dat blijkt uit een onderzoek van Nivel onder 5000 ggz-cliënten.
Inkomen bepalend bij stoppen ggz-hulp

Vermindering van de eigen bijdrage zou er ook toe leiden dat minder cliënten stoppen met de ggz-hulp. Dat blijkt uit een enquête van Nivel eind 2011 onder patiënten in de tweedelijns ggz. NIVEL-programmaleider prof. dr. Peter Verhaak: “Niet de mensen met lichte problemen maar de mensen met weinig geld zullen van tevoren inschatten dat ze de zorg gaan mijden.”

Enquête

Volwassen patiënten betalen sinds 1 januari 2012 een eigen bijdrage van 200 euro per jaar in de tweedelijns ggz. Om te onderzoeken hoe cliënten op de invoer van de eigen bijdrage reageren, vroeg GGZ-Nederland eind 2011 in een online enquête wat cliënten zouden doen. Nivel analyseerde de data.

Schizofrenie

Vooral de mensen met een laag inkomen en een lage opleiding geven aan dat ze geen of minder gebruik van ggz-zorg gaan maken. Er bestaat enig verschil tussen mensen met verschillende aandoeningen. Mensen met schizofrenie zijn minder geneigd geen of minder gebruik van zorg te gaan maken dan mensen met verslavingsproblemen.

Eigen bijdrage

Bij een eigen bijdrage van 200 euro geeft 40% aan geen tweedelijns GGZ meer te gebruiken, 30% geeft aan minder te gaan gebruiken en bij 30% blijft dit hetzelfde. Bij een kleinere eigen bijdrage zou 20% geen gebruik meer maken. Bij een hogere eigen bijdrage zou 72% geen gebruik meer maken van tweedelijns GGZ. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer:

Psychiatrische kliniek Het Dok vergoedt eigen bijdrage

Interapy geeft eigen bijdrage ggz terug bij ontevredenheid

Fred Teeven twijfelt aan eigen bijdrage ggz

‘Betaal eigen bijdrage ggz niet’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.