Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Roemer wil snijden in bureaucratie zorg

SP-leider Emile Roemer denkt dat er miljarden euro's te bezuinigen zijn door te snijden in de bureaucratie op de terreinen zorg en onderwijs. Ook de marktwerking in de zorg moet worden teruggedraaid en Nederland moet aan minder buitenlandse missies doen. Verder moet de winstbelasting omhoog en moet de hypotheekrenteaftrek worden aangepast. Roemer zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Roemer wil snijden in bureaucratie zorg

Zijn voorstellen lopen volgens hem op tot een bezuinigingsbedrag van meer dan 10 miljard euro. Hij vindt dat Nederland niet volgend jaar maar pas in 2015 moet voldoen aan de Europese eis om het begrotingstekort weer onder de 3 procent te hebben.

Bureaucratie zorg

Volgens Roemer is alleen al op de bureaucratie in de zorg ver over de 1 miljard te besparen. Ook 1 miljard is te verdienen door de marktwerking in de zorg terug te draaien. Hij wil verder geld binnenhalen door de winstbelasting te verhogen voor grote bedrijven die een winst van meer dan 250 miljoen euro per jaar maken.

Slim bezuinigen

Bezuinigen is 'an sich' helemaal niet moeilijk, zei Roemer. ‘Geef me een rode stift en de begroting en ik ga zitten krassen en je haalt zo de miljarden bij elkaar. Maar de vraag is wat slim is. Zeker niet slim is het op dit moment op een veel te kort tijdstip miljarden te gaan halen en daarmee de samenleving overhoop halen, de verzorgingsstaat compleet afbreken en collectieve voorzieningen afbreken zonder ze te verbeteren.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  hulpbehoevende

  Ruim eerst alle geld verslindende WMO gebouwen met alle inhoud op en breng het naar een punt met goede uitvoering moet je eens kijken hoeveel geld je bespaart. Er is niemand die het huishoud boekje van uitgiften in de wmo controleerd, waar gaat het meeste geld naar toe, niet naar de hulp behoevende, maar naar de gebouwen met inhoud en het personeel achter de computers.

 • no-profile-image

  DGo

  Inderdaad, de bureaucratie uit de zorg en afschaffen de marktwerking.
  Geeft de ziekenhuizen een budget en per maand 1/12e deel ervan via Apeldoorn.
  Bespaart een volledig zorgverzekeraarsapparaat etc.
  Dat levert vele miljarden euro's op!!

 • no-profile-image

  Rinie

  Er valt toch ook veel te bezuinigen op de zorg. Begin met specialisten allemaal (met een goed salaris) in loondienst en het versterken van de eerste lijn. Allemaal wat efficiënten werken, overtollige papieren en formulieren weg, geen dubbele onderzoeken ook niet op aandringen van de patiënt, samenwerken enz. enz.

 • no-profile-image

  jos

  De regels en afspraken nemen alleen maar toe niet alleen vanuit de overheid /inspectie maar nu ook vanuit de ziektekostenverzekeraars. Wie maken alle protocollen , ondergaan visitaties op allerlei gebied, en als voorbereiding ook nog een interne visitatie op onderwijs, zorg en wetenschap.Aantoonbaar bezuinigen, met minder mensen meer doen, ontwikkelen en toepassen van ict in de zorg/behandeling, aantoonbaar goed opleiden etc etc. Dit alles wordt gedaan door artsen en verpleegkundigen die graag hun beroep goed blijven uitoefenen en soms meer dan 40% van hun tijd allles moeten aantonen, reviseren of opnieuw vaststellen etc.

 • no-profile-image

  JB

  Langs de zijlijn is het altijd makkelijk roepen in je eentje.
  Samen tot een oplossing komen is de kunst.

 • no-profile-image

  Peter

  Go Roemer, Go!

  Nu nog z.s.m. verkiezingen

 • no-profile-image

  Melissa

  Mooi dat Roemer de bureaucratie wil terugdringen in de zorg! Ik vind dan wel dat hij een keer samen met de Staatssecretaris van VWS op pad moet. Zij heeft niet alleen maar woorden maar ook daden (28 experimenten, 700 regels en nog veel meer). Is de SP het eindelijk een keer eens met de regering. Wel beter dan het eeuwe oude 'stem tegen' geluid!

 • no-profile-image

  Ernst

  haha grappenmaker

Of registreer u om te kunnen reageren.