Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'GGZ kan goedkoper'

Met het huidige ggz-budget kan meer geestelijke gezondheidszorg geleverd worden. Dat schrijven het Trimbos Instituut en het NIVEL in een rapport. De besparingen zijn mogelijk als er maatregelen worden genomen zoals het terugbrengen van het aantal sessies psychotherapie.
'GGZ kan goedkoper'

Volgens het rapport is de huidige ggz al kostenefficiënt maar valt er ondanks dat winst te pakken. Onder andere door meer in te zetten op kortdurende behandelingen, zelfmanagement en grotere therapietrouw. Ook zouden artsen minder snel pillen moeten voorschrijven bij depressieve gevoelens en moeten er meer praktijkondersteuners worden ingezet bij lichte klachten.

VWS

De organisaties keken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid hoe de eerstelijns-ggz beter georganiseerd zou kunnen worden. Aanleiding is dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de kosten daarvan toenemen. Volgens GGZ Nederland vallen deze punten te bereiken door een betere samenwerking tussen instellingen en ziekenhuizen. 'Daar zijn wij groot voorstander van en we onderschrijven dan ook deze aanbevelingen', aldus een woordvoerder. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Roos Koole)

Lees meer:

Lees het rapport: Op zoek naar een kosteneffectieve Basis GGZ
Rechtszaak tegen eigen bijdrage ggz gaat door
Hoofdlijnenakkoord ggz bijna rond
Inkomen bepalend bij stoppen ggz hulp

5 reacties

 • no-profile-image

  financieel adviseur

  Niet alleen in de GGZ, maar zorgbreed valt er veel te besparen. De bestuurders durven er niet aan! Mijn ervaring is en daar zijn praktijkvoorbeelden van (ook van grotere organisaties) dat het budget in de zorg minstens met 5% naar beneden kan. Roept de politiek weer moord en brand PVV en SP. Zij blijven dit soort onzin maar verkopen.

 • no-profile-image

  zorgverlener


  Laat ze er dan verantwoording voor afleggen!
  krijg vaak de tranen in mijn ogen , dat ze blijven 'langskomen'(anders gezegd=schrijven!).Als ze daar maar eens mee ophouden!Ze kunne heus wel op eigen poten staan?

 • no-profile-image

  jg

  Lang in de GGZ gewerkt. Als ergens geld weg gegooid wordt is het wel in instellingen. Log,bureaucratisch, verdoezelend, slechte managers.
  Personeel op de vloer werkt zich slag in de rondte en lopen burn-outs op.
  Ben blij dat ik ZZP er ben.

 • no-profile-image

  Herman

  De huidige GGZ kostenefficient?
  Laat me niet lachen, ga eens kijken hoeveel medewerkers van de grote instellingen niet bezig zijn met rechtstreekse patientenzorg. Hele hordes zitten allerlei overzichten voor de verzekeraars te produceren. Loop echt de personeelslijsten een keer langs en maak dan een juist kostenoverzicht. Verder aan de productiekant de verlenge arm-constructie opheffen. Nu vaak verpleegkundigen die hoofdzakelijk de DBC vullen ipv de dure psychiateruren. Patient ziet soms niet eens een psychiater. DBC-systematiek op de helling en vergoeden van activiteiten op basis van opleidingsnivo. Dus een verpleegkundige tegen een verpleegkundigetarief. Voorkom je ook situaties mee zoals bij Europsyche. De Jomanda's kunnen via deze constructie niet meer vergoed worden en dat lijkt me niet meer dan terecht

 • no-profile-image

  criet

  Door namelijk wat kieskeuriger te zijn met het indiceren van GGZ-gevallen.
  Van 'dit-kan-je-best' daar hoeft toch geen psycholoog voor op te treden, alhoewel het wel de pot spekt?

Of registreer u om te kunnen reageren.