Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuw pgb-besluit bekend

De nieuwe regeling voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit het Lente-akkoord is vandaag bekend geworden. Het zorgkantoor krijgt een veel grotere rol in de toekenning van de budgetten.
Nieuw pgb-besluit bekend

In de nieuwe regeling krijgen zorgkantoren een veel actievere rol. Deze rol bestaat er niet alleen uit dat zij de budgetplannen van aanvragers gaan goedkeuren, zij moeten ook met aanvragers in gesprek om goed duidelijk te krijgen waarom iemand voor een pgb kiest. ‘Het primaat van de uiteindelijke beslissing over wel of niet een pgb ligt, binnen de kaders, wel bij de aanvrager zelf’, zegt Aline Saers van belangenvereniging Per Saldo. ‘Maar als zij een matig plan hebben en er is goede zorg in natura beschikbaar, dan moet het zorgkantoor deze optie voorleggen.’

Face-to-face indicatie

Saers is over het algemeen tevreden over de nieuwe regeling. ‘Die is solide geworden dankzij de invoering van de face-to-face indicatiestelling. Bovendien is de regel toegevoegd dat het alleen bestemd is voor mensen met een lange zorgvraag. Je moet óf een jaar natura zorg hebben, óf een indicatie hebben voor een zorgvraag van langer dan een jaar.’

10-uursgrens afgeschaft

Het belangrijkste nieuwe aspect vindt Saers de afschaffing van de 10-uursgrens voor de meeste doelgroepen. ‘Die 10-uursgrens is van de baan en daar hebben we hard voor gevochten. Mensen met een pgb voor verpleging en verzorging hoeven niet meer minstens tien uur zorg in de week te hebben om in aanmerking te komen voor een pgb. Ons enige minpunt aan deze nieuwe regeling is dat mensen met een pgb met een indicatie voor begeleiding nog wel te maken hebben met een 10-uursgrens. We zullen blijven knokken om ook dat van tafel te krijgen.’

Groei beteugeld

In termen van besparingen moet de nieuwe regeling in 2015 550 miljoen euro opleveren door verminderde groei. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

'Het nieuwe pgb zal een besparing opleveren'
VVD wil pgb in gemeenten behouden
GroenLinks vreest willekeur bij pgb
Antoinette Vietsch lanceert alternatief voor pgb

6 reacties

 • no-profile-image

  Peter

  Wanneer besluit zorgkantoor om de pgb over te maken als lees rond is.?

 • no-profile-image

  Ellen Bakker

  Mogen ouders kiezen voor individuele lees- en schrijflessen, betaald uit PGB, aan een zzper die na jaren werken in het basisonderwijs een Taalbureau voert? En kan dit ook wanneer er (deels)in natura uitgekeerd wordt?

 • no-profile-image

  criet

  Dat kan ik ook wel invullen:Heel de boel eens goed doorlichten en niks door de 'vingers' zien!
  Ken genoeg gevallen, die de boel meer spelen dan werkelijk noodzakelijk is!

 • no-profile-image

  zuster

  wanneer gaat deze regeling effectief van start?

 • no-profile-image

  Broeder

  Gelukkig zie ik een verschuiving van het achteraf naar het vooraf toetsen, dit is een enorme stap voorwaards.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  het grootste probleem met deze rol voor de zorgkantoren kan zijn, dat zij het niet bij het toetsen van het budget laten, maar de indicatie gaan overdoen. dat kan niet de bedoeling zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.