Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe geneesmiddelen sneller vergoed

Redacteur KinderopvangTotaal
Patiënten hoeven niet meer onnodig lang te wachten op toepassing van nieuwe geneesmiddelen. Het College van Zorgverzekeringen zal - tijdelijk - een lichtere toets gebruiken om de geneesmiddelen te keuren.
Nieuwe geneesmiddelen sneller vergoed

De ‘verlichte toets’ moet het College van Zorgverzekeringen (CvZ) helpen om een achterstand bij het keuren van medicijnen weg te werken. Die achterstand is ontstaan omdat er eind 2011 veel nieuwe geneesmiddelen ter toetsing zijn aangeboden. Pas als een geneesmiddel is gekeurd en op de zogenoemde ‘stofnamenlijst’ staat, kunnen ziekenhuizen het bij de zorgverzekeraar declareren.

Aanvragen

Per 1 januari 2012 is de ziekenhuisbekostiging van dure en nieuwe geneesmiddelen veranderd. Dat leidde eind 2011 tot een groot aantal aanvragen bij de NZa om nieuwe geneesmiddelen op de stofnamenlijst te plaatsen. Middelen op deze lijst kunnen apart door ziekenhuizen bij zorgverzekeraars worden gedeclareerd. De beoordeling van deze aanvraag geschiedt door het CVZ, die toetst op kosten, therapeutische meerwaarde en doelmatigheid. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan plaatst de NZa een middel op de stofnamenlijst.

Declareren

De lichte toets wordt toegepast op middelen die al zijn toegelaten op de markt, maar nu ligt de vraag voor of deze apart door ziekenhuizen aan zorgverzekeraars gedeclareerd mogen worden. In een latere fase kan de zwaardere toets alsnog worden uitgevoerd maar dan in het kader van een toets voor het basispakket. Mocht dan blijken dat het betreffende middel niet aan alle criteria van de zwaardere toets voldoet, zal dit gevolgen hebben voor de vergoeding ervan uit het basispakket. (zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Top-10: Isala en ZGT melden meeste bijwerkingen medicijnen

Inkoopvoordeel dure medicijnen blijft vaag

Geen aparte lijst dure medicijnen

Onderzoek naar schade door nepmedicijnen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.