Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Arrestaties voor miljoenenfraude met pgb

De FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden wegens een fraude van naar schatting 1,5 miljoen euro met persoonsgebonden budgetten (pgb). Het gaat om leidinggevenden van een bureau in Almere dat zich bezighoudt met thuiszorg. Dat meldde de FIOD.
Arrestaties voor miljoenenfraude met pgb

Het bureau sjoemelde vermoedelijk met aanvragen voor de budgetten en met facturen en urenstaten. Daardoor werd de juiste thuiszorg niet of onvoldoende verleend en werden hogere bedragen geïnd dan mocht. De arrestanten zijn twee vrouwen van 50 en 23 jaar en een 50-jarige man uit Amsterdam. De zaak kwam aan het rollen na aangiften van particulieren en zorgverzekeraars.

Hoogbejaarde cliënten

De drie zouden hun veelal hoogbejaarde cliënten onder druk hebben gezet om het volledige pgb-budget over te maken aan het thuiszorgbureau. Bij degenen die kritische vragen stelden, werd de zorg direct beëindigd. Dat gebeurde bijvoorbeeld over het verschil tussen het toegekende budget en de geleverde zorg.
Het resterende, ongebruikte zorgbudget werd niet teruggestort. Ook toegekend geld voor cliënten die in de loop van de budgetperiode overleden, hebben de verdachten vermoedelijk niet terugbetaald aan de zorgkantoren.

Vervangende zorg

Bij de aanhoudingen hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie vervangende zorg geregeld voor de slachtoffers. Dat is gebeurd in samenwerking met de GGD Amsterdam, GGD Kennemerland en Cordaan Thuiszorg.

Criminele organisatie

De drie arrestanten worden verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en oplichting. Ze zouden in ten minste twee gevallen zorg hebben laten verlenen door vrouwen die illegaal in Nederland verblijven.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

8 reacties

 • no-profile-image

  zusterrrrrrrr

  als je toch de boel belazert , dan moet je het in ene keer goed doen!
  Alhoewel, je kunt de schijn hoog houden, zonder dat ze ooit een controle houden!

 • no-profile-image

  broeder

  Als PGB houder ben je zelf verantwoordelijk voor je budget en de inkoop van zorg. Als je dan je budget uit handen geeft, overtreedt je de regels, en vraag je om problemen.
  PGB is prima als men zich houdt aan een paar simpele basis regels.

  -Zelf de indicatie aanvragen.
  -Geld op de eigen rekening.
  -PGB post op eigen adres.
  -Heldere overeenkomsten.
  -Alleen werken met ondertekende urenbriefjes.
  -Zelf verantwoorden.

  Door deze regels te volgen kan er door derden nooit fraude gepleegd worden met jou eigen budget.

 • no-profile-image

  rob

  Iedereen fraudeert als het om geld gaat. Of het nu een balpen is of miljoenen euro's. Kunst is om het klein te houden en goed te blijven beheersen. En daar wringt te schoen!

 • no-profile-image

  Rob

  Voor alle duidelijkheid. In ZIN wordt ook op grote schaal gefraudeerd. Al tientallen jaren. Zelfde mensen zelfde werkwijze. Met PGB is he alleen veel transparanter. Dus beter te controleren. Alleen moeten we dat wel doen en willen!!

 • no-profile-image

  Anne

  Helemaal eens met Guus! Het zijn ook meestal niet de PGB houders zelf die frauderen, maar dit soort bureautjes die over de hoofden van zorgbehoevenden rijk willen worden! De PGB houders zijn juist de dupe, meestal door onwetendheid of naiviteit! Alle PGB houders die ik ken (en dat zijn er veel) gaan juist heel erg verantwoordelijk om met hun zorgbudget!

 • no-profile-image

  Guus

  Wat een rare reactie. Omdat er fraude in de bijstand plaatsvindt schaffen we die toch ook niet af. Het PGB is juist een doelmatige financiering van de zorg die veel meer geld bespaard dan de AWBZ. Juist binnen de AWBZ wordt veel meer gefraudeerd maar is daar is moeilijker de hand op te leggen.

 • no-profile-image

  v. Zetten

  Ik kan ook nog heel wat particulieren aanwijzen die frauderen met PGB. Dus dit is alleen nog maar het uiterste topje van de (ijs)berg.

 • no-profile-image

  Kees Janssen

  Dit is wellicht familie van Raad en Daad, hier staat ook nog 2 miljoen bij CZ open voor PGB fraude,één van de velen, wat ons betreft de hele PGB tak eruit en omzetten naar zorg in natura.

Of registreer u om te kunnen reageren.