Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

ZN opteert voor bestuurlijk akkoord mondzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is bezorgd over de prijsstijging van tandartsbehandelingen. Ze stelt daarom voor dat de ‘betrokken partijen’ met elkaar een akkoord sluiten om de kosten te beheersen.
ZN opteert voor bestuurlijk akkoord mondzorg

ZN heeft de leden van de vaste kamercommissie VWS een brief gestuurd. De Kamer sprak zich deze week in meerderheid uit voor het stoppen van het vrije prijsexperiment in de mondzorg.

Zorgverzekeraars Nederland

ZN wil dat overheid, branchorganisaties en zorgverzekeraars afspraken maken over een maatschappelijk verantwoorde kostenontwikkeling. Over de precieze afspraken omtrent kosten die moeten worden gemaakt, wil ZN zich nog niet uitlaten. Ook niet of het, in de geest van de bestuurlijk hoofdlijnenakkoorden met ziekenhuizen, huisartsen en ggz een afspraak wordt over een maximale stijging van de totale kosten. Woordvoerder Wouter Kniest: ‘Het is aan de partijen om te verkennen wat mogelijk is.’ Volgens hem moet de discussie niet alleen gaan over geld, maar ook over kwaliteit en doelmatigheid. ZN is voorstander van continuering van het vrije prijsexperiment onder tandartsen, tandtechnici en mondhygienisten. ‘Het experiment is net een half jaar bezig, we moeten niet meteen de handdoek in de ring gooien.’

NMa

Navraag bij de NMa leert dat het ZN niet is toegestaan om met de tandartsen te spreken over de wenselijke hoogte van de tandartstarieven. Onderwerp van gesprek kan wel zijn: de wijze waarop prijs en kwaliteit van tandartsenzorg beter inzichtelijk gemaakt kan worden en hoe tot afspraken tussen individuele zorgverzekeraars en individuele tandartsen gekomen kan worden zonder daarbij het onderscheidendvermogen bij zowel tandartsen als zorgverzekeraars te kort te doen.

Tandartsen

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde liet vandaag weten ervan uit te gaan dat de totale kosten die alle Nederlanders samen in 2012 aan tandartsen uitgeven maximaal 3,5 procent hoger liggen dan in 2011. De tarieven die patiënten betalen voor een bezoek aan hun tandarts kunnen wel omhooggaan, omdat individuele tandartsen hier zelf over beslissen. De NMT zegt erop te vertrouwen dat de tandartsen “geen rare dingen doen”. Volgens de NMT hebben veel tandartsen besloten hun tarieven te verlagen na de eerste maanden van het jaar. Begin deze week verscheen een marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit waarin staat dat de tandartstarieven het eerste kwartaal van dit jaar met 9,6 procent zijn gestegen. Volgens een berekening van de tandartsen zelf zou er nauwelijks stijging van de prijzen zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Koen Suyk

Lees meer:

Schippers zet tandartsen onder druk

‘Tandartsen concurreren niet’

Prijsstijging tandartsen blijft toch beperkt

‘Tandartsen drijven de prijs niet op’

6 REACTIES

  1. In oktober 2011 voorspelden de voorbarige verzekeraars al dat de tarieven van tandartsen met 10 % zouden stijgen , waarop de verzekeraars alert met een premieverhoging van 15% (vijftien %)anticipeerden. Nou doen de tandartsen wat de verzekeraars voorspelden en vindt de politiek ( 2e kamer ) dat het experiment gestopt moet worden.?? Moeten de verzekeraars nu ook de premieverhoging terugbetalen ???
    Waarom moeten trouwens de tandartsen als eersten hun kwaliteit-tarief-verhouding transparant maken ? Wat zijn de criteria hiervoor?? Wie kan deze beoordelen aan de hand van welke patienten en van welke behandelaars. Het is net als de definitie van GELUK en van SMAAK? Wie wil voor mij bepalen wat ik gelukkig en lekker vind ?? Moeten autoverkopers in de toekomst ook TRANSPARANT maken waarom zij meer vragen voor hun merk dan anderen voor een ander merk ??
    Wie in dit land bepalen of er genoeg, te veel ,of te weinig belasting wordt betaald?? Wie bepaalt of de regering het in en onder alle omstandigheden goed geeft gedaan ?? Moge het bovenstaande duidelijk maken dat er weer veel geschreeuw en weinig wol is ! Overigens is mijn TRANSPARANTE mening dat het totale IQ van de tweede kamer de 10000 niet haalt.Benieuwd of een nza of nma na uiteraard weer degelijk onderzoek het bovenstaande kan ontkrachten.!!

  2. Lees alle reacties
  3. De Mondzorg zou onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek moeten laten doen. Het is nu welles nietes, en stemming maken: medische specialisten als graaiers neerzetten. Er kan pas iets gezegd worden over prijsstijging als de volume component is meegenomen. Dat is niet gebeurd bij het onderzoek van de NZA. Daar is een vergelijking gemaakt tussen de prijslijsten. Trek zelf je conclusie

  4. Zo snel mogelijk stoppen!
    Al ben je nog zo’n voorstander van marktwerking, dit systeem geeft carte blanche aan aanbieders om de tarieven flink te verhogen bij gelijke prestaties.
    Aanbieders rekenen daarbij op loyaliteit en gemakzucht van clienten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.