Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicapten krijgen rekeninstrument voor kosten

Om meerkosten als gevolg van handicap of chronische aandoening vergoed te krijgen, moeten die meerkosten bijna altijd aangetoond worden. Dat is vaak erg ingewikkeld. Patiëntenorganisatie CG-Raad heeft daarom het Nibud gevraagd hiervoor een hulpmiddel te maken.
Gehandicapten krijgen rekeninstrument voor kosten

Om extra kosten die chronisch zieken of gehandicapten maken goed in kaart te brengen, heeft het Nibud een speciaal schema ontwikkeld. Dit schema is onderdeel van de ‘Handreiking voor het aanvragen van bijzondere bijstand voor zorgkosten’.

Eigen bijdragen

Een greep uit de zaken die voor mensen met een handicap of chronische ziekte leiden tot extra kosten: medicijnen, hulpmiddelen, een aanpassing aan de woning, eigen bijdragen, vervoer naar ziekenhuis. Er bestaan verschillende regelingen die deze meerkosten vergoeden of compenseren: belastingaftrek, de Wtcg, de CER, de TOG, de zorgtoeslag. Ondanks al deze regelingen komt het voor dat bepaalde meerkosten niet vergoed worden, bijvoorbeeld extra huur voor een aangepaste woning, extra energielasten, slijtagekosten van vloerbedekking.

Financiële problemen

Deze niet vergoede meerkosten kunnen flink oplopen. Voor mensen met een minimum inkomen kan dat leiden tot financiële problemen. Voor hen is een verzoek om individuele bijzondere bijstand een laatste mogelijkheid voor ondersteuning. Individuele bijzondere bijstand is een tegemoetkoming in persoonlijk onvermijdbare kosten. Onvermijdbare kosten zijn de dagelijkse kosten om te kunnen bestaan, maar ook kosten in verband met ziekte of handicap. Om bijzondere bijstand te krijgen voor extra zorgkosten, moeten voor die kosten dus geen andere vergoedingsmogelijkheden bestaan. Bovendien moeten de extra kosten aangetoond worden. Het hulpmiddel van Nibud en de CG-Raad kan hiervoor gebruikt worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Grote overeenkomst voor ketenzorg verstandelijk gehandicapten

Gehandicapten verliezen veilige woonplek

Ad Poppelaars stapt op bij de CG-Raad

Marathondebat eigen bijdrage van start

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.