Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Renkum laat inkomensgrens Wmo voorlopig varen

Een bewoonster van de gemeente Renkum die net boven de door deze gemeente ingestelde inkomensgrens komt, krijgt toch haar huishoudelijke hulp vergoed uit de Wmo. Dat meldt nieuwssite gemeente.nu.
Renkum laat inkomensgrens Wmo voorlopig varen

Renkum stopte volgens Gemeente.nu de hulp in de huishouding bij de oudere vrouw omdat ze net iets boven de inkomensgrens van 150 procent van het sociaal minimuminkomen kwam. Dat is de grens die sinds 2011 van kracht is bij de gemeente. Demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) tikte de gemeente eerder al op de vingers wegens deze maatregel.

Nieuw voorstel

De vrouw in kwestie heeft samen met stichting De Ombudsman een bezwaar aangetekend bij de gemeente. Eind augustus is er een raadsvergadering waarin het nieuwe voorgestelde beleid wordt besproken en een beslissing wordt genomen op het bezwaar van De Ombudsman.

In afwachting hiervan heeft de gemeente besloten om voorlopig de huishoudelijke hulp te hervatten voor de vrouw en andere cliënten in de gemeente. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Staatssecretaris tikt Renkum op de vingers wegens Wmo-beleid

Renkum vergoedt huishoudelijke hulp niet meer

5 REACTIES

  1. Inderdaad de gemeente hoort zich te houden aan het CAK voor weat betreft de eigen bijdrage. Ook met een hoger inkomen is het soms toch voordeliger om de huishouding van de gemeente te ontvangen met de daarbij horende eigen bijdrage. Dit gaat op bij stapeling van voorzieningen. De eigen bijdrage die het CIZ in rekeking mag brengen is de maximun eigen bijdrage gerelateerd aan het inkomen. Wmo en AWBZ-zorg worden in die berekening meegenomen.
    Wanneer alleen HH wordt geleverd huren rijkere mensen vaak zwart mensen in, hetgeen niet netjes is maar vanuit hun perspectief te begrijpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Een eigen bijdrage moet je altijd betalen of zorg nu via PGB of ZIN geleverd wordt. Een gemeente probeert vaak via de maatregel van inkomensgrens onder een voorziening of vergoeding uit te komen. Waarschijnlijk zijn ze niet op de hoogte van het feit dat het gerechtshof al eerder een uitspraak heeft gedaan dat er geen inkomensgrens gesteld mag worden voor b.v. scootmobiels, deeltaxi, huishoudelijke hulp en/of andere voorzieningen. Daarbij snap ik niet hoe een gemeente tegen het beleid van een ministerie in kan gaan. De burger draait er altijd weer voor op.

  4. Als ik het goed begrijp negeert de gemeente dat hier geen inkomensafhankelijkheid mag gelden. Deze dame heeft blijkbaar een indicatie gekregen en heeft toen gekozen voor PGB? Als zij overgaat naat ZIN zal zij toch ook de eigen bijdrage moeten betalen. Het is blijkbaar het probleem dat de gemeente het niet wil regelen en de dame hierin het graag een ander laat doen? Net als wat hierboven staat: je moet een inkomenafhankelijke eigen bijdrage betalen die door het CAK wordt geint. Dus ik zie ook het probleem niet dat de gemeente er nu van maakt.

  5. Als ik het goed begrijp negeert de gemeente dat hier geen inkomensafhankelijkheid mag gelden. Deze dame heeft blijkbaar een indicatie gekregen en heeft toen gekozen voor PGB? Als zij overgaat naat ZIN zal zij toch ook de eigen bijdrage moeten betalen. Het is blijkbaar het probleem dat de gemeente het niet wil regelen en de dame hierin het graag een ander laat doen? Net als wat hierboven staat: je moet een inkomenafhankelijke eigen bijdrage betalen die door het CAK wordt geint. Dus ik zie ook het probleem niet dat de gemeente er nu van maakt.

  6. Eigenlijk begrijp ik het niet zo goed: bij het verkrijgen van Wmo hulp wordt sowieso door het CAK berekend op basis van je inkomen wat je eigen bijdrage voor de hulp gaat worden.Deze eigen bijdrage wordt geïnd door het CAK; waar blijft die eigen bijdrage dan?
    Deze eigen bijdrage valt bij mensen met een redelijk goed inkomen vaak behoorlijk hoog uit:bijv. € 24,- per uur voor huishoudelijke hulp. M.a.w.als je het zelf regelt, ben je voordeliger uit, wat de meeste mensen dus ook zullen gaan doen. Helaas is het CAK heel traag, dus weet je soms pas na een half jaar, wat voor een kat in de zak je hebt “gekregen” met de gemeentelijke Wmo toewijzing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.