Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VVD wil kosten van zorg beteugelen

Het concept verkiezingsprogramma ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’ van de VVD is vandaag verschenen. De partij wil fors bezuinigen, onder andere op de zorg.
VVD wil kosten van zorg beteugelen

De VVD wil fors in de sector ingrijpen om er voor te zorgen dat zorg ook in de toekomst betaalbaar blijft. Dat betekent snijden in het basispakket. Burgers moeten huishoudelijke hulp zelf gaan betalen en de huisarts komt onder het eigen risico te vallen. ‘Om de zorg te betaalbaar te houden, wordt van iedereen een extra betaling gevraagd’, staat in het programma. ‘Alleen wie de zorgverzekering echt niet kan betalen, krijgt zorgtoeslag.’

Concentratie topzorg

In de curatieve zorg zet de VVD in op het verder concentreren van topzorg. ‘Mensen zullen dan wel iets verder moeten reizen voor ingewikkelde ingrepen, maar krijgen er de best mogelijke zorg voor terug’. De VVD wil verder harder optreden tegen medische missers en zorgen voor betere rechtsgang voor gedupeerden.

Pgb

In de langdurige zorg gaat de VVD het recht op een persoonsgebonden budget (pgb) wettelijk vastleggen en ouderenmishandeling zwaarder straffen. Gemeentes worden verantwoordelijk voor begeleiding en verzorging en het openbaar vervoer moet toegankelijk worden voor mensen met een beperking. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het concept verkiezingsprogramma
VVD wil pgb in gemeenten behouden
VVD, PvdA en CDA dringen aan op behoud LSP
VVD wil vergelijkbare sterftecijfers online

12 reacties

 • no-profile-image

  Simon de Waal

  Wel de chronisch zieken en gehandicapten de rekening laten betalen en tegelijkertijd niets doen aan leefstijlbeïnvloeding en topsalarissen van managers. Niet heel sociaal..

 • no-profile-image

  adje rem

  Overigens worden de zorgkosten prima beperkt door de vaak chronische, en ook door liefhebbende familie welbewust genegeerde , verwaarlozing van dementerende ouderen in instellingen . Deze instellingen zijn dan meer een actieve, of toch meer een passieve??, dependance van een hospice ??? Kan ik dit zo maar allemaal beweren ?? Ja hoor!. Er zal toch geen instelling zijn die zich hierin herkent of aangesproken voelt !!

 • no-profile-image

  adje rem

  Valt lakse verwaarlozing door luie evv-ers en waardeloze teamleiders van dementerenden ,op elk zorggebied , ook onder mishandeling , of misbehandeling of non-zorg????
  Wie herkent zich nog in deze omschrijving ?? Inderdaad, nooit diegenen die het betreft!!

 • no-profile-image

  Jane

  Ze kunnen beter het rookverbod gaan handhaven, dat scheelt ook weer 1 op de 4, die ziek wordt!

 • no-profile-image

  Amiz

  Wanneer de VVD lukraak gaat bezuinigen, dan schuiven ze slechts puinhopen door. Het klinkt allemaal zo reeel, maar dat is het gewoon niet.

 • no-profile-image

  Monique

  de zorg beschikbaar en betaalbaar te maken en te houden lijkt mij de opdracht. de grootste verbruikers van zorg zijn kinderen en ouderen. meer (tijdige) interventie door de familie dokter = de huisarts in een netwerkomgeving (direct) met jeugdzorg (GGD en jeugdzorg en MW) de samenleving heel veel geld kunnen besparen. een beetje vooruit kijken kan geen kwaad, het goede behouden en wat nog niet zo goed is verbeteren lijkt mij een goede slogan.

 • no-profile-image

  aaltd

  waarom niet terug naar het oude ziekenfondssysteem?? Wel, dan hebben minder graaiers een kans om te graaien. Laat vooral de ouderen (die vaak meer gebruik maken van een huisarts) maar flink meer betalen, Gaan ze niet meer zovaak naar een huisarts maar eerder dood!!! Bedankt VVD!!!!

 • no-profile-image

  JAG

  Markie Markie,
  Denk je nu werkelijk ook zoals Pechtold, dit varkentje de gewone hardwerkende Nederlandse bevolking de rekening te laten betalen, met zinloze onrealistische voorstellen zoals: pensioen in een klap 67 jaar, ontslagrecht etc. 12 september maakt de Nederlandse bevolking een keuze op basis van realiteitszin en samen deze crisis door te komen, zonder de gehele sociale voorzieningen af te gaan breken, hoogmoed komt voor de val....".

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Eerst maar eens de AWBZ aanpakken, maar daar zullen we de VVd wel niet over horen.

 • no-profile-image

  CRIET

  DAN ZULLEN ZE EERST HAND IN EIGEN BOEZEM MOETEN STEKEN?

 • no-profile-image

  50 euro/wk max uit te geven

  Huisarts in eigen risico? Dat wordt duurkoop. Stem dus geen VVD.

 • no-profile-image

  Koopman

  Nog meer beteugelen,toemaar.
  Ga eens in een zc kijken en zie hoe sober vele clienten al leven.
  Iets wat al stuk is (anders zat men niet in een daarvoor bestemd huis)nog verder stuk maken dat bereik je met deze aanpak.
  Ga eens kijken waar veel geld aan op gaat in een zc of concern,veelal bij audits en onderzoeken we moeten stapje terug maar ga dan ook geen dure externe bedrijven inhuren welke een dergelijk onderzoek moet uitvoeren terwijl het meestal op plaats delict voor de hand ligt en er geen onderzoek nodig is.tonnen aan geld wordt hieraan gespandeerd en later wordt de werkwijze van toen weer bekroond omdat die toch beter was.
  Het zijn die banencreateurs die veel geld opslokken ,nieuwe banen creeren en in 7jaat binnen lopen daarna weer iets anders bedenken en als de meerderheid er oren naar heeft gewoon ten uitvoer brengen zodat het benodigde geld niet aan de zorg maar aan die betweters wordt gegeven omdat ze namelijk zo'n goed onderzoek doen .
  nee al die overbodige investeringen moeten de wereld uit en spanderen aan waar het echt voor nodig is

Of registreer u om te kunnen reageren.