Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verzekeraars gaan ggz-instellingen straffen

Zorgverzekeraar VGZ gaat instellingen in de ggz die onvoldoende informatie aanleveren komend jaar straffen. Dat zegt een woordvoerder van de verzekeraar vandaag.
Verzekeraars gaan ggz-instellingen straffen

VGZ geeft aan dat instellingen die volgend jaar onvoldoende informatie verstrekken over de effectiviteit van hun behandelingen volgend jaar drie procent worden gekort op hun budget. Ook Menzis laat in het Financieele Dagblad weten financiële consequenties te zullen trekken.

ZN

De verzekeraars reageren met de dreigementen op het bericht van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) eerder deze week dat in 2011 maar 1,5 procent van de behandelinformatie is aangeleverd terwijl dat volgens de afspraak 20 procent had moeten zijn. In 2014 moet in tenminste de helft van de behandelingen een meting worden aangeleverd maar het ziet er naar uit dat ggz-instellingen dat bij lange na niet gaan halen.

Beloftes

Als tegenprestatie voor de metingen beloofden de zorgverzekeraars destijds dat ze de ggz-instellingen voorschotten zouden geven voor onderhanden werk. Achmea laat in het FD weten die belofte niet nu al in te zullen trekken: ‘Maar we gaan wel in de onderhandelingen aangeven dat hetempo van meten snel omhoog moet. Er moeten grote stappen worden gezet, anders gaan we wel degelij kijken naar het betalen van voorschotten.’ GGZ Nederland erkent in de krat de belofte niet waargemaakt te hebben en verwacht snel verbetering. (FD – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens
Jos Brinkmann in bestuur GGZ Noord-Holland-Noord

8 reacties

 • no-profile-image

  peter de wit

  meten is weten, dat hopen we dan maar.

 • no-profile-image

  zorgverlener

  He, he, eindelijk beginnen er wakker te worden!
  Zelf korten ze je dat je geen cent te makken hebt, als je hun zin niet doet(vb: teken van contract)Ik sta niet op hun toestemming te wachten, of ik eindelijk iemand die om hulp vraagt, deze te verlenen!

 • no-profile-image

  adje rem

  Inderdaad beste W.F. Willems, net als 30 % van de personen die daar een baan hebben .

 • no-profile-image

  frido

  wordt het niet tijd om wat macht bij de zorgverzekeraars weg te halen ????

 • no-profile-image

  Ellen

  straffen kan betekenen dat er minder zorg beschikbaar is voor hen die het hard nodig hebben. Zorgverzekeraars zouden kunnen helpen om de metingen te verbeteren

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Want dan wordt duidelijk dat dertig procent van de klanten daar niets te zoeken heeft.

 • no-profile-image

  Wouter

  test

 • no-profile-image

  harry

  Stuur er maar een heel leger op af!
  Op strafexpeditie!

Of registreer u om te kunnen reageren.