Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Lage prijzen medicijnen leiden tot schaarste’

Redacteur KinderopvangTotaal
Brocacef Groothandel zal vanaf 1 november ongeveer 1000 geneesmiddelen niet meer leveren aan apotheken. De brancheorganisatie van apothekers KNMP waarschuwt voor grote problemen voor patiënten met de zogenoemde preferente geneesmiddelen. Oorzaak is ‘de daling van de prijzen die de levering van bepaalde medicijnen bedrijfseconomisch niet verantwoord maakt.’
‘Lage prijzen medicijnen leiden tot schaarste’

Bij één op de twintig medicijnverstrekkingen moet de apotheker op zoek naar een goedkoper alternatief. Dat blijkt uit de wekelijkse monitor van de SKF, Stichting Farmaceutische kengetallen, onderdeel van de brancheorganisatie voor apothekers KNMP. Dat kost de apothekers enorm veel tijd en geld. Volgens de SFK gaat het omgerekend om ‘verspilling van zorgcapaciteit van 60 tot 70 miljoen euro op jaarbasis’.

Afvoerputje

‘Nederland wordt door farmaceutische industrie als het afvoerputje voor medicijnen beschouwd omdat de prijzen op wereldschaal hier zo laag zijn,’ verklaart woordvoerder Rob Sebes van KNMP. Door het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars en het systeem van de laagste prijsgarantie, zijn de prijzen van een aantal geneesmiddelen fors gedaald. Daardoor zijn de marges voor de groothandel voor de geneesmiddelen afgenomen. Het is de bedoeling dat zo concurrentie ontstaat en dat geneesmiddelen goedkoper worden. ‘Maar voor internationale producenten is het niet meer interessant om aan Nederland medicijnen te leveren,’ aldus Sebes.

Verlies

Apothekersorganisatie KNMP begrijpt de stap van groothandel Brocacef: ‘Diverse groothandels in ons land melden al meer dan een jaar dat zij verlies lijden op bepaalde medicijnen. De KNMP waarschuwt vanaf maart van dit jaar voor een reeks negatieve ontwikkelingen in de sector die slecht uitpakken voor apothekers en patiënten. Zoals het afleveren van medicijnen met verlies voor apothekers en de slechte beschikbaarheid van veel medicijnen voor patiënten. Wekelijks zijn in heel Nederland maar liefst 200.000 medicijnen niet of slecht leverbaar. Dat is een ongezonde situatie.’

Toestemming

De apothekers moeten bij gebrek aan de juiste medicijnen bij andere apothekers op zoek gaan. Of de apotheker stelt een vervangend medicijn voor, maar moet daarvoor eerst toestemming vragen aan de zorgverzekeraar. ‘De verschillende verzekeraars hebben alle een ander preferentiebeleid, dat maakt het voor apothekers nog ingewikkelder,’ aldus Rob Sebes van KNMP. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

CVZ: veel meer dure medicijnen onder de loep

Büller: EU-landen moeten zelf medicijnen maken

‘Boete voor farmaceuten bij te dure medicijnen’

6 REACTIES

  1. Enige weken geleden stond in De Telegraaf een ingezonden brief van een dame die tijdens haar vervlijf in Spanje de door haar benodigde medicijnen aldaar in de apotheek kon kopen voor een prijs die zeer aanmerkelijk lager is dan die in Nederland. De bewering van Rob Sebes van KNMP zou ik pas voor waar aannemen als ze door onafhankelijk internationaal prijsonderzoek gestaafd is.

  2. Lees alle reacties
  3. De groothandel heeft het jarenlang erg goed gehad. Daardoor is de kostenstructuur internationaal erg hoog. Omdat er nog steeds weinig concurrentie in de groothandel, kunnen ze nu proberen om iets van de oude comfortabele marktpositie terug te winnen door te dreigen met een leveringsstop. De verzekeraars zijn echter ook niet dom en die zullen een nieuwe groothandel proberen aan te trekken, of anders zullen ze zelf gaan importeren.

  4. Nou Anne, je kan er wel lacherig over doen maar een groothandel is ook een economisch bedrijf, dat is wat de overheid ook nog eens wil, ‘marktwerking’. Een tijdje met weinig tot geen winst maken kan wel maar dan zijn er geen investeringen meer mogelijk etc.. Dus het is een serieus probleem. Het kan zijn dat een andere groothandel er nog wel brood in ziet (er zijn maar enkele grote spelers in ons kleine landje) maar dat is de vraag. En als de apotheker er ook verlies op leidt, kan hij ook stoppen. Er is voor een apotheek geen leveringsplicht!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.