Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: handhaaf overgangsregeling prestatiebekostiging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet niets in een verlenging van de tweejarige overgangsperiode van ziekenhuizen naar volledige prestatiebekostiging. Dat schrijft de Nza in een advies aan de minister van VWS.
NZa: handhaaf overgangsregeling prestatiebekostiging

Verschillende brancheorganisaties hebben voorgesteld om het overgangsmodel aan te passen. De NZa adviseert de minister in een tussentijdse evaluatie van het overgangsmodel in de ziekenhuiszorg om dat niet te doen. De Nza vindt dat de voordelen van aanpassing niet opwegen tegen de nadelen, zoals onzekerheid over de regels terwijl de contractering voor 2013 al begonnen is. Van verlenging van de duur van het overgangsmodel kan zeker geen sprake zijn. De periode waarin twee bekostigingssystemen in de ziekenhuiszorg naast elkaar bestaan moet niet te lang duren, aldus de NZa.

NZa: overgangsregeling handhaven

Het overgangsmodel naar volledige prestatiebekostiging duurt twee jaar. Onder prestatiebekostiging worden ziekehuizen per behandelingstraject betaald. In 2012 wordt de omzet die ziekenhuizen via prestatiebekostiging realiseren, vergeleken met de fictieve omzet die zij zouden behalen op basis van een budget. Ziekenhuizen die op basis van een budget meer omzet zouden behalen dan onder prestatiebekostiging, krijgen in 2012 95 procent van de inkomsten uit het budget gegarandeerd. In 2013 geldt die garantie nog voor 70 procent van de inkomsten.

Strategisch gedrag

De NZa ziet, net als brancheorganisaties van ziekenhuizen en verzekeraars, ook risico’s bij het gebruik van het overgangsmodel. Doordat partijen in toenemende mate afspraken maken over een lumpsum of een plafond voor de zorg, zijn de prijzen van individuele behandelingstrajecten minder van belang. Hierdoor kunnen partijen voor bepaalde behandelingstrajecten strategische prijzen afspreken, zodat zij een hoger compensatiebedrag uit het zorgverzekeringsfonds krijgen. Partijen wentelen hiermee de risico’s af op het collectief. De commissie-Baarsma wees in juni al op deze perverse prikkel en adviseerde het overgangsmodel zo snel mogelijk af te schaffen.

In strijd met hoofdlijnenakkoord

Dit gedrag leidt bovendien tot verkeerde prijzen en een overschrijding van het macrokader, waarschuwt de Nza. Zulke afspraken gaan volgens de Nza in tegen het hoofdlijnenakkoord dat de brancheorganisaties van verzekeraars (ZN) en ziekenhuizen (NVZ) vorig jaar met de minister hebben afgesloten. Daarin hebben ze afgesproken dat de kosten van zorg met niet meer dan 2,5 procent zullen stijgen. De Nza adviseert de minister om de convenantspartijen op hun verantwoordelijkheid aan te spreken. ZN heeft inmiddels een eigen onderzoek aangekondigd. De NZa gaat de komende tijd na wat voor afspraken verzekeraars en ziekenhuizen in het kader van de contractering hebben gemaakt. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld: ©ANP Koen Suyk)

Lees meer:

ZN onderzoekt contractering achterban

NPCF: zorginkoop verzekeraars volstrekt ondoorzichtig

Commissie-Baarsma zet in op voorkomen strafkorting

Zorginkoop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.