Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgverzekeraars verwachten winstexplosie

Zorgverzekeraars staat dit jaar een grote winst te wachten. Dit komt doordat de kosten van geneesmiddelen sterk zijn gedaald. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW zei dit vandaag in het Radio 1 journaal.
Zorgverzekeraars verwachten winstexplosie

Oomen noemde de winst die zorgverzekeraars gaan maken ‘bijna onmaatschappelijk hoog’.
Volgens hem zet de winststijging zich voort in 2013.

DSW-premie blijft gelijk

DSW berekent het voordeel door aan de klanten, vertelt Oomen. De premie voor de basisverzekering blijft in 2013 gelijk aan dit jaar. Het eigen risico en aanvullende premies stijgen wel.

Lees ook:

DSW houdt premie gelijk in 2013
Zorgpremie 20 euro hoger

20 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Verzekeraars en bankiers : medicijnen die erger zijn dan de kwaal ??? Kan het CVZ niet ook adviseren over deze ZORGmiddelen , door de politiek (??) als o zo NOODZAKELIJKE glijmiddelen voor onze INTERNE COMMUNICATIE omschreven.

 • no-profile-image

  Zorg doordenkertjes

  De onderstaande feiten onderbouwen nog eens de terechte verontwaardiging van bovenstaande schrijvers:
  1. Met slechts 3,7% van het bbp geeft Nederland verhoudingsgewijs het minste geld uit aan curatieve zorg (ziekenhuiszorg, huisartsen en zelfstandig medisch-specialisten) dan Frankrijk (4,9%), Zwitserland (5,0%) en Denemarken (5,3%) , Belgie, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannie. De totale gezondheidzorg als % van bbp is wel het hoogst, doordat Nederland veel meer uit geeft aan de niet curatieve zorg (SIRM 2012).
  2. Al lang voor het begin van de marktwerking ideologie leverden de Nederlandse dokters internationale gezien de beste prijs kwaliteitsverhouding (EHCI, Commonwealth fund, SIRM), en dat met minder dokters per 1000 inwoners. Er was en is geen grondslag om het oude zorgsysteem zo volledig om te gooien of artsen te sarren en door het slijk te halen. Sterker, ik citeer: 'Here comes the speculation: one important net effect of the NL healthcare system structure would be that healthcare operative decisions are taken, to an unusually high degree, by medical professionals with patient co-participation. Financing agencies and healthcare amateurs such as politicians and bureaucrats seem farther removed from operative healthcare decisions in the NL than in almost any other European country. This could in itself be a major reason behind the NL landslide victory in the EHCI 2012.' En wat doen we nu, we ontnemen de medische professionals alles en dragen de regie over aan … juist ja.
  3. Kortom, eigenlijk presteren ook de Nederlandse artsen internationaal zeer goed. Het bericht van het CBS over de specialisten inkomens is inderdaad achterhaald en tendentieus. Maar komt nu eenmaal uit goed uit voor sommige partijen. Medisch specialisten als de graaiende ‘bad guys’, en de verzekeraars als de ‘good guys’, die het wel het beste voor hebben met de voor hen anonieme patienten. Welke burger gelooft dat nu echt? De vrees voor ‘Sicko’ (film Michael Moore) toestanden is steeds meer gegrond, heel begrijpelijk voor alle burgers.

 • no-profile-image

  ADJE REM

  VERZEKERAARSGIEREN !! Dit is niet eens een werkwoord .

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  Het is voor de gewone burger niet meer te snappen. Is er nu niemand die het als een schoolmeester op bord voor ons allen voor kan rekenen? En nog iets: het Kunduz akkoord voelt bij mij althans zo ondemocratisch aan, dat ik niet snap dat anderen dat niet zo erg hebben als ik.

 • no-profile-image

  Premie betaler van Zorgverzekeraar

  Jan C, beter lezen er staat duidelijk bij: Waar blijft de transparantie en openheid van de overige zorgverzekeraars!!

 • no-profile-image

  Jan C

  @Premiebetaler. Wat grote waardering: onder het mom van geen premieverhoging gaat het eigen risico omhoog, wordt het basispskket verder uitgekleed en moet je meer aanvullend verzekeren DAT IS BIJ DIE HOGE WINSTEN toch een actie waarbij Hitler nog iets kon leren. (als stomapatient heb ik in februari al mijn eigen risico betaald; hoezo grote waardering; ben je soms door de molen geraakt)

 • no-profile-image

  Premie betaler van Zorgverzekeraar

  Met recht spreek ik mijn grote waardering uit aan het adres van
  zorgverzekeraar DSW. Zij zijn de eerste die publiekelijk kenbaar maken dat de Zorgverzekeraars dit jaar een grote winst te wachten staat.
  Waar blijft de transparantie en openheid van de overige zorgverzekeraars!! Wie heeft toezicht op de zorgverzekeraars?? Schande, hoe wij keer op keer beduveld worden.

 • no-profile-image

  Premie betaler van Zorgverzekeraar

  Met recht spreek ik mijn grote waardering uit aan het adres van
  zorgverzekeraar DSW. Zij zijn de eerste die publiekelijk kenbaar maken dat de Zorgverzekeraars dit jaar een grote winst te wachten staat.
  Waar blijft de transparantie en openheid van de overige zorgverzekeraars!! Wie heeft toezicht op de zorgverzekeraars?? Schande, hoe wij keer op keer beduveld worden.

 • no-profile-image

  Klaartje

  Lang leve de marktwerking!!! En de winst gaat naar de zorgverzekeraars. De oplichters.

 • no-profile-image

  Pascal

  Forse winstexplosie en (bijna)onmaatschappelijk hoog. Mijns inziens, premie omlaag eigen risico weg en schrappen gedachtes over eigen bijdrage.
  Zorgkosten rijzen de pan uit: het geld blijft aan de strijkstok van zorgverzekeraars hangen.
  Gewoon asociaal!

 • no-profile-image

  Jan C

  Die Oomen is net zo'n grote boef als de rest. Het eigen risico met 130 euro (honderd dertig !!) omhoog, er wordt steeds minder vergoed, er moet steeds meer in het aanvullend, en het aanvullend gaat omhoog. Nu weet ik waarom Holleder in de watten wordt gelegd. De zorgverzekeraars en ook Oomen zijn nog veel en veel grotere criminelen die ook nog met een heel dik salaris, een derde huis in Toscane en een vette Mercedes gewoon rondlopen. Tante Schippers heult gewoon mee of vangt om mee te doen een vermogen. Nu ik die toer op ga weet ik niet meer wie de grootste crimineel is.

 • no-profile-image

  Bill

  @Hans: lees de reactie van de Orde maar eens op de laatste berichtgeving. Mooie uiteenzetting hoe achterhaald en tendentieus het betreffende bericht is: http://www.orde.nl/over-oms/nieuws/andere-werkelijkheid-inkomens-medisch-specialisten.html

 • no-profile-image

  Martin

  Als de winsten onmaatschappelijk hoog zijn dan lijkt me een premieverlaging toch een makkelijke ingreep??? De premie gelijkhouden is instandhoudig van de "onmaatschappelijke" winst. Fors verlagen dus die premie!!! Of winstuitkering geven aan je verzekerden!!

 • no-profile-image

  dat is gek

  Dat is gek, dat je enorm veel winst kunt maken als je als tussenpersoon je klant laat betalen voor een dienst ( in dit geval verzekering voor zorgverlening), maar zelf degene die de echte dienst levert ( de zorg) tot eind september niet betaalt. Mooi businessmodel waar menig maffiabaas trots op zou zijn.

 • no-profile-image

  Hans

  Tja Bill, heel verfrissend dat een zorgverzekeraar zoiets zegt. Weer eens wat anders dan het eeuwige Calimerogedrag van specialisten dat het allemaal niet waar is.

 • no-profile-image

  ans

  en dan heeft niemand het over de onleesbaarheid van de polissen;onbegrijpelijk dat we dit pikken;ELKE NEDERLANDER is verplicht een basisverzekering te hebben. En die is te slecht leesbaar; dus elke maand geven mensen meer dan 100,00 euro uit aan????Neen niet elke basisverzekering is hetzelfde lees CZ die hebben "kwaliteitseisen "toegevoegd aan hun basispolis. HOE WEET IK NU WAT EEN ONGESCHONDEN originele basisverzekering is. Natuurlijk gsat het de zorgverzekeraars om winst, zie maar hoe met Europsyche omgegaan zijn.11.000mensen hebben wel zorg gekregen en de hulpverleners krijgen niets betaald en de patienten moeten op zoek naar andere hulpverlening. weer vette winst voor CZ en haar nalopers.
  Marktwerking in de Zorg is kartelvorming door ZV met toestemming van de overheid. Verder is er sprake van budgettering dus die wachtlijsten die zijn er al of gaan eraaan komen.

 • no-profile-image

  Bill

  Fascinerend om te zien. Als er een keer een achterhaald stukje verschijnt over de specialistenomzetten valt iedereen over elkaar heen om commentaar te leveren hoe schandelijk en verderfelijk dat wel niet is. Nu komt er een verhaal naar buiten waarbij de verzekeraar zelf zegt dat de winst "onmaatschappelijk hoog" is en je het blijft oorverdovend stil..........
  Ook in de mainstream media is hierover helemaal niks te horen, behalve dan dat DSW de premies niet verhoogd. Ja, ammehoela!

 • no-profile-image

  huubke

  moet nog innen maar ze laten je gewoon op je geld wachten

 • no-profile-image

  J.E.

  @ Bill
  Lees eens "the ownership of enterprise" door Hansmann uit 1998. De organisatievorm bepaald niet hoeveel geld er uit de transactie getrokken wordt, enkel wie de "winst" krijgt. Aandeelhouder, bank of specialist / verpleegkundige. Denken dat een non-commerciele zorgverzekeraar anders zou hebben gehandeld doet wat naief aan. Alleen zouden de medewerkers c.q. de financiers van de verzekeraars beter af zijn geweest.

  Niettemin deel ik uw boosheid over de agitprop die specialisten en apothekers momenteel over zich heen krijgen wel. Ondernemerschap, al dan niet als zelfstandige, zou meer waardering moeten krijgen.

 • no-profile-image

  Bill

  "Onmaatschappelijk hoog" als omschrijving voor de winsten die zorgverzekeraars maken over het leed van de patient. En die worden (onder invloed van de bespeelde media) opgehitst tegen de specialisten die zich gewoon aan de met alle partijen gemaakte afspraken houden... En iedereen vind het maar gek dat de premie's hoger worden als commerciele bedrijven de macht krijgen over de zorg. Ze knijpen iedereen uit: de patient, de apotheker, de ziekenhuizen en ook de dokter wordt als graaier neergezet. Wie gaat er als lachende vandoor met de winst: uw verzekeraar die zo veel om u geeft.

Of registreer u om te kunnen reageren.