Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Drie op de vijf senioren doen vrijwilligerswerk

Mensen van 55 jaar en ouder zijn actief met vrijwilligerswerk, kleinkinderen en mantelzorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de belangenorganisatie Unie KBO. Het inkomen gaat er na pensionering gemiddeld 17 procent op achteruit.
rolstoelvervoer

De meeste zogenoemde senioren – 55-plussers – zijn na pensionering druk met vrijwilligerswerk: 59 procent. Daarnaast houdt 42 procent van de senioren zich bezig met opvang van kleinkinderen en doet 15 procent aan mantelzorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de seniorenorganisatie Unie KBO onder 800 respondenten van 55 jaar en ouder.

Zwitserlevengevoel

Senioren blijken zich niet te onderscheiden van de rest van Nederland met luxe uitgaven. Volgens de Unie KBO hebben ouderen zeker niet het "Zwitserlevengevoel'. Ondanks dat hun inkomen na pensionering er gemiddeld 17 procent op achteruit gaat, is het aantal vakanties, aantal cruises, autobezit en het eigen woningbezit vergelijkbaar met de rest van Nederland. Het leven wordt er na 55 jaar wél leuker op, zegt 44% van de gepensioneerden. Voornamelijk vanwege de ervaren vrijheid.

Regelmaat

Uit het onderzoek blijkt dat het leven van senioren meer regelmaat krijgt: vast tijdstip van naar bed gaan en opstaan, vast tijdstip van eten.

Carolien Stam

Gerelateerde tags

3 reacties

  • adje rem

    moet zijn J.v.d. O.

  • adje rem

    Mensen als de ''overpayed ''J. v.v O . van vierstroom lachen in hun met te veel geld gevulde vuistje. kan , zelfs met verwijderingsrisico , reageren op dit soort artikelen toch niet laten. SORRY.

  • bezorgde

    Vrijwilligers en mantelzorgers zijn het sociale smeermiddel voor de maatschappij. Zeker bij een zich terugtrekkende overheid en de bezuinigingen in de zorg is er deze belangrijke rol voor gepensioneerden weggelegd.

Of registreer u om te kunnen reageren.