Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn: ‘Effect eigen bijdrage kan problematisch zijn’

De Tweede Kamer wil met staatssecretaris Van Rijn overleggen over de effecten van de eigen bijdrage van ouderen en gehandicapten in een instelling. De staatssecretaris erkent de problemen.
Van Rijn: ‘Effect eigen bijdrage kan problematisch zijn’
Foto: VWS

De grote – financiële - problemen die ouderen hebben met de nieuwe regeling voor de eigen bijdrage is reden voor de Tweede Kamer om te overleggen met staatssecretaris Martin van Rijn. De bewindsman zelf liet dinsdag weten dat hij begrijpt dat de Kamer 'de effecten bij sommige mensen problematisch vindt'. Hij wil van de politieke partijen weten welke effecten zij precies ongewenst vinden.

Unaniem

Van Rijn wijst er in een brief aan de Kamer op dat Kamerleden in 2012 de nieuwe regeling unaniem steunden. Er is, aldus de staatssecretaris, bewust voor gekozen om naast het inkomen ook het vermogen te betrekken bij het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage aan de kosten van de zorg. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent die nu is verhoogd naar 12 procent.

Verdubbelen

Ouderenbond ANBO en diverse politieke partijen trokken afgelopen week aan de bel na signalen dat de eigen bijdrage voor tienduizenden mensen in bijvoorbeeld bejaardenhuizen veel hoger uitvalt. De reden daarvoor is dat de eigen bijdrage wordt gebaseerd op het inkomen en op een hoger deel van het eigen vermogen. Volgens de ANBO hebben sommige mensen de eigen bijdrage van 1000 euro per maand zien verdubbelen.

Brief

Premier Mark Rutte moet nog dinsdagavond een brief sturen aan de Tweede Kamer over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de koopkracht van ouderen, zodat die brief woensdag kan worden behandeld bij een Kamerdebat. De Kamer steunde dinsdag een verzoek daartoe van SP-leider Emile Roemer. Volgens Roemer is door de optelsom van maatregelen van dit kabinet en het vorige sprake van een 'financiële aanslag' op ouderen.

Verkeerde been

Roemer: 'De Kamer is op het verkeerde been gezet bij de eigen bijdrage voor zorginstellingen. Ouderen is niets verteld over de recente verlaging van hun inkomen.' Hij wil dat het kabinet nog deze week met voorstellen komt om 'deze financiële aanslag op ouderen te stoppen.'

Carolien Stam

Of registreer u om te kunnen reageren.