Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verzekeraars kochten zorg 2012 te duur in

Zorgverzekeraars die inkoopafspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen op basis van aanneemsommen, blijken de ziekenhuiszorg achteraf te duur te hebben ingekocht. Achmea kreeg door een te ruime budgettering zeker 40 miljoen euro minder binnen dan gedacht. CZ en Menzis herkennen de trend dat de volumegroei onder de 2,5 procent uit komt.
Verzekeraars kochten zorg 2012 te duur in
Foto: Foto: Lex van Lieshout

Dat komt omdat zorgverzekeraars als Achmea en Menzis, een totaalbedrag hebben afgesproken met ziekenhuizen. Vaak zijn het zogeheten min/maxcontracten, waarbij ziekenhuizen zelf moeten betalen als ze meer zorg leveren aan hun patiënten dan is afgesproken. Leveren ziekenhuizen minder zorg dan mogen ze het resterende bedrag houden.

Patiënten blijven weg

Waar niemand rekening mee hield, is dat er vorig jaar veel minder mensen naar het ziekenhuis toe zijn gegaan. Achmea schat in dat de volumegroei vorig jaar op 1,8 procent is blijven steken en dus niet overeenkomt met de verwachte 2,5 procent uit het hoofdlijnenakkoord waarop de aanneemsommen waren gebaseerd. De zorgverzekeraar moet constateren dat "de zorg duurder is geworden dan nodig". Een schatting van het bedrag dat Achmea is misgelopen komt uit op 40 miljoen euro, zo bevestigt Wout Adema, senior manager zorginkoop tweedelijnszorg aan Zorgvisie. CZ betaalt ziekenhuizen uitsluitend voor de geleverde zorg. De woordvoerder van CZ zegt de trend te herkennen dat de productie gemiddeld onder de 2,5 procent uit komt. Menzis krijgt ook 'signalen' dat er minder is gedeclareerd dan verwacht, zo zegt de woordvoerder, maar kan nog geen definitieve conclusie trekken omdat het jaar nog niet is afgesloten.

Rijnstate

Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem heeft met Menzis een raamcontract afgesproken tot en met 2016. Rijnstate mag het totaalbedrag houden als de productie minder groeit dan verwacht, op voorwaarde dat het geld wordt geïnvesteerd in substitutie van tweede naar eerstelijnszorg. Dit min/maxcontract loopt tot en met 2016. Menzis sloot meer raamcontracten af en laat weten  met de desbetreffende ziekenhuizen in gesprek te gaan als er sprake is van onderproductie.

VGZ

Coöperatie VGZ zegt nergens last van te hebben. De verzekeraar die vorig jaar zo onder vuur lag omdat ze ziekenhuizen te sterk wilden korten op hun prijzen, komt niet te duur uit, zo laat een woordvoerder weten: 'Wij hebben geen aanneemsommen afgesproken maar alleen een kostenplafond. We betalen alleen de geleverde zorg, niet meer en niet minder. De 2,5 procent volumegroei hebben wij als maximum gehanteerd en we hebben geprobeerd om daar gemiddeld onder te blijven. Dat is waarschijnlijk gelukt.'

5 reacties

 • Bill

  Ze hebben gegokt en verloren. Niet zeuren dat het anders heeft uitgepakt dan je gehoopt had.

 • Teceer

  benieuwd wie nu nog durft te beweren dat de regie bij de zorgverzekeraars in goede handen is.

 • erwin

  Ach tussen de verzekeraars en de zorgverleners wast de ene hand toch de andere hand. Goed voor het job-hoppen van de hoger kader medewerkers en och, de betaler (verzekerde) heeft toch geen inspraak of invloed, want deze wordt met het mes op de keel (CJIB) gedwongen om te blijven betalen, zelfs bij zware wanprestaties. En tja, directeuren moeten toch onbeperkt kunnen blijven graaien toch (Menzis en Achmea in de graaiers top 3)

 • adje rem

  Ach, ach ach ! ! ... Dachten de overpayed ( gemiddeld € 400.000,00) bestuurders van de verzekeraars in hun , althans voortdurend beleden ,streven naar zorgkostenbesparing , opnieuw heel slim te zijn door de risico`s van de ''verwachte '' grotere zorgvraag af te wentelen op de ZORGVERLENERS ,die dan zelf zouden op draaien voor die , uiteraard NIET begrote , meerkosten en dus vette winst voor de woekerpolisverzekeraarsgieren , blijken die onpeilbare , , niet aan de verwachtingen voldoende, ergo onbetrouwbare ,VERZEKERDEN de slimsten door ...........minder zorg te vragen . Ik ben in blijde verwachting van wie gaan claimen de '' echte vaders'' van dit succes te zijn ? ?

 • adje rem

  Ach, ach ach ! ! ... Dachten de overpayed ( gemiddeld € 400.000,00) bestuurders van de verzekeraars in hun , althans voortdurend beleden ,streven naar zorgkostenbesparing , opnieuw heel slim te zijn door de risico`s van de ''verwachte '' grotere zorgvraag af te wentelen op de ZORGVERLENERS ,die dan zelf zouden op draaien voor die , uiteraard NIET begrote , meerkosten en dus vette winst voor de woekerpolisverzekeraarsgieren , blijken die onpeilbare , , niet aan de verwachtingen voldoende, ergo onbetrouwbare ,VERZEKERDEN de slimsten door ...........minder zorg te vragen . Ik ben in blijde verwachting van wie gaan claimen de '' echte vaders'' van dit succes te zijn ? ?

Of registreer u om te kunnen reageren.