Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorg heeft 11 miljard extra kapitaal nodig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De komende zes jaar heeft de zorg een kapitaalinjectie nodig van zeker 11 miljard euro. Deze komt bovenop de huidige bankfinanciering en de eigen beschikbare middelen van zorginstellingen.
‘Zorg heeft 11 miljard extra kapitaal nodig’
Foto: Lex van Lieshout/ANP

Dat is de voorspelling die financieel adviseur Pim Diepstraten van Finance Ideas doet op basis van een analyse van de jaarverslagen van zorginstellingen.

Investeringen door ziekenhuizen

De afgelopen zes jaar is er voor 41 miljard euro geïnvesteerd, vooral in vastgoed, ICT en inventaris. In totaal hebben banken in die periode 18 miljard aan leningen verstrekt, 9 miljard waren nieuwe leningen. Diepstraten gaat ervan uit dat de trend doorzet en de investeringen stijgen. Zorginstellingen zouden dan in de komende zes jaar 47 miljard euro gaan investeren. Maar banken stellen zich steeds terughoudender op, zegt Diepstraten: ‘Banken moeten voldoen aan striktere voorwaarden uit Europa. De risico’s voor zorginstellingen nemen toe, de marges staan onder druk. Logisch dat banken minder geneigd zijn leningen te verstrekken.’ Hoog tijd dus om naar andere vormen van financiering te zoeken.

Pensioenfondsen als kapitaalverstrekker

Uit kwartaalenquêtes onder hoofden van financieel economische diensten blijkt dat 44 procent van zorginstellingen pensioenfondsen als een goed alternatief ziet om aan krediet te komen. Diepstraten tempert deze verwachting: ‘Pensioenfondsen willen geen “overexposure” in Nederland. Ook investeren zij anders dan banken en stellen meer eisen aan toezicht en medezeggenschap.’ Daarnaast kijken zorginstellingen naar vastgoedbeleggers en medisch specialisten om het eigen vermogen te laten groeien. Het verstrekken van achtergesteld vermogen mag wel, specialisten aandeelhouder maken van een ziekenhuis, kan nog niet. Zorginstellingen denken vooral na over alternatieven, maar Diepstraten zegt nog weinig resultaat te zien: ‘Het gaat te langzaam. Er is nog veel koudwatervrees.’

1 REACTIE

  1. Met hetzelfde gemak waarmee de bestuurders toestonden dat de zorgkosten geweldig opliepen (inclusief de heel hoge salarissen) met hetzelfde gemak denkt de overheid dat nu terug te kunnen schroeven. In beide gevallen wordt voor het gemak NOOIT iets gedaan aan besparingen, verminderingen en efficiency.
    Wat een intellect!! In schrille tegenstelling tot de hoge salariering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.